US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
41
 
! Отговори
виден соросоид преди 7 години
До Анонимен 16 А в замяна на услугите му какво ще му дадем , да вземе Козлодуй и да пусне тока по левче , наш човек е - трябва да се подкрепяме
20
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошо няма така или иначе Македония е изкуствено създадена държава.Ако ще е за добро защо да не стане.Макар че това си е Чисто Българска територия...шиптърите са дошли по комунистическо време.Да стане като Германия....
19
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала ти правим брато! Свършвайте с тази измислена от *** нация и държава.
18
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите."Ужас!Човек и добре да живее, може да дойде американец да го спасява!
17
5
 
76
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Аде нЕма нужда съвети от кравари и само да попитам Косово пък що за държава е и не е ли всъщност това покана да се изпотрепем помежду си ,а после краварите на бял кон да въдворяват "демокрация"???
16
3
 
56
 
! Отговори
Митьо преди 7 години
Повярвайте ми-ФЮРОМ не ни трябва! Който е бил там знае за какво става на въпрос. Само планини, села, мръсотия и смесено население, голяма част от което не ни харесва особено. Просто нямат никаква икономика и ще си го нахакаме двойно с тях. Който иска да взима гражданство и до там.
15
0
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО!!!Само пропусна да ни върне, северна Добруджа , беломорска Тракия и западните покрайнини до Ниш и сме си стиснали ръцете!
14
4
 
81
 
! Отговори
Бай Кочо преди 7 години
Не ни трябва , заради Македония са всички национални катастрофи ! А българите от македония отдавна са в България !
13
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коj душман ке влезе во тебе МАКЕДОНJО в гроб го вкарваш ти Цитат Васка Илиева
12
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези искат да направят голяма албания оттук до японското море. Мъ поради какви причини не знам. Харесват им албанците?
11
23
 
46
 
! Отговори
nina преди 7 години
Най-накрая нещо умно отвъд океана..:)
10
11
 
74
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 7 години
Този защо не си гледа КРАВАРНИКА ???ми дайте Тексас на Мексико , Аляска на Русия , Калифорния да се отдели и т.н На 10 000 км сте и пак акъл давате
9
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислите ли, че Гърция ще стои и ще гледа?
8
2
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле. Косово. Айде не ни хвърляйте в сърбоманските далавери. Колко национални катастрофи, войни и репарации заради тази пуста земя. Няма я. Не съществува. Добре сме си без нея. Благодаря.
7
1
 
71
 
! Отговори
MM преди 7 години
Абе ти добре ли си? Да се подклажда нова балканска война е най-старият начин за контрол и умишлено забавяне развинтието на този регион. На кой му е нужна мизерията на страната.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе зелка я ти си Е.М.
5
4
 
96
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
България не виждам, как може да защити териториалните си претенции, ни армия има, ни политици от високо класа. Истината е че Македония докато се разделя от Албания, Сърбия, Гърция българите ще стоят с пръст в устата и ще гледат сеира. Няма да има с нищо да се противопостави на останалите играчи, а *** само ще се бие в гърдите колко силна е българската армия от едно време.
4
2
 
65
 
! Отговори
късно либе преди 7 години
Те САЩ подариха Македония на Албанците те бавно бавно сия превземат,ни я изпуснахме шанса през 1990г.
3
14
 
55
 
! Отговори
пак преди 7 години
Празни приказки от изкуфели либерали....
2
2
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този е луд, сега древните македонци от български произход, че обявят война на САЩ!