Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"

Протестиращите изгориха знамето на Европейския съюз
21 яну 2018 21:42,
163
Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"
Снимка: архив Reuters

Протестът в Скопие срещу превръщането на страната във "втора българска" или "трета албанска" държава завърши с изгарянето на знамето на ЕС, предават местните медии.

Според агенция "Макфакс" организатори на протеста са били Македонското патриотично движение "Твърдокорни", Македонски обединени сили (МОС) и различни граждански организации, сред които и сдружението "Прераждане", което организира протести и блокади срещу подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, предава "Фокус".

Още по темата

Протестиращите са обявили за "врагове на македонския народ управляващите в правителството и парламента".

Агенцията цитира изказването на Дардан Венетски, според когото "с подписването на договора с България ще има две български държави, две български правителства и две български църкви", а с "признаването на албанския за официален език - две албански държави".

Венетски смята, че "Македонската православна църква не се нуждае от признаването на България, тъй като е създадена от Апостол Павел".

Ана Бобинкова-Мияковска от дружество "Прераждане" е призовала за обща борба за запазване на идентичността на Македония, и е обявила създаването на петиция на всички несъгласни с политиката на правителството.

Любиша Настовски от МОС смята, че "ако исканията не може да се постигнат с мир, ще последва война".

По време на протеста група младежи са запалили знамето на ЕС.

Електронното издание "24 вести" съобщава, че днешният протест е бил насочен срещу договора за добросъседство с България, въвеждането на албанския език като официален и преговорите за името с Гърция.

"Фактор" извежда в заглавие изгарянето на европейското знаме в Скопие, като отбелязва, че "палежът е бил извършен от младежки патриотични формации, протестиращи срещу смяната на името на страната и приемането на закони, водещи към разширена употреба на албанския език".

"МКД" пише, че "протестът на "Твърдокорни" и "МОС" е насочен срещу ликвидирането на унитарния характер на македонската държава и легалното й превръщане в трета албанска държава на Балканите чрез въвеждането на албанския език като официален в Гевгелия, Валандово, Шип, Струмица, Берово, Крива Паланка и др..."

Според телевизия "Телма" около 1500 души от "МОС" и "Твърдокорни" са протестирали срещу приемането на Закона за езиците и промяната на името на страната в преговорите с Гърция.

"Радио Свободна Европа" съобщава, че по време на протеста на "Твърдокорни" срещу въвеждането на албанския език като официален е било изгорено знамето на ЕС.

А1 ON публикува видео, в което се вижда как младежи горят знамето на ЕС, след което го ритат и тъпчат, пеейки патриотични песни.

Македонският "Фокус" съобщава в заглавие, че "демонстрантите се снимаха със запаленото знаме на Европейския съюз" и цитира твърдението на "Твърдокорните", че с "двуезичността губим държавата."

Темата за протеста пред сградата на парламента е водеща за телевизиите "Телевизия Нова", "ТВ21","Алсат-М" и "Канал 5", вестник "Вечер", електронните издания "Нова ТВ", "Слободен печат" и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
15
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Албанците ги претопяват лека полека там скоро и български ще забравят.Албанците изкопуват всичко и насаждат мн мн албанци нещо като Израел
94
0
 
26
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
От Белград платили на 100лумпена да протестират.
93
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези нещастници не ме интересуват ни най-малко.
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са подсрекатели на Белград и т.н. и .....
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърде рано е за албански език още,това е провокация,някой нажежава напрежение,по-добре да отпадне това искане.
90
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато макетата си измислят историйката и се карат с братята си българи и православните съседи гърците, ония албанци настъпват ... А с тях и дивите им нрави и мафията. След време пак само България ще им помогне с въоръжение, както преди петнайсетина години и после пак неблагодарни.
89
3
 
32
 
! Отговори
monkeydonians преди 6 години
'Венетски смята, че "Македонската православна църква не се нуждае от признаването на България, тъй като е създадена от Апостол Павел".'Абе, тези кога ще престанат да ръсят абсурди?!? Църквата им и статут на Патриаршия няма, пък била създадена по времето на Христос, когато християнството не е разпространено по тези земи... Откъде ги измисля тези факти маймунската му кратуна .. На Югозпадна България трябва да се прекръсти страната и да има ред вече ... Пф!
88
5
 
47
 
! Отговори
СТЕПЕНУВАНЕ преди 6 години
Глупав, по-глупав, най-глупав, македонец.
87
1
 
23
 
! Отговори
гост преди 6 години
Една част от македонците искат да изолират държавата си като северна Корея. Другия вариант е да я разделят на съседните държави.
86
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадни руски мръсотии.. Това е
85
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мойте прапра дядовци са от Дебарско 5_6 села около моето са от този край със запазено бълг самосъзнание на техните прапра баби и дядовци Като техни потомци ние иска ме нашето минало да не се забравя в Македония Аз вярвам на записките на моя прадядо и съм готов да ги покажа на всички макета
84
3
 
31
 
! Отговори
Що преди 6 години
Що е маке се е ...
83
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато бях малко дете имаше една песен:"край вардаро" росна трева расте...че се пият турци и московци...Че турците народ поробиле...а московци народ ще освободят. Защо сме я забравили или е забранена? Хак ни е...
82
6
 
19
 
! Отговори
Турисиго преди 6 години
В България всичко е наред и проблеми нямаме с никого и с нищо.
81
7
 
46
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
В Македония, Гърция и Румъния протести - в България си бараме пат.ките. Народ от чеки.джии и форумни таласъми.
80
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От много инатлъци макетата получиха шамари от всичките си комшии с изключение на нас, но те си мразят единствено нас - братята си.
79
4
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 6 години
ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ!!!
78
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на тия не им е лесно с това разтрояване на личността :) Искат пак у сръбско шизофрениците. Каквито и да се наречете, си оставате българи бе, абдали!
77
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах, даже и тези не щат да чуят за Бантускотия! И нормално, кой ще иска да е в тая най-бедна, най-корумпирана, най-ци-ганизирана дупка в задния двор на Европа???Ако беше Германия, дали нямаше да искат макетата да са втора германска държава?
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато една империя се разпада ,нема да позволи на "друга" да се уголемява.