Протестите в Румъния с шанс да постигнат целта си

Какви са причините десетки хиляди румънци да излязат на улицата?
28 ное 2017 20:23, Екип на Bloomberg
12
Протестите в Румъния с шанс да постигнат целта си
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зад многохилядните протести в Румъния, по време на които десетки хиляди хора излязоха по улиците на Букурещ и редица други румънски градове, се крият и други причини освен недоволството срещу предвижданите промени в съдебната система, които ще намалят нейната независимост. Тези причини са и социални, например се предвижда работниците да плащат изцяло осигуровките си.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

„Проблемът в страната очевидно се задълбочава. Румънското общество очевидно е чувствително на тема корупция, може би с една идея по-чувствително от българско“, каза гостът в студиото.

Недоволството срещу промените в съдебната система пък биват масово подкрепени от прокурорите и съдиите. Причината – именно политическият елит, представители на който те нееднократно са осъждали, ще придобие безпрецедентна власт върху тях.

„Имаше много остра реакция не само от гражданското общество. Дори вчера излезе и официално прессъобщение Държавния департамент на САЩ, който призовава румънското правителство да се въздържа от реформи, които накърняват независимостта на съдебната власт и компрометират борбата с корупцията“, добави Марков.

„В случая този обединен фронт има по-големи шансове за успех“, изтъкна той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
До топшматка преди 6 години
Ти кога беше последно в Румъния?Дишали ни прахла...ъот дъ фак,земи се разходи.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отговора на въпроса в статията е много ***. ЗАЩОТО ИМ ПЛАЩАТ!
9
17
 
2
 
! Отговори
топескперт преди 6 години
ръмънците завалиите от 10 години насам всеки ден протестират и нищо не могат да постигнат, смени се едно правителство, дойде друг, трето, десето и т.н. Вкарвали били в затвора, ми ок ама то всяко следващо правителство е още по-зле. Крадат по най-тъпия начин и затова просто няма как да избегнат затвора. Нашите са по-хитри поне. А иначе румънския балон се спука, уж били по-напред ама само на приказки. На всеки евродоклад ни дишат прахта.
8
9
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
Хе-хе, нали бяха много велики румънците, нали ги давахте за пример в борбата с корупцията, нещо май балон с хелии ще се окаже северната ни съседка.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на румънците! Там минималната заплата е два пъти по голяма от България, инвестициите растат а ръста на икономиката е 6%.А румънските политици за най малкото престъпление влизат в затвора и затова дават за пример България и мечтаят да направят това което се случва при нас да се краде на воля и никои да не носи отговорност. Но румънците няма да допуснат в Румъния да стане като България.
6
3
 
5
 
! Отговори
Ман Гел преди 6 години
Кога ще ги погнем и ние,ама няма павета. Драгалъвският Крадец е разпоредил на копоите си да вадят паветата.Явно усещама какво ги чака.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма независим съд и няма шанс.
4
1
 
0
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Хората няма какво да ядат, на тия за корупцията почнало да им пука!
3
2
 
1
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Чакайте, чакайте малко, хибриди мои юначни!Изчакайте опорните точки, че тук май е сложно...
2
1
 
7
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Хе,хе,хе ,аз казах ли ви ,че сме по-напред от румънците,къде тук такива протести?При мен всичко е стабилно,никой не клати държавата ми!
1
3
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Румънците са шороши!Правилното за нашия географски регион управление е: "Един цар, един народ!" Решенията се взимат от Авторитета! Който е на власт, показва посоката и всички я следват! Какви са тия "независими съдии" и прочие, които само объркват хората??!