US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
44
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Това, което витаеше из пространството преди време започва да се овеществява...Още преди време бях писал за тоя проект /не знам чий е/ - т. нар. "Македония" ЩЕ се подели на три части : към Косово /респ. Албания/, към България и към Гърция. Косоварите отдавна го знаят и само чакат. После - част от България /и може би от Гърция/, ще отидат към Турция. За да може Турция и Сирия да отстъпят място за новата държава - Кюрдистан. Вижда ви се налудничаво ? Съвсем скоро ще е реалност...
40
2
 
37
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Прав е но между България и Сърбия. Косово е американски протекторат и трябва да изчезне. Междо другото сащ ще особено южната част ще бъде поделена между мексико и остатъците от сащ
39
4
 
47
 
! Отговори
запознат преди 7 години
Ще ни подарят едно парче от Македония и ще ни вземат голяма парче от Южна България! Явно това е идейката на преразпределението на Балканите! Събудете се българи!
38
2
 
34
 
! Отговори
??????? преди 7 години
Така ли? И след това да обявят, че сме променяли граници, не било зачитано международното право? А Крим не може, защото го искат евреите.
37
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на русофилите (българофоби) тази новина яко им бърка отзад! Всички русофили в България трябва да бъдат осъдени на доживотен затвор без право на помилване!
36
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не благодаря! Таралеж в гащите не ни трябва.
35
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е според кремълските другаре, у Македония не живеята българи
34
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е MACEDON да се изкаже ?
33
4
 
54
 
! Отговори
За кво са ми?! преди 7 години
Сега поне има естествена биологична ограда - маса срещу мусюлманите и наркотрафикантите, самоназвала се македонец.Не ги искам, луди, крайни, с изкривени представи за света. Не искам страната ми да се напълни с албанци. Македония ни изяде главата в исторически план.Не им искам нито жилото, нито меда.
32
5
 
46
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
За 2 седмици Доналд Тръмп:-Григор на полуфинал на АО-Българин европейски шампион по биатлон-Задействане на връщането на Македония в пределите на Велика Българияа представяте ли си какво ще е след 1 или след 4 години Доналд Тръмп управление? ПАК ЩЕ СМЕ НА ТРИ МОРЕТА !!!
31
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако погледнем трезво - за какво ни е Македония?Пълна с албанци, по-изостанала даже от България. На всичко отгоре не ни се кефят особено.
30
4
 
49
 
! Отговори
П преди 7 години
Тези да не се бъркат в политиката на Европа и Балканите. За какви се мислят ?И да не си мислят ,че ще ги търпим да подпалват конфликти в Европа, както направиха в Близкия изток.
29
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете майтапа и национализма настрана! Имайте предвид, че Сърбия, Гърция и Турция няма да са съгласни. Според мен ще стане голям кютек ако такъв тип добри намерения биват реализирани!
28
16
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да бъда напълно откровена . Знаете ли , аз се разплаках и прочетох само до половината статията .Разплаках се че има там едни изчадия които си играят заради силата на парите да прекрояват граници . Македония е мъченица тези хора там си искат да са македонци а не косовори или българи Нали правото на самоопределение е най върховното и основно право на човека Та тези самозабравили се конгресмени може утре да решат Родопите да са в Турция . Аз съм да я има Македония ние имаме интерес от това
27
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то и САЩ само по себе си е изкуствено създадена , защо да не се разпадне на отделните си щати . Това ще е естествения ход на нещата , а и света ще си отдъхне .
26
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЗАШО ДА НЯМА И ПРОМЯНА НА ГРАНИЦИТЕ НА САЩ? САЩ ДА ВЪРНАТ НА МЕКСИКО ПОЛОВИНАТА МУ ЗАГРАБЕНА ОТ ТЯХ ТЕРИТОРИЯ: КАЛИФОРНИЯ, НЕВАДА, ТЕКСАС, АРИЗОНА, КОЛОРАДО, ОКЛАХОМА , ЮТА И НЮ МЕКСИКО. СТАВА ЛИ ТАКА?
25
2
 
42
 
! Отговори
До Мукавей преди 7 години
Бе има луди тук, има и този е професионалист и си знае работата. Не се сее там дето не покълва. Тука все още има неграмотни хора, които не познават историята ни.
24
7
 
51
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Най-добре е Тръмп за начало да закрие база Боднстил и да закрие Косово! Па македонците все ще се оправят някак си! По всичко си личи ,че Македония по-добре се грижи за населението си от колкото колониалните марионетки и корпоративните инсталации в България!
23
2
 
47
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
То по-добре да не ни връщат нищо, че и него ще осе*ем
22
5
 
60
 
! Отговори
Мукавей преди 7 години
Другарят конгресмен май не е чел историята и не знае, че тая идея е отпреди 100 години, обаче досега е довела само до кръвопролития и мъка, та затова отдавна сме я изоставили.