В мечтите на Тито: България – част от Велика Югославия

Сръбско издание за малко известен план на югославския лидер
30 ное 2016 14:52, Елка Василева
203

Снимка: DeviantArt.com

Ако Югославия беше продължила да съществува, вчера щеше да празнува 73-ия Ден на републиката. По този повод сръбският вестник "Блиц" пише, че съдбата на Югославия е можело да бъде съвсем различна, ако е бил осъществен малко известен план на Йосип Броз Тито.

Според някои историци Тито е желаел още по-голяма, по-могъща Югославия, която е нямало да бъде само регионална, а и световна сила.

Историчката Сабрина Рамет казва, че СФРЮ начело с Тито е искала да създаде интегрална Югославия, включваща "пограничните райони" около Югославия: Гръцка Македония, Тракия, Албания, България, поне една част от австрийската Каринтия, както и цялата италианска провинция Фриули.

Рамет се позовава на думите на политика Светозар Прибичевич, че Югославия трябва да се простира от "Соча (река в Словения и Италия - бел.ред.) до Солун".

Сръбското издание пише по повод включената територия на България в картата на Велика Югославия, че Кръгът "Звено" е подкрепял идеята за включване на България и Албания в обща държава на южните славяни.

Съществува и интересна карта как би изглеждала Югославия, ако плановете на Тито се бяха реализирали, и то в два случая: ако визията на Тито за Югославия включва Албания и части от Румъния и Гърция, включително Солун, и
ако Бледската спогодба между Тито и Георги Димитров включваше интегриране на България в общността на югославските страни.

В подобен случай Югославия щеше да се простира от Словения до Цариград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"СТАЛИН НАПРАВО ДЕЙСТВАШЕ. ОТРОВИ Г. Димитров"Димитров не заслужаваше да бъде отровен, а съден и обесен, както всеки национален предател!
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАЛИН НАПРАВО ДЕЙСТВАШЕ. ОТРОВИ Г. Димитрив И НИ НАПРАВИ 15 РЕПУБЛИКА. ЗА ДА МУ ИЗПЪЛНЯВАМЕ В ООН ЗАПОВЕДИТЕ.
50
5
 
2
 
! Отговори
южнославянскапедерац преди 7 години
ВЕЛИКИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ И ПРОВАЛЪТ НА ПРОЕКТИТЕ ЗА ЮЖНОСЛАВЯНСКА ФЕДЕРАЦИЯ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНАВ широко експлоатираната тема за причините, предизвикали провала на проектите за южнославянска федерация след Втората световна война, се открояват два основни аспекта: 1) възраженията на западните партньори на СССР, че подобен съюз ще постави проблема за обединението на Македония, което ще ощети териториалната цялост на Гърция, и 2) българските възражения срещу югославския план България да бъде "погълната" и приравнена с останалите федеративни единици вместо "двуединния модел", предпочитан от
49
9
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 7 години
Tito ke ve napravese lugje be, a ne vakva stoka kako sto stanavte.
48
4
 
2
 
! Отговори
южтославянска педера преди 7 години
Така на 18 срещу 19 май 1934 г. Военният съюз извършва държавен преврат. Според Петър Хаджииванов, непосредствен участник в преврата, първоначалният план за провеждането му е предвиждал цар Борис III и семейството му да бъдат избити. За тази цел е подготвена група от протогеровисткия клон на Вътрешната македонска революционна организация, която трябвало да бъде пропусната в Двореца от офицерите от Военния съюз, охраняващи входовете към него, под ръководството на подполковник Тодор Кръстев. В последния момент решението е отменено, като самият Хаджииванов е изпратен да предаде на Кръстев заповед
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 59Щото пък хърватите и словенците, които винаги са били под австрийско влияние и с европейски манталитет, сигурно искат да ги управляват български мутро-пожарникари.
46
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не желаем обединение под шапката на Белград, мерси. Виж, граница с Австро-Унгария не бих отказал, ако разбирате накъде бия.
45
26
 
7
 
! Отговори
он преди 7 години
е защо не, една държава на всички славяни на балканите. пък защо не и под сръбско ръководство, те поне доказаха че знаят какво да дадеш живота си за родината в сегашни времена в които (поне тук) на пиедестал са чалгата, парите и проституцията. аз съм за
44
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.....Добре работи турската....Самата Русия настройва балканските християни един срещу друг за да сбъдне имперските си мечти. А като цяло Русия води война срещу християнския свят в лицето на ЕС и САЩ като за целта се обединява с мюсюлманските Иран, Сирия, Турция и арабските терористи от Хамас и Хизбулла.
43
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше да е зле това да се осъществи, само че еврохейовете не биха го допуснали.Тогава нямаше кого да стрижат и доят. Иначе на тези с минусите ще кажа, да попитат родителите си, как живееха навремето хората в бивша Югославия, какви заплати получаваха и как винаги можеха да отидат да работят в Европа - и го правеха. Нищо че беше соц.
42
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре работи турската пропаганда. Настройва едни християни срещу съседни християни.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 24Турция не може да иска нищо, нова държава. Ататюрк се измъкнал по този начин от международни морални и финансови искове срещу османците от Мароко до Пакистан за няколко века назад, включително и за арменския геноцид.
40
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха, каква югославия гадни сърби? Белград е създаден като крепост по времето на Борис Първи а сръбският е *** български диалект. Симеонова България е два пъти по-голяма от най-смелите мечти и мераци за югославска федерация. България през 10 век е три пъти по-голяма от бивша Югославия!
39
6
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
E...... samo taka ke se odbranevme od Islamot a sega Erdogan saka do Viena da odi...
38
7
 
9
 
! Отговори
Стивън Фьодоров преди 7 години
До СтепанУкрайна е толкова руската Македония, колкото и русофилите са грамотни и знаят историятаА знаеш ли,че Степан е древно руско име?
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в мечтите на руснаците къде е България?Пак на същото място но в състава на РФ, нали?
36
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тито нещо се е пообъркал. Това е картата на Велика България.
35
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои форумни русофили се изживяват като православни талибани с бълнуването си за православна балканска държава.
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"malko izvesten" tova vsi4ki na balkanite go znaem... i ideata hi4 ne e losha
33
23
 
11
 
! Отговори
Степан преди 7 години
Украйна е руската македония. Въпрос на време е Русия да освободи от юдо-либерастки гнет всички славянски братя!