Гърците, горките! Принудени да се учат да живеят с все по-малко

В Гърция нещата вървят добре, но само на хартия
26 апр 2018 22:00, Елка Василева
130
Гърците, горките! Принудени да се учат да живеят с все по-малко
Снимка: архив, Reuters

В официалните статистики за Гърция може и да има положителни данни, само че реалността изглежда по друг начин, смятат трима гръцки бизнесмени. "Принудени сме да се учим да живеем с все по-малко", казва един от тях.

"Всичко ще се оправи и ние ще се справим" - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изразява оптимистично за състоянието на гръцката икономика. Принципно позицията му не е грешна. Само че погледът към гръцкото ежедневие и трудностите на местния бизнес показват една твърде различна картина, пише Дойче веле.

55-годишният Тасос Йозефидис се завръща преди 10 години от Берлин и открива малък ресторант в центъра на родния си град Солун. Въпреки че работи от сутрин до вечер, спечеленото му стига само колкото да покрие месечните си сметки.

Гърците все още усещат кризата

"Икономическата ситуация тук изобщо не е розова, макар че се опитват да ни я представят за такава", казва Тасос. Според него кризата в Гърция продължава. "Има само една добра новина, свързана с гръцкия туристически бранш. През тази година в страната се очакват близо 34 милиона туристи и това действително представлява огромна финансова инжекция с оздравително въздействие."

Още по темата

Тасос подчертава, че ако не са туристите, той отдавна щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. "Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и разглеждат менюто. Но когато видят цените, се отказват. Моите цени им се струват прекалено високи, а някои даже ми го казват директно."

Тасос Йозифидис обвинява сънародниците си за сегашната ситуация в Гърция: "Днешният грък е изгубил ценностите, с които е бил прочут в древността. Днес той трябва отново да се научи на честност, солидарност и доверие в бизнеса."

Тасос вярва, че ситуацията в страната ще се подобри едва когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с възхищение разказва за германската данъчна система, която му се струва много по-справедлива.

Недоволството му е насочено не само срещу данъка върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло срещу високото данъчно бреме, което възпрепятства развитието на малкия и среден бизнес. Общо 40% от печалбата на ресторанта му отива за данъци.

Той успява да задържи своите 17 работници единствено през лятото, защото само тогава заведението му върви добре. "Туризмът е твърде нежно цвете. Ако в Егейско море отново се стигне до някаква сериозна криза, туристите пак ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че ако иска да оцелее икономически, страната трябва да започне да произвежда собствена продукция, а не да разчита само на туристи", казва Тасос.

Бизнесменът Йоргос Циакмакис може само да потвърди това заключение. Той вярва, че страната се нуждае и от повече разсъдливост и търпение. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично настроен, макар че успява да задържи своя бизнес, само защото магазинът и жилището му са негова собственост. "Ако трябваше да плащам и наем, със сигурност щях да съм се отказал". В момента той въвежда в бизнеса двете си деца, които са безработни.

"Търговията сякаш е замръзнала"

"Търговията в момента върви зле. Направо е замръзнала", казва Циакмакис и обяснява, че почти няма пари в обращение. Хората купуват малко и постоянно се пазарят за цената. В магазините никой вече не отпуска стоки на кредит, а преди това беше нещо обичайно. Сега всичко трябва да се плати начаса.

"След последните заплахи от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари", казва Циакмакис. Все пак бизнесменът има доверие на сегашното правителство - повече, отколкото на всички предишни. Сходни са настроенията и сред повечето му сънародници. Независимо от трудната икономическа ситуация близо 80% от гърците определят премиера Ципрас като най-сериозния и отговорен политик в страната.

Циакмакис се надява, че скоро няма да има предсрочни избори. "Това би бил краят за Гърция. Чака ни още много работа", казва той.

Христос Кандас е бизнесмен от по-младото поколение. Специалистът по електроника и компютърни системи от десет години насам ръководи специализиран магазин. Той казва: "В официалните статистики може и да се съдържат положителни данни, но основните доходи на хората и техният жизнен стандарт намаляват. В резултат на това сме принудени да се учим да живеем с все по-малко и да се откажем от много неща."

Според младия грък пропастта между по-малките и по-големите фирми става все по-голяма. "Силните стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно средното съсловие на практика изчезна изцяло."

Като цяло днес икономическите данни на Гърция са по-добри, отколкото преди няколко години. Явно обаче трябва да мине още много време, докато хората започнат да усещат нещо от този възход.
 


