Български лекари държани с часове в полицията в Босилеград

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев това е недопустимо
11 ное 2017 07:30, Елка Василева
97
Български лекари държани с часове в полицията в Босилеград
Снимка: bTV

Трима български лекари са били държани с часове в полицията в сръбския град Босилеград. Отишли са там по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат.

Доктор Валентин Янев разказа, че полицейската акция е целяла хората, потърсили помощ, да се разотидат.

Директорът на Българския културен център Иван Николов не за първи път организира прегледи.

"Чакаха ги около 50 граждани на Босилеград тук, след което започнаха прегледите и в този момент влезе инспектор от Министерството на здравеопазването и четирима полицаи. 15 полицаи чакаха отвън", каза за bTV Иван Николов.

Доктор Валентин Янев разказа, че е отишъл там, за да помогне на българи.

"Стари, изкривени, слаби, деца, и половината от селата дошли. Започнахме да преглеждаме, за наше учудване в културния център нахлу и полиция. Полицията ни помоли учтиво да ги придружим до полицейския участък. Никакво разпитване, никакви документи, никакво подписване, абсолютно никакво предявяване на някакви… абсолютно нищо. Просто си стояхме и си говорихме с тях около половин ден. Аз усетих и разбрах, че те ни задържат, за да мине времето, определено за прегледи и хората, които вероятно още и още прииждат пред културния център, да загубят търпение и да си отидат", обясни доктор Валентин Янев.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на българските лекари 5 часа, без да им се даде никакво обяснение или пък да им бъдат повдигнати някакви обвинения, е недопустимо.

"Още повече, че това е чисто хуманитарна мисия, те идват безплатно да окажат помощ на българите в Босилеград. Говорихме с шефа на полицейския участък в Босилеград, който каза, че няма нищо против лекарите, но здравната инспекция имала против те да извършват някаква дейност в помещенията на КИЦ", заяви Едвин Сугарев.

Доктор Янев каза и че жителите на Босилеград нямат достъп до лекари специалисти. Настояват българската държава да помогне на сънародниците ни там да получават медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 6 години
Примерът ти е удачен, но непълен! В САЩ един лекар може да практикува само в щата, в който има лиценз. Даже рецептата на лекар от NY няма да бъде уважена в СА, ако не е в компютъра на тамошната аптекарска гилдия. Кръгова отбрана! Сега хипотеза: как биха постъпили нашите власти, ако турска лекарска бригада цъфне тук и започне да преглежда в читалището български граждани от турски произход? Шах! Чакам отговори, разбира се, възпитани!P.S. Някой знае ли смисъла на думата "субституция"?
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безобразие, разбира се! А не е ли безобразие такъв велик демократ като Едвин Сугарев да е само консул в някаква паланка Ниш? Та той е бил Посланик в Монголия, после в Индия, Хиз ексълънси, демек, доживотна титла! Такъв ценен кадър да бъде оставен на такова скромно поприще, на което, както виждаме, пак нищо не прави - неговата запазена марка! Извинете, увлякох се! Запазената му марка е доживотна гладна стачка или яка симулация на такава! Но той възкръсва и продължава! Чиба-а!
56
7
 
