След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

Болестта покосява главно по-младите хора в района
6 ное 2017 19:45, Елка Василева
549
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево
Борко Алексич. Снимка: Вечерне новости

В селата около Прешево и Буяновац в Южна Сърбия, където НАТО хвърли най-много бомби с обеднен уран /през 1999 г./, по-късно са починали 822 души, главно от рак и то предимно млади хора.

„На 73 години съм. Помня какво ли не. Но не си спомням в мирно време в нашите села толкова много млади хора да са умирали. Няма къща, от която през последните петнадесетина години тежката болест да не е отнела някого... Не подбира сърби, албанци, роми, македонци. Покосява наред... Казват, че всичко това е заради бомбите на НАТО и тоя някакъв уран!“

Това разказва Борко Алексич от село Бущране край Прешево, цитиран от „Вечерне новости“. Неговото и съседните села Релян, Братоселце и Букуревац, Боровац край Буяновац и Плячковица край Враня са в безславния списък на местата, където по време на бомбардировките на НАТО са хвърлени най-много бомби с обеднен уран.

„Удряха, без да спират, най-много през последните две-три седмици“, продължава разказа си Борко Алексич.

От витрината той изважда некролог на съпругата си Алтана Анка Алексич.

„Почина през 2015 г., в страшни мъки – казва мъжът. - Беше като желязо. В дните на войната, докато работехме на полето, а бомбите падаха, аз се криех. Тя винаги оставаше на полето. Много близо до целите, които душманите целеха. Скоро се поболя. Когато лекарите й казаха, нямаше и 50 години“.

Мъжът показва червените петна по лицето си. Казва, че за първи път се появили по тялото му веднага след експлозията на един снаряд, в началото на юни 1999 г. Оттогава се мъчи с тях. Не може да ги излекува.

„Следя всичко, което се пише и говори за тези бомби с обеднен уран – казва Борко. - Специалистите говорят различни неща. Но едно нещо знам: моята Анка беше и стара в сравнение с младите хора, чийто живот след това ракът отнесе. Основно на четиридесет и няколко години, а тук хората живееха дълго – по 80-90 години. В нашата махала Топоянци има трийсетина къщи, а от войната от всяка една от тях беше погребан по един млад човек. В Релян е още по-зле. Всички изпоумряха. Призракът на рака витае над нас. Влезе във всяка къща. Не е възможно това да няма връзка с тези бомби“.

И Братислав Трайкович, длъжностно лице по гражданското състояние в село Релян, потвърждава думите на Борко Алексич. Данните за смъртността са тревожни.

„След края на войната починаха 822 души, над 80% от тях от рак на белите дробове, на щитовидната жлеза, мозъчен тумор, левкемия – твърди Трайкович. - Повечето на възраст от 42 до 55 години. Всички са от прешевските села Бущране, Релян, Алиджерце, Жунице, Стрезовце, Големи дол, Чукарка, Славуевац, Свинище и Ляник. Ракът напада младите. Изчезваме“.

Масово хората започнали да се разболяват три-четири години след войната, казва Трайкович. И още продължава.

„Най-лошото е, че нито един специалист никога не е дошъл да ни посъветва какво да правим, как да се защитим, да пием ли водата, кои ниви да избягваме, където можем да пасем животните – казва още Трайкович. - Дали, колко и кои от земите са замърсени – не знаем. А къде да ходим? Тук сме си. Само нека някой да ни каже истината“.

НАТО е хвърлил бомби с обеднен уран и по телевизионния предавател на Плячковица над Враня. От седмината работници, които веднага след войната работили там по почистването, шестима са починали от рак - най-младият на 46 години, най-старият на 52. Жив е още само Стоядин Стошич /53 г./, но и неговото здраве е разрушено.

