В мечтите на Тито: България – част от Велика Югославия

Сръбско издание за малко известен план на югославския лидер
30 ное 2016 14:52, Елка Василева
203

Снимка: DeviantArt.com

Ако Югославия беше продължила да съществува, вчера щеше да празнува 73-ия Ден на републиката. По този повод сръбският вестник "Блиц" пише, че съдбата на Югославия е можело да бъде съвсем различна, ако е бил осъществен малко известен план на Йосип Броз Тито.

Според някои историци Тито е желаел още по-голяма, по-могъща Югославия, която е нямало да бъде само регионална, а и световна сила.

Историчката Сабрина Рамет казва, че СФРЮ начело с Тито е искала да създаде интегрална Югославия, включваща "пограничните райони" около Югославия: Гръцка Македония, Тракия, Албания, България, поне една част от австрийската Каринтия, както и цялата италианска провинция Фриули.

Рамет се позовава на думите на политика Светозар Прибичевич, че Югославия трябва да се простира от "Соча (река в Словения и Италия - бел.ред.) до Солун".

Сръбското издание пише по повод включената територия на България в картата на Велика Югославия, че Кръгът "Звено" е подкрепял идеята за включване на България и Албания в обща държава на южните славяни.

Съществува и интересна карта как би изглеждала Югославия, ако плановете на Тито се бяха реализирали, и то в два случая: ако визията на Тито за Югославия включва Албания и части от Румъния и Гърция, включително Солун, и
ако Бледската спогодба между Тито и Георги Димитров включваше интегриране на България в общността на югославските страни.

В подобен случай Югославия щеше да се простира от Словения до Цариград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Интересно, че Тито е давал Косово на Албания и не му е дремело за краль Лазар и Милош Обилич.
111
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--132Абе неграмотен *** ,кой те допуска да драскаш глупости .Всичките ни беди идват от братската ви Русия. Историята ни е пълна с примери бе НЕГРАМОТЕН. Русия ни раздаде земите. Чувал ли си за РАЙХЩАДСКО и БУДАПЕЩЕНСКАКонвенция .Чувал ли си за споразумението Чувалов Солсбъри ? Русия не призна СЪЕДИНЕНИЕТО . Англия го призна първ след нея Франция. Русия дръпна ФЛОТ да ни окупира но АНГЛИЯ ни спаси.Тя уби СТАМБОЛОВ ,Тя отрови и Цар Борис .Чети бе куха лейка.
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тази федерация, освен България е трябвало да влезе и Албания.Освен че даваме Благоевградска област на Македония ,ни се връщат западните покрайнини.Тито освен приятел на Сталин е бил такъв и на Англия.Отначало Сталин се съгласява но след оптягането на отношениета с Тито ,Сталин нарежда да се преустанови подготовката за обединание.Нашето БКП веднага излиза с тезата че България иска обединение м/у Югославия и България ,а не погълната ,като република ,имало разминаване и с режима на управление
109
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
127 извинявай . Става въпрос за 126.
108
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Б Б--141;Глупости.Русия не спази задълженията си по ДОГОВОРИТЕ от 1902 г. и 1908 г. тя застана на страната на Гърция и Сърбия. Другия предател е Градешкия *** Ген. Радко Димитров. Ние понесохме най тежката част но територията ни се увеличи само с 6%, на Сърбия с 80% а на Гърция с 97%. Русия жертва Б--я за да спечели трима съюзника.Заради Русия през ПСВ застанахме на страната на Германия. Прочетете договора между Англия , Франция и Русия подписан на 10.04.1915 г.
107
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--127;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав ?Точно БКП и Алкохолика Димитров даваха Пиринска Македония и пращаха българите по лагери затова че са се писали БЪЛГАРИ. САЩ и Англия не разрешиха да се РАЗПАРЧЕТОСВА Б--я. Русия даде Южна Добруджа на Румъния. Английския дипломат Бюкенън искаше да спаси Силистра , но русофила Ст. Данев я дава защото Русия казала така.
106
11
 