3
 
! Отговори
Прагматик преди 6 години
определено е работа на ко4ината русия --- Га оплескат нещата в БГ винаги насъскват сърбите срещу нас
55
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия-не ходете там.Тя е руска ***,а сърбите още сънуват своята Велика Сърбия,маскирана,като Югославия.Сръбският националшовинизъм е още жив,омразата към запада и българите, лъжите на сръбските лидери,също.
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекари без граници (на френски Medecins Sans Frontieres, MSF) е международна, независима, медицинска хуманитарна организация, която осигурява спешна помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии, липса на здравни грижи, както и на засегнатите при природни или предизвикани от човека бедствия. Основана е през 1971 г. от малка група френски лекари, водени от Бернар Кушнер. Нейният основен принцип е, че всички хора имат право на медицинско обслужване и тази необходимост е по-важна от националните граници.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекари без граници (на френски Médecins Sans Frontières, MSF) е международна, независима, медицинска хуманитарна организация, която осигурява спешна помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии, липса на здравни грижи, както и на засегнатите при природни или предизвикани от човека бедствия. Основана е през 1971 г. от малка група френски лекари, водени от Бернар Кушнер. Нейният основен принцип е, че всички хора имат право на медицинско обслужване и тази необходимост е по-важна от националните граници.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сърбия да са чували за Лекари без граници ?
51
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте че няма друга държава на Балканите която е водила твърда антибългарска политика от векове като Сърбия. Не забравяйте че сърбите избиха цялата българска интелигенция в Македония и създадоха изкуствена нация надъхана с антибългарски лозунги и лъжи.Ако има политици в България в което се съмняеам не трябва да допускат Сърбия в ЕС преди Македония. Представете си ако Сръбия бе влезнала в ЕС преди нас.
50
4
 
16
 
! Отговори
asd преди 6 години
Сърбе на върбе!!!!
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Тази омраза не е от сега.
48
9
 
13
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Малко им беше коридора дето дадохме на НАТО, жалко че не им хвърляха ***! Затова сърбите изглеждат най-добре в близост до върбите с тънка нишка, която да ги свързва.
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана ми мъчно. На всякъде ни мразят. Трябва да останем единни като нация, на пук на всички мършляци около нас.
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги разбирам нихилистите. Като не ви харесва България, хайде пътеката! Чакат ви с топъл хляб. ***!
45
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа ПАТРИОТАРИ. Сърбия напълно законно и правилно е арестувала българите. Просто хората си спазват законите. Това че България е разграден двор си е наш проблем. Я да отиде български лекар в САЩ и да почне да преглежда.Интересно какво ли ще му се случи ?За да лекува даден лекар в дадена страна трябва да получи разрешение от здравните власти.
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТърсят бедни българи в съседните страни, за да ги привлекат тук. Заради демографската криза и да осигурят балами да работят безплатно за увълчените чорбаджии, които реват, че няма кадри. Затова е цялото сноване в Сърбия, Албания, Украйна, Молдова, чак в САЩ ходиха. Работа на парче. Вместо да подкрепят българите в Бг с повишаване на доходите, те тръгнаха да събират просяците по света. Всичко е сметки, алчност, няма добри намерения. Политика.Докато гонят дивото, ще изпуснат питомното
43
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите имат 100 % основание да ни мрязат защото:-дадахме кородор на НАТО да срине Сърбия;-признахме мафиотската държава Косово-която се командва от албанската мафия.Сърдете се на БГ-десни политици, марионетки на САЩ и другите западни държави.
42
17
 
14
 
! Отговори
дядо Ванго преди 6 години
Сърбия да не е кенефистанско всеки да си идва и да прави каквото му душа сака!? Ай сиктир!! Следващия път да им теглят и един як бой за изпроводняк!
41
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа си забелязал, че темата не е за Турция? Или целта ти е да отклониш вниманието от това, което правят сърбите?С какво Турция е показала, че е враг на Бг днес? С 500 год. робство, което не излиза от устите ви?Враг ли е Тр като държи стотици хиляди мигранти на територията си? Какво ще стане, ако ги отприщи всичките, знаеш ли?
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяло предаване бяха заснели по една от националните телевизии за българин, когото сърбите задържали на границата. Колко дни бил в ареста и сръбските полицаи се гаврели с него като го карали да изрече думите-"Аз съм сърбин". Обръщал се към какви ли не инстанции, никой не му помогнал, от българска страна властите изобщо не се намесили. Накрая го пречупили и той казал- ""Сърбин съм", без да е сърбин. В затвора всеки ден му напомняли, че е сърбин. Май още е там.
39
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е заобиколена от врагове от всички страни.Ама тъпите демократи нарязаха ракети, танкове, разрушиха армията.Но Турция е най-големия враг на България, а не Сърбия.