Защо в Албания не признават българското малцинство?

Боби Бобев пред Bulgaria ON AIR: Още Югославия се опитваше да пречи
Обновена: 28 сеп 2017 11:04 | 28 сеп 2017 09:52, Елка Василева
39

6510 гледания   |  Още видео

Българското малцинство в Албания никога не е било признавано. В миналото единствената активна политическа тема, която държавата ни е дискутирала с Албания, е била именно статутът на българското население там. Тогава обаче Югославия всячески се е опитвала да възпрепятства процеса. Това коментира в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, бошняшко и египетско малцинство в страната, но не и на българско.

Още по темата

"Този проектозакон беше внесен още преди изборите, но тогава албанското правителство нямаше време да го изпълни. В него ясно са упоменати критериите, на които едно малцинство трябва да отговаря, за да бъде признато от държавата", допълни още Боби Бобев.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки посочи по телефона пред Bulgaria ON AIR, че законът до момента е минал само пред правна комисия, а в началото на следващата седмица ще бъде разгледан и от останалите комисии с присъствието и на български представители.

"От момента, в който подписите бяха внесени, полагаме усилия да окажем необходимия натиск върху албанските институции. А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест за България", категоричен бе Джамбазки.
 


39
Още от
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те къде признават българско малцинство -никъде та в Албания точно не знам що се учудвате
34
7
 
6
 
! Отговори
Исти преди 10 месеца
Имането или "нямането" на Българско национално малцинство,че и мнозинство в дадена страна от 130 години насам е под контрола на Русия и на Съветския съюз. Това,което се случва в днешна Албания говори,че руското влияние в нея много се е засилило и има борба дали тя да остане съюзник на НАТО,или да се присъедини към оста Москва-Анкара-Пхенян-Белград.
33
13
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Щом живееш в Албания и имаш албанско гражданство, значи си албанец При получаване на гражданствота се кърнеш в конституцията и имаш право да гласуваш, вече не си никакъв българин Просто и логично.
32
0
 
12
 
! Отговори
До 33 от 32 преди 10 месеца
Може и да си прав. Не съм ходил там никога. Дядо ми е от Пирот и беше голям патриот. Но като гледам какво направиха с Македония нищо чудно и тсм нещата вече да са други.
31
6
 
0
 
! Отговори
албанец преди 10 месеца
те не хора са. овци са
30
5
 
10
 
! Отговори
Илиян до 32 преди 10 месеца
Да знаеш само колко милеят за България в Босилеград и Западните покрайнини само.
Всеки месец съм там на кръчма и познавам много българи от там. Да, не скриват че са българи, но Сърбия си им е по-скъпа. каквото и да стане казват: от вас сме по-добре. И са прави. От личен опти ти го казвам.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-болезнена е ситиацията с Босилеград и Западните покрайнини, където хората още се чувстват българи и милеят за България. Другите територии веча явно са изтървани. Ама поне там да обърнат внимание на хората. Да им дадат някакви предимства, когато идват тук. На не ги загубим и тях окончателно.
28
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
неги признават защото са прости тъпи крадливи и продажни са българите
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що говориш глупости бе, ***, прочети за бълг. малцинство в Албания и как ги тормозят и тогава пиши.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За всичко сме си виновни ние. Другите народностни групи в чужди държави се подкрепят, само нашите са във вечни разпри. От друга страна в посолствата ни по света към българите се отнасят лошо. На всеки чужденец ще направят услуга веднага, но към българите рядко ще се отнесат с разбиране. Има да те разтакават със седмици.
Искам да кажа, че ние към нас си се отнасяме лошо, а искаме другите да ни уважават.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е орисията на България след като "Великите сили" я разпокъсаха и унищожиха, като на един от договорите България дори не е присъствала. След този мръсeн обир на бълг. земя всичките бълагрски малцинства зад граница ги обявиха за румънски, сръбски, гръцки, турски и т.н.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То в Македония има само няколко хиляди, които се признават за българи, та в Албания. Вече нещата са изтървани.
Кого да признаят албанците? Всичките се обявяват за македонци, откъде да ги изкопаят тия българи. Те не ги признават за малцинство 100 години, сега се сетиха наште да реват.
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпроса е не защо Албания не признава българското малцинство, а защо България не прави нищо след като Албания не признава българското малцинство.
...
И какво да направи България? Да не признае съответно албанско малцинство ли? Ами, че тя България и без това не е признала никакво малцинство на територията си.
Хем държим да уточняваме кой от какъв етнос е, а в същото време не признаваме малцинства. Ами как да стане?
22
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Въпроса е не защо Албания не признава българското малцинство, а защо България не прави нищо след като Албания не признава българското малцинство.

Но на бат ви Бойко и президента / как му беше името - Радев ли беше / не им пука за това. Важното е да се развяват из щатите и германия да се опитват да правят червени точки.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те не ни признават малцинстото, ние не ги пускаме в ЕС. Просто и ясно! Но някой с топки трябва да им го каже.
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбите и гърците още от турско вършеят по тия земи. Стигна се до там, че дори македонците не се признават за българи. Защо албанците да ги признаят?
От друга страна Турция хвърля толкова пари, че хиляди с българска кръв се обявяват за турци. А нашите политици нищо не направиха през годините. Тръгнете по села и градове - пълно отчаяние. Единствения оптимист в тая държава е Борисов.
19
0
 
16
 
! Отговори
Petrov преди 10 месеца
Нов успех на външната политика на ГЕРБ и най вече на Гения на Балканите Борисов.
18
1
 
16
 
! Отговори
V12 преди 10 месеца
С това темпо българското малцинство след 50 години ще изчезне:)))))
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега очаква , да започне разгорещен спор, за решава ето на Българския Национален Въпрос ...
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми защото са си автономна държава и не са длъжни. Това, че политиците ни признават всичко наред, не означава нищо ..ю