3
 
! Отговори
Б Б преди 7 години
До мечти мечтиФердинанд трябваше да отстъпи по 10 процента от освободените земи на Гърция и Сърбия и нямаше да има Междусъюзническа война. Той се уплаши да не последва съдбата на Стамболов, защото ВМРО не даваше нищо и загубихме много хора и територии. После трябваше да се реваншира и пак загубихме.
105
6
 
20
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Стига с това минало,бе?Югославия???И къде е Югославия???По-добре да се концентрираме над настоящето си, че от него зависи бъдещето ни, че да не станем и ние като вече "бивша Югославия"!И ние си имаме проблемни райони в Югоизточна България, а на всичко отгоре Тиквата ни наводни и с Бл.Източни камилари!
104
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миленко, добре ли си бре, антички братчеде, да не разплиска ракията из джипката, тресна нещо край Озерото
103
5
 
13
 
! Отговори
Роберта преди 7 години
До KHMER PRIDEПълна глупост.
102
8
 
17
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
До Анонимен 134,Германия - разделена от САЩ? Всъщност френската, британската и американската окупационни зони образуват ФРГ, а руснаците отцепват съветската окупавионна зона в ГДР. Какво изобщо ви учат в училище?!
101
8
 
10
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Нека всички прочетат поста на Анонимен 132 и ще добиете представа за грамотността, интелекта, умственото ниво и психическото състояние на апологетите на Русия!
100
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПрав е Димитров и комунистите са жертвали Македония за да спасят останалата част от България. Нямаш външен съюзник освен СССР, а Германия е разделена и окупирана от САЩ.
99
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1321919 г. - ЕС?! 1944 г. - ЕС и НАТО?! Ти или си пиян, или си друсан. но при всички случаи си исторически АБСОЛЮТНО НЕГРАМОТЕН!
98
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПоручикаБългария губи всички войни и само СССР я спасява. България губи войните до 1919 г. и ЕС дават Македония на Гърция и Сърбия. България губи и войната до 1944 г. и е разрушена от ЕС и НАТО. След освобождението от Русия България губи всичко и зависи от съседите си и великите сили.
97
15
 
8
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
***, който постави минуса да напише кое не верно!
96
9
 
24
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Федерацията е била договорена под натиска на Сталин, и то в най-неизгодната форма за България - хем водеща роля на Сърбия над останалите републики, в т.ч. и над България, хем България да отстъпи Благоевградски окръг на Македония. В изпълнение на решението на Коминтерна милицията насилствено, с репресии, сменя документите на българите от Благоевградски окръг и там вече пише "македонец", вместо "българин". Следва конфликт Сталин - Тито и договорът се проваля. Дотук - само факти, без коментар!
95
8
 
19
 
! Отговори
БГ преди 7 години
До До БГТи сърбоман ли си?Димитров води курс на тясно сближение с Югославия и провеждане на поетапна македонизация на населението в Благоевградско с оглед присъединяването на района към новосформираната югославска македонска република. Балканската политика на Георги Димитров е подчинена на предлагания тогава от него Южнославянски съюз[8] въз основа на концепцията за Балканска федерация, прокламирана от Коминтерна преди войната. След войната обаче тази концепция вече не актуална!Сръбско ***
94
10
 
21
 
! Отговори
до126 преди 7 години
Лъжеш! Коминтерна измисли тракийска ,добруджанска и македонска нация за да унищожат България ,която е пречка за имперските апетити на Русия!
93
5
 
30
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Кой напада България през 1885 след обявяването на Съединението? Кой проми мозъците на хората от Македония и ги накара насила да се откажат от българските си корени? Кой владее българските Западни покрайнини? И тези врагове да са ми братя?!? Вие нормални ли сте?ЮРУШ на сидер ага са национални предатели!Да живее България!