US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята е лоша независимо от къде идва. Ако си използваш ума, ще разбереш защо.
60
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американски политик?!? Да ни помогне?!? Я по-кротко с емоциите и повече мисли!!!
59
0
 
36
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
75няма как да го каже руснак, това е пряко интереса на сърбите, а.мс ти си к у х и плещиш глупости.
58
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-силна е братската омраза. Веднъж намразиш ли брат си то е жестоко и завинаги. А ние македонците вече сме ги намразили и ги презираме. Господ здраве да им дава и да се ооравят сами.
57
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ПРИКРЕПЯНЕТО КЪМ БЪЛГАРИЯ, КАКТО Е БИЛО. ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ СПЕЦИАЛИСТИ КЪМ ВСИЧКИ БРАНШОВЕ В КОИТО СЕГА ЛИПСВАТ.НЕ ДА СЕ ВРЪЩАТ ПАРИТЕ НА ЕС, А ЩЕ СЕ УСВОЯВЯТ 100%.
56
7
 
41
 
! Отговори
conservator преди 7 години
Това е толкова смешно като Мексико да се подели между Америка и Канада.
55
8
 
56
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Абе не ви я искаме тая Македония бе! Не безплатно, пари да ни давате истинските българи не желаем дори да чуем за тая отритната сганн и сбирщина от предателски отрепкки. Повръща ни се от името Македония и македонец.
54
4
 
45
 
! Отговори
Глей ти! преди 7 години
Пак някой ще решава вместо нас. Делят, съединяват, бомбят, небомбят...тези хора си играят със съдбата на целия свят.А, дали ние пък искмам е подобно нещо? Защото аз нямам никакво желание онези психопати да ми се водят сънародници. Това ще е язва в, и без това, разяденото ни общество.
53
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено създателите на македоните в Кремъл и техните слуги са против, тоя път обаче никой няма да ги пита
52
11
 
36
 
! Отговори
taliban преди 7 години
По добре да се обединят Пиринска , Егейска и Вардарска Македония .
51
4
 
44
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
...Русия ще си трае, заради Крим. И щото тази подялба ще я сближи със САЩ. Нищо лично, пичове и дами...четете внимателно речта на чичо Дейна. Периодично Великите сили взимат молива и картата и си рисуват... Примери колкото щеш : Сирия, Ирак, България, Молдова, Крим и т. н.
50
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''...и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.''Значи те така си сядат и обсъждат коя държава да разделят и коя да закрият. Големи демократи тез хамериканци.
49
3
 
50
 
! Отговори
Кви русофили бре? преди 7 години
Всички беди на БГ в исторически план, дойдоха от този стремеж за пустата "Македония".Нов конфликт на Балканите ли искаш? Знаеш ли, че момента "македонците"имат сериозен проблем с албанците, и ще изчезнат от картата по демографски признак?Когато някоя от големите сили ти говори за преразпределение на света, трябва червената лампа да ти светва, че се готви бъдещ конфликт.Всеки мислещ за вас е русофил, като онзи дето скочи от небостъргач с викове "комунистите идват". Не бъдете първосигнални!
48
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи всички които пишат тук че искат Македония да стане българска трябва да са наясно, че македонците няма да я дадат страната си без кръв . Бой , война между албанци, македонци , българи ?! Кой има интерес от това ?!Това ли искате ???????????????????????????
47
11
 
36
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
къв СССР бе, рашките да си гледат техния континент Азия и да не се мешат в ЕВРОПА, не искаме мнението на бавноразвиващите се рашки
46
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В такъв тип прекрояване на Европа думата ще има и СССР! Така, че ни са превете илюзии и не гледайте като цяло на това положително. Маледонците са с български произход но вечв се самоопределиха, отделно ни мразят. Така, че територия+два милиона македонци няма да ни решат проблемите, просто ще добавят нови. Не ги искам, но не искам и територията им да стане албанска! Има ли полезен ход?!?!
45
2
 
44
 
! Отговори
Българина преди 7 години
А санкциите срещу Русия за крим не ми се връзват с евроатлантическите безценности и поделянето на македония
44
3
 
48
 
! Отговори
boby преди 7 години
Тия от щатско май се опитват да направят поредния конфликт по света, та да потулят вътрешните си проблеми. Я да си гледат западащата държава и смешника президент и да ни оставят сами да си уреждаме отношенията със съседите.
43
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука руските коментатори във форума са се превъзбудили сякаш ще се просъединява към родината им Русия Македония....За какво и е на България Вардарска Македония, която е пълна с 1 милион шиптари, които са по-страшни от всички наши малцинства и с 1 милион оскотели сърбомани, които мразят Блгария в червата. И една чукареста територия дето даже няма нищо свястно там. Не, благодаря! Те трябва да ни се молят затова а не ние да искаме.
42
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремълско-белградска шайка е в паника