Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"

Протестиращите изгориха знамето на Европейския съюз
21 яну 2018 21:42,
163
Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"
Снимка: архив Reuters

Протестът в Скопие срещу превръщането на страната във "втора българска" или "трета албанска" държава завърши с изгарянето на знамето на ЕС, предават местните медии.

Според агенция "Макфакс" организатори на протеста са били Македонското патриотично движение "Твърдокорни", Македонски обединени сили (МОС) и различни граждански организации, сред които и сдружението "Прераждане", което организира протести и блокади срещу подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, предава "Фокус".

Още по темата

Протестиращите са обявили за "врагове на македонския народ управляващите в правителството и парламента".

Агенцията цитира изказването на Дардан Венетски, според когото "с подписването на договора с България ще има две български държави, две български правителства и две български църкви", а с "признаването на албанския за официален език - две албански държави".

Венетски смята, че "Македонската православна църква не се нуждае от признаването на България, тъй като е създадена от Апостол Павел".

Ана Бобинкова-Мияковска от дружество "Прераждане" е призовала за обща борба за запазване на идентичността на Македония, и е обявила създаването на петиция на всички несъгласни с политиката на правителството.

Любиша Настовски от МОС смята, че "ако исканията не може да се постигнат с мир, ще последва война".

По време на протеста група младежи са запалили знамето на ЕС.

Електронното издание "24 вести" съобщава, че днешният протест е бил насочен срещу договора за добросъседство с България, въвеждането на албанския език като официален и преговорите за името с Гърция.

"Фактор" извежда в заглавие изгарянето на европейското знаме в Скопие, като отбелязва, че "палежът е бил извършен от младежки патриотични формации, протестиращи срещу смяната на името на страната и приемането на закони, водещи към разширена употреба на албанския език".

"МКД" пише, че "протестът на "Твърдокорни" и "МОС" е насочен срещу ликвидирането на унитарния характер на македонската държава и легалното й превръщане в трета албанска държава на Балканите чрез въвеждането на албанския език като официален в Гевгелия, Валандово, Шип, Струмица, Берово, Крива Паланка и др..."

Според телевизия "Телма" около 1500 души от "МОС" и "Твърдокорни" са протестирали срещу приемането на Закона за езиците и промяната на името на страната в преговорите с Гърция.

"Радио Свободна Европа" съобщава, че по време на протеста на "Твърдокорни" срещу въвеждането на албанския език като официален е било изгорено знамето на ЕС.

А1 ON публикува видео, в което се вижда как младежи горят знамето на ЕС, след което го ритат и тъпчат, пеейки патриотични песни.

Македонският "Фокус" съобщава в заглавие, че "демонстрантите се снимаха със запаленото знаме на Европейския съюз" и цитира твърдението на "Твърдокорните", че с "двуезичността губим държавата."

Темата за протеста пред сградата на парламента е водеща за телевизиите "Телевизия Нова", "ТВ21","Алсат-М" и "Канал 5", вестник "Вечер", електронните издания "Нова ТВ", "Слободен печат" и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
47
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Моето предложение за сърбоманите от Скопие - преименувайте си държавата на Несъществуваща Република Македония, ако искате името ви да е съобразено с истината. Ай прИятно, както казват в държавчето.
34
1
 
39
 
! Отговори
затваряй преди 6 години
Тоя пущинак не е нужен на никого - нито хора нито земя. Буре с барут без никаква полза.
33
6
 
58
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Всичко българско във ФИРОМ е погубено. Дори разните му ***, които идват оттам да учат в София за без пари и се пишат българи по документи, всъщност мразят България и на такива не трябва даде дават документи. Бойко, за да се хареса на началничката си им призна несъществуващия македонски език и несъществуващата македонска нация, но явно гърците не са толкова лесно продажни и си пазят родовата памет по-добре!
32
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със или без ЕС Македония си отива до 20 години.И затова не са виновни американците или шиптърите, а самите македонци ,които бягат от страната като от чумава.А албанците не се интересуват от кариера,пари, коли и смартфони,а правят бебета и чакат обединението на Велика Албания.
31
0
 
7
 
! Отговори
Фкдсшт преди 6 години
До 32..Бинго!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъкедония!
29
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо са загинали толкова храбри българи преди 100 години????!!! Както казал един българин - ,,Заради тази Македония с нейните чукари загубихме китна Тракия!''.
28
7
 
33
 
! Отговори
бай х преди 6 години
на изток от вардаро е шиптарско на запад е българско .. така е от време оно
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе как са търпели 6 века да са Битолски вилает, а сега се репчат?
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каков е предметот на дейност на дружество ,,Преяждане''?
25
8
 
56
 
! Отговори
Фкдсшт преди 6 години
Тия не разбраха ли, че не ни трябват чукарите им. Мизерници. Запомнете, драги съфорумци - тази земя не си заслужава! Хората също. Не но трябват такива хора. Молете се тези, които живеят зад граница да се върнат, включително и тези ридрнк и живеещи в Бесарабия. Това са качествени българи. В Македония онези не се знае какви са, но без тях сме по-добре.
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещат ли нова югославия?
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, изпокараха се с всички съседи :DДа я преименуват държавата на Александрия, и без това няма друга държава с това име вмомента
22
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I da ni go vratite Pirinskiot del. Vardar-Pirin-Egej
21
1
 
16
 
! Отговори
АО преди 6 години
До АнонименШИПТАРИ
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен18 Вие май сакате шиптърите ,***
19
1
 
47
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Тия ко ги е страх? То втора българска държава няма да има! То от Черно море до Охридското езеро е България!
18
61
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ne ja sakame Bugarija! Nasi braka sa u Srbija.
17
1
 
40
 
! Отговори
Goce преди 6 години
Не разбраха ли макетата,че МЪкедония никога няма да бъде държава-оригинал? :)
16
2
 
62
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Може да не искат, но е въпрос на време да станат трета албанска държава. Определено БЮРМ ще изчезне преди България. Като не искат българска държава сами правят своя избор да станат албанска такава. Много промити мозъци са тези макета и те не знаят какво искат.