Вече можем да обменяме левове в обменните бюра в Сърбия

Съответното решение е взела сръбската централна банка
31 яну 2018 15:30, Елка Василева
11
Вече можем да обменяме левове в обменните бюра в Сърбия
Снимка: Dnes.bg

Българският лев и румънската лея ще могат от утре да се обменят в обменните бюра в Сърбия, според решение на Народната банка на Сърбия (НБС), съобщи Танюг.

Българският лев и румънската лея ще бъдат включени в списъка с чуждестранни валути, с които банките могат да търгуват, се казва в съобщение на НБС. Българската валута ще има код BGN и цифров код 975, докато румънската лея ще има код RON и цифров код 946.

При взимането на решение за въвеждането на двете нови валути в списъка с валутите, които се обменят, Народната банка на Сърбия се е ръководила от участието и значението на Румъния и България във външнотърговския обмен на Сърбия и потенциала за развитие на икономическото сътрудничество с тези страни в предстоящия период.

Взето е под внимание и постоянното нарастване на броя на граждани на Румъния и България, които посещават Сърбия, а въвеждането на двете валути влияе стимулиращо и на реализацията на общи икономически проекти на Сърбия с България и Румъния. Взето е под внимание също, че двете страни са членки на Европейския съюз.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да питам ония според, които на лева навремето пишело, че е обезпечен със злато къде са могли да го обменят и защо сегашните нищо не значещи хартийки могат да обменят извън страната?
10
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
На тез централната банка е по-умряла от нашата. В някоя пещера ли е, та не ся чували за лев и лея. От край време политиката на Сърбия е била насочена срещу България и това се вижда и в тази новина. Сигурно монголски тугрици обменят отдавна, но лев и лея -чак сега.
9
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Много отдавна се прави. Може даже да се пазарува директно с левове на пазара в Ниш. Даваш 3 лв и вземаш *** хубави яйца!
8
3
 
11
 
! Отговори
Пишман турист преди 6 години
Абе като ги знам сърбите що за стока са, гарантирано обменния курс ще е "трънски".
7
1
 
11
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Това го правим отдавна на Градина. Като тръгнеш към Белград и по-натам е по-изгодно да плащаш магистралата с динари. Таксата в динари не се беше променяла дълги години,а курса на динара към еврото си падаше през това време. Но хърватите много лъжат с тяхната "куна". Доста са нагли! Също и унгарците.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: Българската валута ще има код BGN и цифров код 975, докато румънската лея ще има код RON и цифров код 946.+-=+Няма ЩЕ ИМА! Българският лев и румънската лея ги имат тези кодове откакто ги има като валути, дадени им от тези, които дават тези кодове, които се употребяват при всякакви разплащания - вътрешни и международни. Това са кодове по ISO 4217.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и румънски леи могат да се купят от български банки, но при изключително неизгодни курсове спрямо чейндж бюрата
4
1
 
14
 
! Отговори
българин преди 6 години
Супер ! Страхотно улеснение !!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватите хич не ми харесаха, за две кифли ме накараха да ида в обменно бюро, в Сърбия от край до край приемат евра и левчета.
2
2
 
19
 
! Отговори
Alex преди 6 години
ако ходиш в Димитровград и Ниш да, но в Нови сад или Чачак - успех с това ;)
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я,па тея -па то и до сега обменяхме левове !