Работещи бедни в Гърция – с по ?200-300 месечна заплата

Това са хора предимно на 20-29 години
10 юли 2017 11:54, Елка Василева
72
Работещи бедни в Гърция – с по ?200-300 месечна заплата
Снимка: архив, Reuters

В Гърция е на път да се появи нова категория бедност. Това се случва след седем години на рестрикции в замяна на външни заеми, като в страната вече има работещи с месечни възнаграждения от по 200-300 евро, пише в. "Та неа".

Изданието упреква за това правителствената лява партия СИРИЗА, като припомня, че преди да дойде на власт, бе поела ангажимент да върне минималната месечна работна заплата до стойности от 751 евро, но в крайна сметка създава едно ново поколение работещи с годишен доход под прага на бедността.

Това е нов отчайващ феномен, който цари на пазара на труда. Става дума за тенденция, която все повече завладява страната. Тя се налага от сегашното коалиционно правителство, представено от двете партии СИРИЗА и Независими гърци.

Неговото управление показва, че гъвкавите назначения и форми на заетост са изчезнали и че наред с бедните пенсионери и социално изолираните на път е да се появи и едно поколение от работещи със заплати от по 200-300 евро на месец.

Най-впечатляващото е, че същите тези работещи са на възраст от 20 до 29 години, тоест категория от хора, където безработните достигат 37,7 на сто, а по този показател страната е на втора място в Европа след Испания, пише изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Гърцияработещи бедни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Черноморието нещата изглеждат още по-зле!Поне във Варна е така.Плажовете са празни!Такова чудо не го е имало,откакто съм във Варна,т.е,от 1960 г.Заведение,до заведение,наредени едно до друго,в средата на Юли-празни и празни и тук-там,полупразнО заведение!Тъпоумието на алчността е направо невиждано - в момента на крайбрежната алея се стри някакво грандиозно заведение,наречено "кръчмата"(такова има на около 300м.от него),а същото време,точно срещу него са наредени няколко заведения,ПРАЗНИ!
55
1
 
8
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Това, че в Гърция се появили бедни гърци няма да излекува нашата бедност. Няма да я направи и по- поносима. Както и това, че някои от гръцките семейства нямало да отидат на почивка по техните си острови, няма да ги замени с наплив от български семейства получили увеличение на минималните заплати. Ама поръчкови и тенденциозни статии още ще се пишат.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то и при нас е така, отидете по морето и вижте кой за колко работи, масово е минималната заплата, защото се разчита на бакшиши на туристите.Всеки със собствен бизнес там се води на минимална да не плаща много на държавата.накрая излиза средна заплата 400лв за черноморието, простият работник си ги взима, а шефството си пълни дюшеците за зимата.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРСКИ ЗАПЛАТИ
52
1
 
11
 
! Отговори
соцялно слаб депудат преди 6 години
Виждате ли колко са зле гърците айде тока да поскъпне 100%. в България.
51
3
 
18
 
! Отговори
X,Y,Z преди 6 години
Поредната измислена МАНИПУЛАТИВНА статия! Минималната заплата в Гърция е 586 евро като се изплаща 14 пъти в годината ,т.е. за 12 месеца 684 евро или 586 евро с 14 плащания ,12 заплати и заплата за Коледа и Велик ден.Друг е въпроса колко гърци ще работят за тази заплата понеже обезщетенията за безработица са 80% от заплатата и се изплащат 2 години,отделно ако жена която има баща военен(и той почине),тя няма нужда да работи защото получава неговата пенсия.Проверете това е общодостъпна информация
50
0
 
5
 
! Отговори
opa opa преди 6 години
Да го кажем така,до преди кризата,Гърция беше социално-капиталистическа държава,тоест имаше пари за всички.Сега е капиталистическа държава,тоест има пари само за някои,за други изобще няма.Има и средна класа-минимална заплата-400 евро,и да,има много гърци които започват работа за тези пари,които за цените в Гърция са малко.И да,има много бездомни,особенно в Атина.И да престъпноста се увеличава постоянно.И ще става все по зле.Като цяло,кой за квото е учил и кой как се оправи.Като в България.
49
2
 
