След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

Болестта покосява главно по-младите хора в района
6 ное 2017 19:45, Елка Василева
549
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево
Борко Алексич. Снимка: Вечерне новости

В селата около Прешево и Буяновац в Южна Сърбия, където НАТО хвърли най-много бомби с обеднен уран /през 1999 г./, по-късно са починали 822 души, главно от рак и то предимно млади хора.

„На 73 години съм. Помня какво ли не. Но не си спомням в мирно време в нашите села толкова много млади хора да са умирали. Няма къща, от която през последните петнадесетина години тежката болест да не е отнела някого... Не подбира сърби, албанци, роми, македонци. Покосява наред... Казват, че всичко това е заради бомбите на НАТО и тоя някакъв уран!“

Това разказва Борко Алексич от село Бущране край Прешево, цитиран от „Вечерне новости“. Неговото и съседните села Релян, Братоселце и Букуревац, Боровац край Буяновац и Плячковица край Враня са в безславния списък на местата, където по време на бомбардировките на НАТО са хвърлени най-много бомби с обеднен уран.

„Удряха, без да спират, най-много през последните две-три седмици“, продължава разказа си Борко Алексич.

От витрината той изважда некролог на съпругата си Алтана Анка Алексич.

„Почина през 2015 г., в страшни мъки – казва мъжът. - Беше като желязо. В дните на войната, докато работехме на полето, а бомбите падаха, аз се криех. Тя винаги оставаше на полето. Много близо до целите, които душманите целеха. Скоро се поболя. Когато лекарите й казаха, нямаше и 50 години“.

Мъжът показва червените петна по лицето си. Казва, че за първи път се появили по тялото му веднага след експлозията на един снаряд, в началото на юни 1999 г. Оттогава се мъчи с тях. Не може да ги излекува.

„Следя всичко, което се пише и говори за тези бомби с обеднен уран – казва Борко. - Специалистите говорят различни неща. Но едно нещо знам: моята Анка беше и стара в сравнение с младите хора, чийто живот след това ракът отнесе. Основно на четиридесет и няколко години, а тук хората живееха дълго – по 80-90 години. В нашата махала Топоянци има трийсетина къщи, а от войната от всяка една от тях беше погребан по един млад човек. В Релян е още по-зле. Всички изпоумряха. Призракът на рака витае над нас. Влезе във всяка къща. Не е възможно това да няма връзка с тези бомби“.

И Братислав Трайкович, длъжностно лице по гражданското състояние в село Релян, потвърждава думите на Борко Алексич. Данните за смъртността са тревожни.

„След края на войната починаха 822 души, над 80% от тях от рак на белите дробове, на щитовидната жлеза, мозъчен тумор, левкемия – твърди Трайкович. - Повечето на възраст от 42 до 55 години. Всички са от прешевските села Бущране, Релян, Алиджерце, Жунице, Стрезовце, Големи дол, Чукарка, Славуевац, Свинище и Ляник. Ракът напада младите. Изчезваме“.

Масово хората започнали да се разболяват три-четири години след войната, казва Трайкович. И още продължава.

„Най-лошото е, че нито един специалист никога не е дошъл да ни посъветва какво да правим, как да се защитим, да пием ли водата, кои ниви да избягваме, където можем да пасем животните – казва още Трайкович. - Дали, колко и кои от земите са замърсени – не знаем. А къде да ходим? Тук сме си. Само нека някой да ни каже истината“.

НАТО е хвърлил бомби с обеднен уран и по телевизионния предавател на Плячковица над Враня. От седмината работници, които веднага след войната работили там по почистването, шестима са починали от рак - най-младият на 46 години, най-старият на 52. Жив е още само Стоядин Стошич /53 г./, но и неговото здраве е разрушено.

„Работихме горе 25 дни – разказва Стошич. - Два-три месеца след това получих алергия по тялото с някакви червени, сини и жълти мехури. Прехвърлиха ме в Клиничния център в Белград. Правиха ми изследвания 55 дни, но не ми казаха какво ми има. Сега ме болят белите дробове, кашлям, трябва да отида на лекар. Но ме е страх какво ще ми каже...“.
 


