Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45,
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименцънцъри им викаме на тия, през август 1916 година съдействат на румънските власти за откарването на 25 000 добруджанци в Молдовските лагери на смъртта
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е окупирана от Германия, Италия и Царство България. Не съм чувал за "немско-български окупатори"
37
4
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Обаче гърците постигнаха или са на път да постигнат своето по темата Македония,докато ние пак си жертвахме интереса,за да се пъчи Тиквата като "голям" политик!"Обединителят" на Балканите се прави на голяма работа,ама като мине офанзивата ще го изритат(което не е толкоз проблем) заедно с България(което Е проблем)!Ама ходи му обяснявай,че тези сега го прегръщат,обаче ножът им е в пазвата и ще го извадят,когато решат че е дошъл моментът!С Турция е същото.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зверствата от ВСВ са отмъщение за зверствата на сърбите и грците от ПСВ. Антантата на Англия, Франция и САЩ откъсва и половината територия на България.
35
9
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Колегата Зозо - добре го каза!Промитите от срПска пропаганда плесенясали македонски мозъци - не заслужават с rъз да ги погледнеш - но напират за паспорти!
34
24
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Тази табела е сръбска, а сърбите са последните руски подгъзници на Балканите! Бог ще ги накаже!
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междувременно, от цялата Британска империя, за македонците фащисти не са единствено австралийците. Затова, за да избягат от българския фашизъм, те отиват там. Там, за да не ги объркат с българските фашисти, те си сменят българските имена с английски и фамилиите с гръцки, защото англичаните и гърците, макар и фашисти са по-малко фашисти от българите. Там далече от курорта "Голи оток" и Тито, те остават коминтерновци. Днес те са най-голямите македонски патриоти, национал-шовинисти и антибългаристи
32
15
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Добре де---------------------------------------------------------------местно население? А защо българи които превзели тази територия за административно управление не е пожелали нещо да направят? Гърци ,дококото спомням опитаха да противопоставят на българи и се случили събитията в Драма. още един нелецеприятен факт.
31
10
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
остана да хули българите за това как------------------Хулене? Не е. Истината. И то много неприятна за нечии уши.
30
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая табела е една от многото, с която се оплюват българите и с която се промиват мозъците на македонците. Това е цяла стратегия измислена в Белград за настройване на цял народ срещу братята си и успяха.Редом с това в Белград се пишеха и учебниците по история.Беше направен в Скопие и музей, в който се разказваше с"нагледни документи" за погромите на българите.Хулеха ни по техните вестници както не са хулели дори турците. Но върха беше да ги обявят за наследници на Александър, само да не сабългар
29
3
 
12
 
! Отговори
Добре де преди 6 години
Ами местното население защо нищо не е направило, за да защити съгражданите си?
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До шматкаПреди ИМАШЕ Вътрешни войски.Жандармерията през соца се конвертира във Вътрешни войски.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примирието май не важи за македонците.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 21Жандармерията са вид сили за сигурност които поддържат вътрешният ред в дадена страна но имат военна организация а не полицейска,един вид вътрешни войски. А във Франция не ползват думата жандармерия за полиция защото са две различни неща във Франция има и полиция и жандармерия,същото е и в Италия само че там жандармерията се казва карабинери.
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами за македонците фашисти освен нас са хърватите, гърците и англичаните. Само сърбите не са фашисти и от хърватите единствен Тито. При Тито, обаче фашисти стават и Съветите и за тях се приготвя почивната станция "Голи оток". Затова в днешна Македония има всякакви, но ни един българин. Нечуван геноцид.
24
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 21Явно си чел историята през пръсти.Жандармерията не я забраняват а я преименуват като повечето държавни структури след 9.9Жандармерия=вътрешни войскиПолиция=милиция
23
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между българите и македонците не е в езика, а в това, че когато започна депортацията на евреите българите направиха всичко да не пуснат нито един, а македонците потриваха ръце и чакаха да задигнат оставените имоти.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпфф, фашистите са в Италия, в Германия са нацисти, хитлеристи
21
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8. Как да не е имало фашизъм а нещо да си прочел за монархо фашистка България? И като не е имало фашизъм какво са правели немските фашистите в бг? На туризъм ли са били или на разходка? Погледни архивни кадри и ще видиш как фашистите свободно се разхождат в центъра на София. Или ще кажеш че тези не са фашисти а Хитлеристи?
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименами, Ореха де го слагаш. тая плоча е на Грую, чешките евреи я платиха тройно покрай дялканицата за Беки, обаче античките братчеди не написаха "фашистите на Мусолини", щото скулпторът милионер на Лунапарка родом от Италия