13
 
! Отговори
GR.PATRON преди 6 години
Набирам РАБОТЛИВИ българи за работа в маслинено ТКЗС в Гърция. Заплащане срещу прехрана. Закуска,обед и вечеря (морска водица с лед, маслини и солена хамсия) на тумбак. All Inclusive!
48
3
 
8
 
! Отговори
Гончев преди 6 години
Няма такова нещо, един гръцки чиновник, на синекурна длъжност, каквито са 90 % от гръцките чиновници, взема средна заплата над 2500 евро.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ррр дава някаква представа за качеството на живот, а нетния бвп дава добра представа за нивото на икономиката. И нашият, като три пъти по-нисък от гръцкия, казва много неща. Като например това, че с тази тенденция, ще стигнем гръцката икономика след 30 години! А за това, че Гърция била пълна с бездомници, го оставям без коментар. Изглежда не си стъпвал там...
46
3
 
11
 
! Отговори
фантазиите преди 6 години
На българските мизерни цифри. Гърците си живеят отлично
45
3
 
4
 
! Отговори
честито на гърците преди 6 години
мууу ха ха ха ха а само как ни се смееха и подиграваха мууу ха ха ха
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато коментирате БВП - винаги отчитайте и PPP индекса на държавата. Омръзна ми от 'специалисти' из форумите. Само доказвате, че и 300 евро са Ви много.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по принцип няма кво да ги гледаме маляките... гледайте ВАС си...хващайте се половин милион овце и с кирки и лопати пред парламента. Искайте си 5лв/час минимално ОТ УТРЕ и ако пъпешите вътре се опънат влизате и кютек. ченгетата не могат да спрат повече от 50-100 хиляди. а недоволнте в БГ са много повече.стига сте гледали други, оправете себе си. мен не ме мислете също прибирам 4000$ на месец
42
4
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Що ни будалкате ,бе ? Елините си щракат с пръсти ,играят сиртаки и пият узаки...Това е за да скриете мизерията ,до която ни доведе ГЕРБ !
41
12
 
15
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
Бар ме е за маляките, даже ми е кеф. Няма да ги забрава 88 година как съм се редил под телевизията 48 часа за тъпата им гръцка виза и как се отнасяха с нас и накрая с редовно издадени визи как ни върнаха целия автобус от границата и не ни пуснаха в тъпата им държава. За това сега като отида в малякия и ги счупвам от гаври по заведенията и хотелите и се държа като с най-долни ***, каквито всъщност са си.
40
0
 
19
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ НАИВНИЦИ ,БЕ преди 6 години
КОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ , ПРИ ФОРМИРАНЕТО НА РАБОТНАТА ЗПЛАТА СЕ РЪКОВОДИ ОТ БВП , НА СТРАНАТА??!!!КАТО ИЗТОЧИХА КТБ.....ДА НЕ БИ ДА СА СЕ СЪОБРАЗЯВАЛИ С НЕГО...ХА,ХА,ХАААААААА...В МОМЕНТА РАБОТЯ ЗА 300-Э/мес.......и да не би да съм "РАБОТЕЩИЯ БОГАТ"...??!!!!ЯВНО , МОЗЪКА ВИ Е КОЛКОТО АСПИРИН..... с ЕДНА БРАЗДА!!!!!!
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя 44 е написал пълни дивотии! Даже и нета не е отворил да види! Бвп на Гърция, на глава е около три пъти по-висок от нашия! И то като са в криза.
38
3
 
18
 
! Отговори
До реалността преди 6 години
Къде виде тия числа????? В сайта на НСИ БВП на глава за 2016 за гърция е над 17 000 евро!!!!!А българския бвп на глава за 2016 е 6 000 евро!!!Демек гърците имат три пъти по висок бвп!!!! Що пишеш неверни неща? Да не си политик?
37
4
 
15
 
! Отговори
от Гърция преди 6 години
Стига сте лъгали така безсрамно!Няма такова нещо!Но има жени над 70 годишни,гледат гръцките пенсионери!