Ментето на "Железния светилник" – в музея на утопията на македонизма

Внукът на Талев се закани, че случаят ще стигне в Страсбург
3 авг 2017 12:30,
89

Спогодбата между България и Македония дава нова надежда на внука на българския писател Димитър Талев - Климент, че копията на македонски език на една от най-значимите творби на дядо му - "Железният светилник", ще отидат в историята.
Още по темата

Bulgaria ON AIR неведнъж е срещала зрителите с казуса - внукът на големия български писател категорично изразява несъгласието си с издадените на македонски език книги на знаменития му дядо.

През 2016 г. Климент настоя държавата да внесе протестна нота и да спре разпространяването на произведенията на Талев на македонски.

Днес той показа с какво се различава пиратското копие на македонски. Книгата е с близо 100 страници по-малко.

"Това е един долнопробен преразказ и гавра с паметта на дядо ми", настоя той.

Във връзка с подписаното споразумение за добросъседство между България и Македония, той коментира:

"Ако българската дипломация и политиците положат малко повече усилия, това може да бъде много полезно за каузата. Ако след ратификацията на прословутата спогодба няма резултати, ние ще внесем въпроса до Страсбург", закани се Климент.

"Този роман е един исторически щит срещу историците в Скопие. Аз го пазя като очите си и нашите наследници ще го пазят, защото Талевия архив е история, а ето тези пиратски издания в бъдеще ще бъдат музейни експонати в музея на утопията на македонизма", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той сам е заявил че е македонец . И сега българите са готови да разстрелят или най малкото да хвърлят в затвора всеки който каже -аз съм македонец . Крайно време е умните, разумните българи да надигнат глас над простолюдието което крещи в бяс ..няма македонци . Крайно време , другото е жалко, долно , нечовешкоИмало е и винаги ще има македонци
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах според новия Договор, България признава ли македонското малцинство в района на Петрич, Кресна и Сандански.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За македонците си е македонски писател, за българите си е български.И никой не може да убеди другия в противното.Да питат някой независим.
17
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Книгите на Димитър Талев са били забранени в България през 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век, именно защото са македонски и в тях е описан македонският бит.След като е заставен от българските власти да ги редактира, чак тогава виждат бял свят в БГ и на български език.
16
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Талев е роден в Македония и македонците имат пълното право да го издават . Димитър Талев се е определял като македонец и за това е хвърлен в затвора от българите , измъчван е , книгите са му били забранявани от същите тези които пишат сега коментарите че бил едикакъв си . Знаете ли , не македонците са го затворили и измъчвали , а българите ..и знаете ли . Мен ме е срам от такива .СРАМ
15
4
 
20
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Колко пъти да ти обясняват хората, че македонски език НЯМА, не е имало и няма да има. Прави разликата между език, говор, наречие. Може да се говори за македонски диалект, част от западните български говори. Но не и за език! Защото ще обявим Пловдивски, Тутракански и др. езици! Как да ти се обясни, че да го разбереш?
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Талев е доста противоречива личност. Първо се определя като македонец, след това приема българско гражданство, а към края на живота си отново се връща към корените си и се заявява като македонец.
13
25
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Напротив, лежал е в концлагер именно защото се е самоопределял като МАКЕДОНЕЦ.И е нормално, след като е роден в Македония. Това е факт.Там са го пречупили и след това вече се пише българин.
12
3
 
21
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 6 години
Истината е, че СКОПЯНИ ни наричат ''***- ТАТАРИ'', ''ФАШИСТИ'', ''ГУБНИЦИ''...и в нас няма почти нищо свястно, освен това, което сме ''откраднали'' от тях. Това е валидно предимно за ''главниот'' им град - Скопие. /нормалните ''люге'' насаме се държат по друг начин. Погледнете вестниците им от вчера и днес и ще видите, че много журналисти и политици обявяват ''ДОГОВОРОТ С БУГАРИТЕ Е ПРЕДАВСТВО''. Много са облъчвани горките и неистово са били насъсквани срещу всичко българско. Тъжна работа.
11
4
 
17
 
! Отговори
Арети преди 6 години
Творчеството на Димитър Талев се отличава със своята историческа прециэност и уважение към патриархалните традиции!!! Преэ 50-те години на ХХ век, променя въэгледите си относно македонският въпрос, и е въэстановен статутът му на писател!!! Той променя родната ни литература и эаслужено се определя като един от най-добрите български писатели!!!
10
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си филма МЕРА СПОРЕД МЕРА, който беше заснел някакъв български режисьор. Във филма се говореше на автентичен македонски език и българският зрител не разбираше почти нищо. За това и филмът вървеш със субтитри.Съвременният македонски език, няма нищо общо с древния. Той е някакъв диалект, по-близък до шопския и сръбския.
9
4
 
16
 
! Отговори
Деньо от Денвър преди 6 години
Отношението на българските политици, историци, и на част от обществото към наглите бюрмовци е повече от наивно и глупаво. И след всичките сегашни фанфари бюрмите ще ни се изтаковат в лицето, прелъстени и изоставени:) На тези скопски тъ па нарчета, само бой по кофата, те от добро не разбират.
8
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оригиналът на книгата е на македонски и е доста по-силен от българската му версия. Чел съм ги и двете за разлика от повечето, драскащи тук.
7
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв българин точно е Димитър Талев, след като се е родил в Македония.Човек е такъв, където се е родил.
6
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преспанските камбани е роман, в който действието се развива в измислен град. Няма град с име Преспа. Нито в Македония, нито в България. Ама повечето читатели не се замислят върху тези неща.
5
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самуил е по-скоро приказка. Няма нищо общо с историческата истина.
4
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димитър Талев е бил агент на Москва.
3
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилеп все пак е македонски град. Не виждам какво иска тоя.
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тук някой чел ли е тази книга?Защото ако не е, то няма и как да я обсъжда.
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците, освен да си присвояват чужда история, друго не могат.