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май, май... Вино от Видин е пропито с обеднен уран заради подпочвените води?
467
0
 
1
 
! Отговори
А.Б. преди 1 месец
Виното от Видин е пропито с обеднен уран заради подпочвените води?
466
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен473 Сръбското княжество/но не и държава/, е било васално на българския цар Симеон Велики при сръбския княз Захария Прибисавлиевич,както и при заменилия го Чеслав Клонимирович.
465
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите умират от бедност и отчаяние,каквито ги направиха сръбските политици,лакоми за територии,слугуващи на Москва.
464
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен471 Защото Гърция е в ЕС и НАТО,а Сърбия не.При това е с Русия.
463
0
 
0
 
! Отговори
До юбералес преди 1 година
Дрън-дрън! Снаряди с обеднен уран (Depleted Uranium, DU) са на въоръжение САМО на американската армия - 30 мм за противотанкови оръдия, най-често авиационни и 120 мм танкови оръдия. Естествено, че са радиоактивни! Единственото хубаво на тези снаряди е, че направо кастрират американските бойци! Значи, ще се родят по-малко бъдещи убийци! Руските им аналози използват наконечници или ядра от волфрамов карбид или
високолегирани стомани. Масата им е по-малка и пробивната им способност - също.
462
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите винаги са водили"самоуибйствена политика",никога последователна и предвидуема.Заради нови територии,"излаз на море" и пари,са жертвали живота на стотицихиляди сърби и своя престиж,като държава.Винаги са били васална такава.Днес говорят за някакъв"неутралитет",а чакат от ЕС пари,от Русия подърено оръжие,което означава-зависимост.Такава държава не може да бъде неутрална.
461
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен471 Сърбите никога не са ни били приятели,винаги са се стремили да откраднат от България територии,традиции,култура...Сърбия е,като лека жена,всеки я поисква,на всеки служи,стига да й обещаят пари и още нови територии.Седи на"сръбския стол",който има две седалки.Сърбите винаги са били васали,още от Средновековието.Първо на Византия,след това на България,на Османската империя,днес са слуги на Русия.
460
0
 
0
 
! Отговори
тате пита, преди 1 година
Пешо Нутрията дали е хванал рак , че да го почерпи една боза?
459
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са прави американците , като хвърлят бомби на " нашите приятели - сърбите " ,защо подминаха другите ни " приятели" -гърците .
458
6
 
2
 
! Отговори
ФЛАШ преди 1 година
Бомба с обеднен уран ? Няма такова нещо. Има бронебойни патрони от обеднен уран . Имат голяма твърдост и са идеални за пробиване на танкова броня.
Поредната манипулативна статия.
457
1
 
0
 
! Отговори
радев преди 1 година
ЕДНА ОВЦА НАЛИ ИЗБЛЯ ЧЕ ТУКА ТАКА СИ СЕ РАЖДАЛИ БЕЗ АНУСИ
456
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
разстоянията не са големи вьзможно и ние да пострадаме тези малки деца за които
сьбираме пари всеки ден как така се разболяха от такива болести
455
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
от какьв зор сега искате нато и ес не ви стигнаха бомбите с урана искате още
сащ са в косово
454
1
 
27
 
! Отговори
Tanatos преди 1 година
Сигурно тъпо ще прозвучи на повечето от Вас,но колегата,който е писал за доматите е абсолютно прав.Когато бях дете и тинейджър не е имало никога лоша реколта на домати.След бомбардирането на Сърбия,разрушаването на рафинерията им няколко години доматите още докато бяха зелени,почерняваха и изхвърляхме почти всичките,а самото растение е с височина към 1,60-1,70 и е отлично поддържано както винаги до сега през годините...баба ми беше пословична с превъзходната си градина.
453
1
 
38
 
! Отговори
Расате преди 1 година
Сърбия да заведе дело в Международен наказателен съд в Хага по член 5 на така наречения Римски статут за военни престъпления и престъплението агресия срещу цивилно население.
452
1
 
43
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Уранът във всичките му форми(естествен минерал, обогатен или обеднен)има радиационна и химическа токсичност.
НАТО извършиха престъпление като бомбардираха Белград, в това спор няма!
451
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обеднения уран е радиоактивен! Облъчването е външно и вътрешно. Радиоактивните аерозоли предизвикват рак на белите дробове! Наблюдава се и лъчева болест при продължително време на престой в бобмбардирана зона! Изключително нехуманно оръжие! Трябва да бъде забранено а за САЩ санкции от ООН!
450
35
 
3
 
! Отговори
демократ преди 1 година
аз мисля че урана е бил малко
449
35
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравейте роби на комунизма,

аз от10 години си правя лимонада от обеднен уран и съм кукуряк.
Урана ми е носят специално от САЩ, аз руски уран не употребява, щото не е чист!
Хай наздраве дълголетници!