Чавушоглу: Морската граница Турция-Гърция не е ясна!

Анкара претендира за 18 гръцки острова
16 авг 2017 15:30, Елка Василева
71
Чавушоглу: Морската граница Турция-Гърция не е ясна!
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации в Егейско море, като е повдигнал отново въпрос за суверенния статут на някои острови в този район, съобщава в. "Прото тема".

В отговор на въпрос в парламента ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море.

Сред тези проблеми е и този за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу.

Според него международните договори, касаещи статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Той подчертал, че тези договори съдържали аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.

В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър и продължил: "Както е известно, въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси", казал още турският дипломат.

Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, допълнил Мевлют Чавушоглу.

Изданието "Контранюз", цитирано от БТА, пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова в северната и централна част на Егейско море, в района на групата острови "Додеканези" и такива, намиращи се в Критско море, като ги изброява поименно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем курбетчия хем Айше как става това ?
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusАми именно защото са в НАТО, тези страни НЕ СЕ НАПАДАТ!Ако не беше Гърция, а Грузия примерно....е вече видяхме, какво се случи. Затова и самата Грузия скоро също ще е в НАТО......както и Македония, Украйна, Молдова, а нищо чудно и Белорус и Казахстан зевсе!Пък ти зъкай с език в североизточна посока.
5
8
 
34
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До До zeusЕ, те западните медии мълчат и за това, че Турция нарушава гръцкото въздушно пространство, за пример на 16.05.2017 година цели 141 пъти, това за един ден. Все пак остава отворен въпроса как това се случва между две страни, членки на НАТО и от какво ни пази, че и ние членуваме?
4
40
 
17
 
! Отговори
До zeus преди 6 години
Не Турция, лигавите гърци имат притенции...и влизат в турските води...доказано е с камери и е дадено по новините...но западните медии мълчат за тези нарушения!!!
3
10
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анкара ВИНАГИ претендира за нещо чуждо,още с нахлуването на османците към Балканите.Диваци бяха и такива си останаха.Нашественици с ятаган.
2
8
 
62
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Защитниците на НАТО веднага да се включат с отговор как една страна от Алианса може да има териториални претенции към друга?
1
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не им ясно на фесляците от Анкара; да нападнат Гърция. Те с кого ли не се скараха. Туркията слиза надолу икономически. Рано или късно ще гръмне като бомба и от тези палячовци които ги управляват, един няма да остане. Ще им гледаме саира как се изтрепват едни други.