Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45,
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааааа...неприятна плоча. Но това е то да се погледнеш отстрани. Много е лесно да си напишеш един учебник по българска история с приятни измишльотини. Но фактите са такива - 1943 България е фашистки окупатор в Македония и избива хора. Борицов , ако си беше сложил любимата черна кожена тужурка до петите и беше цъфнал там , нямаше да има нужда да ги караш да си представят как е изглеждал български фашист в Македония
18
9
 
27
 
! Отговори
много интересно преди 6 години
Тогава жандармерията е била синоним на фашисти,после ги забраняват ,а през демокрацията пак ги възтановяват за да бият и стрелят по гражданите!Ако Борисов заповяда на жандармерията да убива Българи както при Борис III дали ще стрелят на месце но този път в името на ЕС а не на SS!?
17
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да прекръстят летището си на Бойко Борисов-Велики и да си го вземат за пожизнен император .
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Списъка на Шиндлер и той е интересен!!!Безплатна работна ръка,Гестапо е знаело!!!А "неутрална"Швейцария тя е била таен съюзник на Германия,Цяла Европа е предала своите евреи,България успява да спаси само тези от пределите си до войната!!!Имайте почит към дедите ви които са загивали за присъединение към България!!!!Но сръбската помия е много полепнала,впила се е много яко в телата ви!!!Всеки който е служил Югоармията е псуван на " Пичку матеру бугарска",никой не псуван на македонска майка!!!
15
1
 
66
 
! Отговори
Ристе Колумбевски преди 6 години
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единият на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другият на чист български, че не е
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дорде е там да построи 2 синагоги и 1 спортна зала ,моля не го занимавайте със плочи тая плоча е дело на Орешарски и комунистите.
13
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърт за фашистко-герберското правителство!
12
7
 
54
 
! Отговори
Цър Вул преди 6 години
Бог да прости избитите 7000 македонски евреи през войната. А няколко пъти по толкова българи всяка година напускат завинаги България... сега!!! Без война, без Хитлер...
11
11
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Бойко, изЧЕЗни !Докато ти, слугуваща на западните интереси да натискате и Македония в ЕС, българите умират под ГЕНОЦИДа на твоите господари !
10
1
 
51
 
! Отговори
СТВ преди 6 години
То полицията и армията са били техните бащи и дядовци,защо не са застанали както в земите на днешна България!!!То будните граждани бяха избити от сърбите след Балканските войни,а и администрацията е била от Германция,от България само парите за изграждане на пътища и Унуверситета в Скопие"Цар Борис"80% от Държавния бюджет,а те плачат за евреите и сръбските шумкари!!!Нима великите българските офицери не са родени в Скопие,Охрид и други родни места,но са умирали за своята Майка Родина България!!!
9
6
 
40
 
! Отговори
А стига бе ? преди 6 години
Аман бе ако сегашният канцлер поиска от тоя нещо дали ще откаже. След 20 год ще има много такива плочи на които ще пише в памет на загиналите от европейската окупация
8
24
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога не е имало фашизъм! И това го знае всеки! Личен режим на цар Борис III да, но фашизъм никога не е имало!
7
5
 
6
 
! Отговори
Nasd преди 6 години
Simulanti...kurbandjii...marzi gi da rabotiat...obikaliat na moabeti ot urna na urna...vseki den den ima umreli i vseki den ima kurbani po sveta...
6
3
 
17
 
! Отговори
Taw преди 6 години
Евреймкиот вапрос все още не е решен!
5
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... в Скопие една табела говори много..."Тиквата нали се биеше у гърдите, какъв спасител е бил.
4
44
 
19
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Много се европейзирахте бе чешити за 10 год забравихте 1300 Г какви бяхте и какво вършихте. Накрая и с руския патриарх сте на нож, защо не го убихте тоя терориСт дошъл да почете жертвите защо не дойдоха финландскят и литовският поп да си почетат жертвите.
3
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е толкова лоша плочата. Нека помнят какво ги чака сърбите/сърбоманите, ако си вярват прекалено...
2
22
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кто прочета "фашизъм" и е ясно, че става въпрос за лъжа.Какви фашисти?Има национал-социалисти, те управляват Германия по това време.Германската работническа партия.Поделила си със СССР Полша и после водеща междусъюзническа война със същият този СССР.
1
13
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно им е на скопиани.Ами да бяха си спасили те евреите.България го направи.