В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!

Документът поставял под въпрос суверенитета на Скопие
30 юли 2017 16:22,
287
В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!
Снимка: Reuters, архив

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
13
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Българите никого не оплюват. Тези, които оплюват, са руските мекерета, които искат да скарат българите и македонците.
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците са отделен народ и Борисов направи добре, че ги призна. По този начин продължи започнатото от президента Стоянов.----------------------------------------------------------------------Надявам се изказвания като това да се третират като НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, ако след време дойде едно истинско националистическо правителство в България
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81Абе недей да лъжеш бе тъпаk, точно самите македонци (изключвайки най-възрастните от времето на ВСВ) са най-крайните националисти и защитници на македонизма! Албанците, точно обратното, по време на конфликта си с макетата, твърдяха че македонците са българи
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То на Сорос му е все тая кой ще влезе първи в ЕС - Скопие или Белград. Мисля че и в двете направления неговите НПОта копат с еднакви усилия. Ами ако вземат че приемат Сърбия на нас веднага ни спадат акциите!
73
6
 
17
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Този договор е срам за България, Чл. 14. от договора регламентира т.н "македонски език". Който е ходил на училище и поне е чел малко учебниците в 6 и 7 клас(старите ученици) по Български език ще знае че МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК е диалектен БЪЛГАРСКИ! След като западното *** Ж.елев призна през 1992 г. изконно българската територия МАКЕДОНИЯ за държава не очаквам другото западно *** Борисов да направи нещо различно освен да предаде българските интереси.
72
1
 
12
 
! Отговори
do 79 преди 6 години
А ако вземе че и Белград влезе в ЕС кво прайм? Ще гледаме как макетата масово вземат сръбско гражданство вместо българско
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпризнаха измислената република Македония, и безрезервно я подкрепяха за ЕС и НАТО въпреки нейната крайна антибългарска политика------------------Антибългарската политика в Македония се провежда от руските, сръбските и албанските служби, защото имат надеждата да вземат територии. Но влезе ли Македония в ЕС и НАТО нямат шансове.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е псевдо организациите финансирание от Белград, Тирана и Москва да ***. Влезе ли Македония в НАТО и ЕС им умират териториалните претенцийки.
69
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова е българско да мразиш съседа! Евала на макетата, висш пилотаж по българщина!
68
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 73Да благодарим на пишман демократите и техните американски покровители, които след 1989г. признаха измислената република Македония, и безрезервно я подкрепяха за ЕС и НАТО въпреки нейната крайна антибългарска политика, за да стигнат до падението днес - когато признаха македонския народ, държава и език, с което ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕДАДОХА НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ!
67
1
 
9
 
! Отговори
Расате преди 6 години
Тези организации са нещо като сирийският център за правата на човека в Лондон представени са от малка бройка хора създадени и на хранилка от бившата УДБА и не представляват македонците никъде по света.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоалетната хартия е по-полезна отколкото хартията на която ще бъде изписан този договор. Заев и Борисов само си правят реклама.Всичко ще е от ден до пладне. Македонската нация е възпитана от сърбите в неистова омраза към България и българите!Тая Македония ни изяде главата преди един век. Вместо да си задържим излаза на Беломорието гонихме Михаля!
65
3
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
И в Македония ли има хора заразени с "червен бацил" като Нинова бе? И там ли се шири "червената чума"? А ми тогава защо ни са в ЕС и НАТО? Само да създават проблеми ли?
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на братския Съветски съюз и неговите български *** и ***, който след Втората световна война от македонски българи направи македонци.
63
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те у македонско много хора се определят като българи, и то при положение, че българската държава не прави пропаганда. Какво ли щеше да бъде, ако правеше.Те отдавна слушат българска музика, гледат български телевизии и български филми и сериали.
62
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ле,ле колко хора не искат България и Македония да станат това което е написано на народното ни събрание?!?!?!?!?От сближаването на двете наистина братски страни ще им а само ползи!!!Това и слепец би го видял!И не се патдавайте на провокатори(сръпски или руски)!!Те само това искат!
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казвах преди, на македонец не може да се вярва. Оставете ги да подарят държавата си на който си искат. И нашия ходи да се занимава с тях и да им подписва договори.
60
3
 
12
 
! Отговори
Георги Димитров преди 6 години
кво ше подписваме ве тия макето на плюят и мразат ние ше им се молим никаква европа за тях няма ДА ГИ ПУСНЕМ
59
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че с извиване на ръце от сорта на разни договорчета и исторически спорове няма да привлечем македонците да поискат да са част от България. Ако искаме да се върнат при нас трябва да станем отново икономическо чудо както ни учат че сме били при Стамболов. При това трябва поне два пъти средната заплата у нас да надвишава сръбската!
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, кой е л---уд да вземе у дома си куче, което ще хапе ръката която го храни!?Ааа, бракя "марсианци", одете при братчедите си сърби, те да си блъскат главите с неопредсказуемия ви характер, ние си имаме достатъчно собствени проблеми, та да се занимаваме и с вашите!Ааа, щото "Всяка жаба да си знае гьола" ние нашия, вие вашия - Марсианския!!!!!