Ментето на "Железния светилник" – в музея на утопията на македонизма

Внукът на Талев се закани, че случаят ще стигне в Страсбург
3 авг 2017 12:30,
89

Спогодбата между България и Македония дава нова надежда на внука на българския писател Димитър Талев - Климент, че копията на македонски език на една от най-значимите творби на дядо му - "Железният светилник", ще отидат в историята.
Още по темата

Bulgaria ON AIR неведнъж е срещала зрителите с казуса - внукът на големия български писател категорично изразява несъгласието си с издадените на македонски език книги на знаменития му дядо.

През 2016 г. Климент настоя държавата да внесе протестна нота и да спре разпространяването на произведенията на Талев на македонски.

Днес той показа с какво се различава пиратското копие на македонски. Книгата е с близо 100 страници по-малко.

"Това е един долнопробен преразказ и гавра с паметта на дядо ми", настоя той.

Във връзка с подписаното споразумение за добросъседство между България и Македония, той коментира:

"Ако българската дипломация и политиците положат малко повече усилия, това може да бъде много полезно за каузата. Ако след ратификацията на прословутата спогодба няма резултати, ние ще внесем въпроса до Страсбург", закани се Климент.

"Този роман е един исторически щит срещу историците в Скопие. Аз го пазя като очите си и нашите наследници ще го пазят, защото Талевия архив е история, а ето тези пиратски издания в бъдеще ще бъдат музейни експонати в музея на утопията на македонизма", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич не ми пука за Македония. Не вярвам и на тях да им пука за нас. Целият този спор е излишен, ама май има доста хора като чета, които се поддават на внушенията на политиците и от двете страни, чийто основен прицип е РАЗДЕЛЯАЙ И ВЛАДЕЙ. А прости хора лесно се разделят, манипулират и управляват.Доколкото знам нито ние, нито македонците са от най-умните нации.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не съм била в Македония, но съм чула от приятелки че е доста красива и спокойна страна.
58
2
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ходил съм два пъти в Македония, сега македонец ли съм или българин. Че вие де що мине през вашата страна го наричате македонец.
57
2
 
14
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Ако в превода на "Железният светилник" са орязали 100 страници от орригинала, то ще им е доста по-лесно да преведат "Гласовете ви чувам" ... само кориците.
56
2
 
11
 
! Отговори
авторско право преди 6 години
горкия Талев - 100 страници му бастисали буцефалите, а останалото си го пренаписали да пасва на цънцър Грую, дето трепери нацупен без кокал в мрака на пещерата да не би някое зомби Миленко от класа на другарката Слободанка да прочете оригиналната история и току да прогледнат слепите самОилови войни как са ги мамили век с Дарковски фантазии
55
2
 
14
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 6 години
До *** Lan Талев лежи в Белене, заради отказът му да смени графата си националност в паспорта си от "Българин" на "Македонец" която заповед е валидна за цялото население на на България живеещо и раждано на юг от Благовевград, от чиято заповед на факто и произлизат претенциите БЮРМ за: "македонско" малцинство в България и неговото асимилиране в последствие :) Няма македонски народ или етнос. Има коминтерновска измишльотина и "Начертания на Грашанин" (Сръбска национална доктрина)!
54
3
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 45Като махнеш езика защото е български и културата защото е българо-гръцка какво остава.Само мерак май
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българине то в Сърбия периодически си разнасят идеята за шопска нация и това не е от вчера, в руските енциклопедии даже шопския диалек е класифициран като сърбски диалект
52
2
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Браво Пич,Господ здраве да ти дава...така трябва да се отстояват исконните ценности...
51
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен 21А Елин Пелин е шопски писател, не е български! Други са тракийски, мизийски...то български няма май!!!
50
3
 
16
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До БългаринМного си прав- великолепно е описал, как сърбите посръбчват с всякакви методи местните, като започват от попа, даскала и по-личните българи!Жестока истина, уви
49
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен 45От няколко поколения казваш, но там някой подменя пошло история от хиляди години.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един народ, е такъв благодарение на своя език, кулутра, традиции, вяра и история.Проблемът с произхода на българския език е, че той е много стар език и е трудно да се докаже до къде стигат корените му.От друга страна езикът е жива система и се развива непрекъснато. Но упоритоото непрестанно натискане по българите не е от вчера.Факта че се стигна до натиск върху езика и писменността говори само, че нищо друго не помага и търпението се е изчерпало.Кой или кои са е друг въпрос.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мене ми е много интересно какво пишат край Вардаро за Ванче Михайлов, щото с него даже има и видеа навремето БНТ май правиха интервю с него:)
46
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Май малко хора са чели четирилогията до край. "Гласовете ви Чувам" е най показателна, за това какво се случва в македония и Талев прекрасно е пресъсдал еволюцията на процесите там с четирите книги...Как от Българска тази земя там, останала в пределите на османската империя е разкъсана от претенции на сърби и гърци. Четете, малко се е променило!
45
2
 
15
 
! Отговори
пиринско маке преди 6 години
До Анонимен 45Аз не им отричам да се пишат каквито си щат. Имам роднини във Велес (тито велес), те са македонци, а съм си българин и всичко си е ок. НО, имат език от 1945г. документа го има на доста места в нета, писан е на бг пишеща машина, защото сръбските караджици са добавяни на ръка. А държава имат от 1991г. Живи и здрави да са, но ако не се осъзнаят, не влязат в НАТО поне, албанците ще вземат цяла, а не половин Македония.И да не пипат историята преди 1944г.
44
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Последните наследници на древна Македония са разселени из родопите и одринско, понеже са вдигали бунтове в римската империя.До 45Всеки има правото да се определя на какъв то си иска стига това да не вреди на другите.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То цялата тая лудост в Македоня се прокарва от 10-15 хиляди номенклатурчици от титово време и техните наследници, основно сърби, за останалите хора си е ясна истината всичките са слушали от дядовците си истината, все пак не иде реч за неща отпреди 1000 години, а за неща отпреди няколко десетилетия
42
3
 
13
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До Анонимен 45Нека, ако искат и марсианци да се пишат, но да не посягат на българското!
41
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не зная защо отричате правото на македонците на национална идентичност.Доря някога предшетвениците им да са били българи, то сегашните македонци вече няколко поколения са си македонци - с език, култура, институции, държава.По вашата логика не би трябвало да има държави, защото всека държава се е появила на някаъв етап от историческото развите или от друга държава или от обединение на такива.Спомнете си Косово и Украйна. Това са най-фрапиращите примери.Държави от последните няколко години.