Давутоглу от Белград: Сърбия е главна на Балканите

И ние като сърбите имаме роднини, които живеят в чужбина!
29 дек 2015 10:30, Елка Василева
73
Давутоглу от Белград: Сърбия е главна на Балканите
Александър Вучич и Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Сърбия е главната държава на Балканите и без позитивния принос на Сърбия е трудно да има мир в региона.

"Сърбите живеят в пет, шест различни страни и ние разбираме това, тъй като и ние, турците имаме роднини, които живеят в чужбина. Затова за нас Сърбия е един от главните стратегически партньори за регионалния мир и стабилност", каза в интервю за РТС турският премиер, който е на двудневно посещение в Сърбия.

Давутоглу заяви, че неговата страна не желае ескалиране на напрежението след свалянето на руския самолет Су-24.

"Готови сме да преговаряме, но руснаците не приеха нашите позиции за съвместна комисия, която да проучи случая. Засега руската страна не е отговорила положително на нашите предложения. Ние обаче имаме правото и отговорността да защитаваме нашето въздушно пространство. Руснаците имат своето право и отговорност за своето въздушно пространство", заяви Давутоглу. Той изтъкна, че това не е проблем между Турция и Русия, а проблем, появил се поради кризата в Сирия.

"Нашите руски приятели не бива да забравят, че когато всички страни въведоха санкции срещу Русия, Турция не направи това. Ние казахме, че Русия е наш съсед и поради това няма да въвеждаме санкции срещу тях. Днес обаче руснаците, които се оплакваха от санкциите срещу тях, налагат санкции на нас. Турция е велика страна и ние не се страхуваме от никакви санкции. И двете страни обаче ще загубят, ако санкциите продължат", каза турският премиер.

Той изтъкна, че Турция подкрепя диалога между Белград и Прищина и че този диалог е един от факторите за успокояване на напрежението в региона, както и фактор, който отваря вратите за Сърбия по пътя към ЕС.

Давутоглу поздрави сръбския премиер Александър Вучич за отварянето на първите глави в преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС и за успешното председателство на ОССЕ.

"С такъв ефект и резултати Сърбия може да е начело на процесите. Сътрудничеството между Сърбия и Турция по символичен и дипломатичен начин представлява истинско послание към всички на Балканите, че бъдещето на Балканите ще е по-мирно и проспериращо", изтъкна турският премиер.

Давутоглу припомни позитивния диалог между Турция и ЕС. "Имахме среща на върха в Брюксел през ноември и така започна нова ера в отношенията между Турция и ЕС. По въпроса за бежанците работим заедно и имаме план за действие. Турция ще помага на Европа и Европа ще помага на Турция. Това не е криза, за която Турция или Европа носят отговорност, но ще работим заедно, за да решим проблемите", каза турският министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
33
 
! Отговори
шипка преди 8 години
давутоглу е мрачен ислямист и лъжец
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста евтина провокация. Този с квадратната глава да си гледа какво ще му направят кюрдите.
13
5
 
27
 
! Отговори
Протурска пропаганда преди 8 години
"Напишете какво е казал Сръбския Премиер също.За даватоглу знаем какви ги плещи и върши в турция,и в чужбина."
12
5
 
63
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Сърбите няма да забравят как Турция подкрепи "велика" Албания, Босна и Косово. Колкото и да се мазни Давутоолу, нема да фане дикиш.... Иначе сърбите са учтиви .... като учтивия лос.
11
9
 
9
 
! Отговори
do 13 преди 8 години
inache i rusia nad turcia veche ne leti ;)
10
5
 
23
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Те сърбите са майстори по свалянето на невидимите самолети.Сега си обменят опит с бургията.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕРАЦИ ЗА "***" " СЪРБИСТАН" И Т.Н. - И КОЙ ЩЕ ИМ СЕ ВЪРЖЕ НА ТУРЦИТЕ ?
8
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След шамара, който изяде в София от Борисов джуджето Давутоглу се довлече да плещи глупости в Белград.Иначе в Сирия вече не лети!
7
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като се разбра, че на България не може да се разчита да бъде застъпник на турците пред Кремъл, Ердоган е изтичал към последната му надежда - сърбите. И защо те трябва да му съдействат? Нали ги провокираха с исляма и насъскаха мюсюлманите там, за да може да ги бомбят и да им разпаднат държавата с активното турско съдействие? Но, както казват, политиката е втората най древна професия в света!
6
4
 
37
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Пък ний треперим щото сме се така нагласили. Ни армия имаме, ни хъс да се борим, нито вярваме на съюзници. Щото техните интереси са пред нашите. Елементарна е турската външна политика, ама за пред нас минават тия номера. Щом сме допуснали етническата им партия да върти на пръст цялата ни държава. Все от това треперене нашенско, което ще ни довърши.
5
13
 
35
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Чудя им се на някой,ако му се вържат на Давутоглу.Е какво да каже в Сърбия "От вас нищо не зависи" ли да каже? Това е дипломация. Галиш тоя по егото, четкаш ония. Те турците (ние турците де) са (сме) майстори в това. И после си гледаш интереса. "Сиренето е с пари".На мен лично това мазнене не ми харесва. И как ще се оправят нещата с Русия, че това е проблема.А за сърбите, нищо лично но не ми харесва.Българите поне са честни,гърците са умни,а сърбите не ме кефят. Много надути и на базата на що?
4
3
 
49
 
! Отговори
кк преди 8 години
Абе, този не говори ли същите приказки и при носещението си у нас????
3
12
 
65
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Тоя ще обиколи света и ще го опищи с воплите си Русия да му прости. После ще се изпъчи колко е велика Турция и как не я е страх от руските санкции, видите ли и Русия много губела от тях. Па накрая ще спомене за бежанците, като да размахва едно плашило за Европа. Страхувайте се значи, щото можем да отприщим потока. И с всичкото това се опитва да прикрие паническия страх от задаващата се държава на кюрдите. Бленува за нова османска империя, а не вижда разпада на туй що е останало от нея.
2
6
 
58
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Турция продължава да си търси посредник за преговори с Русия.
1
24
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А България е последната дупка навсякъде!