„Работихме горе 25 дни – разказва Стошич. - Два-три месеца след това получих алергия по тялото с някакви червени, сини и жълти мехури. Прехвърлиха ме в Клиничния център в Белград. Правиха ми изследвания 55 дни, но не ми казаха какво ми има. Сега ме болят белите дробове, кашлям, трябва да отида на лекар. Но ме е страх какво ще ми каже...“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
32
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Като ни валя радиационния дъжд от Чернобил, навръх манифестацията на БКП 01.05.1986г., не е геноцид! Нали, мръсни ***-путинисти!!!
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 А да водиш две войни с християнска страни от които едната са славяни уж като теб
29
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами от какво си мислите че в БГ има над 500 000 болни от рак? От нищото ли? Този беден уран го хвърляха близо до нашата граница. Точно тогава духаше западен вятър къде си мислите че е отвял отровата от бомбетата в небето ли? Не на наша територия е дошла. Всички които са болни от рак и близките на починалите трябва да направят общ иск и да осъдят в Страсбург Краварите за починалите си близки и тези на които им предстои да починат. Пълен геноцид над човечеството краварите извършват!
28
7
 
58
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Да бомбандираш християнска страна,за да създадеш мюсулманска-това чудовищно деяние може да бъде извършено само от САЩ!Виждаме резултата-измисленото Косово се превърна в нарко-център на Европа и нищо чудно стоката да се доставя с американски военни самолети директно от Афганистан!ЦРУ има огромен опит в тоя бизнес....
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Борко е ясен
26
16
 
8
 
! Отговори
Хибрид Гемеонов преди 6 години
До До НеучкоМасово унищожение?Кто колиш вързани цивилни босненци е "бойни действия" ,а когато бонбандираш казарми и мостове е геноцид,гавра,масово унищожение.....
25
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
слаба ракия сте боряшници --колко фалшиви новини да бълвате се ще я сввършите грешно руснаците сте т.ъ.п,и. сте по природа ---- ядрен зреив в 4ернобил не бе вреден а някаква бомбандировка била вредна
24
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Achtung , Achtung фалшива псевдоновина
23
8
 
41
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Пак им се кланяйте на кра..рите !
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаре подобни статии са за ***
21
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен18Приятелю, уран има буквално навсякъде по света. Но докато има поне една капка нефт за продаване и купуване, атомната енергетика ще е *** дума..
20
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато в Горна баня падна американска ракета и разруши една къща, тогавашният кон в президенството лично отиде да помага на пострадалото семейство
19
31
 
4
 
! Отговори
Всичко се връща преди 6 години
Сръбе на връбе! По пет на нож!!!
18
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахахахахахахахахахахахаха тотална хибридка . Та нали наййелементарното е някой да отиде там с гейгеров брояч . Не е никак сложно . Абсолютно хибридна статия
17
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е работа на краварите, скоро ще разберете кой именно продаваше уран на дъртия Ким през канадски фирми и сега младия Ким си направи атомните бомби.
16
12
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как смятате Сърбия да влезе в нато? След като загинаха хиляди нейни граждани. Те не са плюнковци като нас, да се радваме на убиеца си. Затова ще бъдат винаги с Русия.
15
5
 
66
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
По време на бомбардировките, и на наша територия падаха ракети и снаряди на "биг брадър".В околностите на селата бббкопиловци и Говежда паднаха ракети, които удивително бързо бяха събрани, палче по парче, при пълна секретност, за да не се раздума народа относно това, за какво ни има Биг Брадър в началото на демокрацията, тоест, че не ни бръсне за червива слива.Години след това, в пограничните села просто нямаше реколта нито от един зеленчук по дворовете, чернеят и загниват, нищо не помагаше.
14
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да но има демокрацияи гей-парадикакво повече искат
13
4
 
53
 
! Отговори
До Неучко преди 6 години
А коя е правилната дума за масово унищожение? Демократични ценности? Приятелски огън?
12
43
 
7
 
! Отговори
Неучко Всезнайков преди 6 години
Тая дума геноцид за нищо я нямате в случая е неуместна.