130
Още по темата: Гърциябизнесдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Хел преди 10 месеца
Честит празник 9 май ден на победата
90
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател.. преди 10 месеца
До Е да ама за социален мимнимум трябват пари а те бяха изнесени и продължават да се изнасят още от 1985г. Никъде бизнес и икономика не се прави отгорррррре надоллу а се почва од дребен към среден и едър бизнес а не с създадени олигарси които работят само с кредити а печалбите изнасят навън за да се отчитат на тези които са ги създали.Анонимен
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Познавам Гърция през периода около влизането и в ЕС и преди около 2-3 години я посетих отново. Разликата е огромна,сякъщ не бях в Гърция.
Преди беше по-спокойно,сигурно и беше типична за южноевропейците страна,а сега хората са изнервени,стресирани,улиците бяха съвсем други,магазините бяха други,много неща бяха различни,тук-там разни странни индивиди се мотаят по улиците,не ми хареса,старата Гърция ми харесваше повече.
88
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 10 месеца
А Българите ,,Щастливците" принудени да живеят по чужбините, защото с толкова много пари около не 200, не 300 а цели 600 лева на месец от месечна заплата в България или пенсия от цели не 50, не 100 а 200 лева не знаят какво да ги правят и колко апартамента да си купят за година в София, като са ги спестили без кредит. Гърците ще затворят пътищата, ще ревнат на Меркел и ще получат кредит, който няма да връщат после. Това е провокация !! Махнете я тая статия бърже, че взе да ми се повръща!!!!
87
4
 
5
 
! Отговори
Га ядоха кифтета преди 10 месеца
И чупеха чинии със заеми не рИваха

Меркел е веиновна, че им даде сто милиарда на таз михлюзи
86
4
 
3
 
! Отговори
кенефцедес преди 10 месеца
Гърците имат политически ЕЛИТ изгражден десетилетия наред, даже векове. Само тва ще ви кажа. А за доходи дума няма да обелвам.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди няколко години бях в едно малко село доста след Волос, изглеждаше като Края на света. В едно старо и оръфано заведение се заприказвах с възрастен сервитьор, като разбра, че сме от България ми каза - преди 20г живеех в гръцката махала на Варна, годините бяха зле, прибрах се в Гърция, ама сега и тука е много зле.
84
2
 
3
 
! Отговори
Владислав преди 10 месеца
Тях ги признавам само за едно,че са задружни,първото което не им изнася чупят коли бутки и т.н
83
2
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 10 месеца
Не ми е жал за тях, жал ми е за нас. Майка ми е там от 2000г досега, баща ми беше също, стеинка ми също,аз също и куп народ дето познавам.Гадни хора са, всички го казват,и мнооого добре знам за какво ревът сега,и пак са по-добре от нас.Знаете ли, че имаше 13,14 заплата при тях? А коледни, великденски бонуси? А че се работеше до четвъртък? И сега как да не ревът? Като почти няма роби да им перат старците и да им мият гъзовете.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не мога да разбера някои злоради коментари.Какво ви радват чуждите проблеми?Да си гледаме нашата ***,че по- зле не е никъде в Европа!
81
5
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 10 месеца
Така им се пада !!! Поколения наред други ги хранят.Крайно време е да почнат да си плащат мастрафите.Все още са по добре от нас икономически, но се чувстват по зле от нас защото ние знаем 2 и 200 а те са свикнали на готово.
80
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не може цял живот да вземаш заеми и да живееш охолно без да върнеш нито стотинка. Време е съдбата да въведе баланс в държавата им.
79
0
 
9
 
! Отговори
Ххх преди 10 месеца
Е па колко са им били данъците до сега...почти из цяла Европа данъците са около 40%
78
1
 
12
 
! Отговори
Насер ЕС преди 10 месеца
"Днешният грък е изгубил ценностите,с които е бил прочут в древността. Днес той трябва отново да се научи на честност,солидарност и доверие в бизнеса."
+
"След последните заплахи от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари".
ЕС използва Гърците за троянски кон(ми той си е платил) срещу Турция-купуват си ракетки от Русия и ЕС не вижда, ами ако в Гърция стане несигурно(едно турско атентатче),къде ще са туристите?
Не е важно колко скачаш, а да ти го мери ЕС!
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако бяхте въвели социалния минимум в България,населението нямаше да избяга в чужбина масово,въпреки унищожаването на промишлеността ни.И вътрешната миграция щеше да е по-ниска.
76
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Темата със социалния минимум е много важна,особено за страни като България и Гърция.В нормалните държави в Европа има социален минимум на живот и никой не може да ти взема пари под този социален минимум,необходими,за да живееш.Или ти доплащат,ако не можеш да достигнеш социалния минимум за оцеляване.
В България с тези покачвания на сметки,това трябва да е около 800-1000 лева на човек.
Нали сме в Европа,защо законите ни не са европейски?
75
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

Не само в Гърция,например в Германия също банките не могат да ти вземат пари под социалния минимум за живот или колата,техниката.Само в България няма никакви предпазни мерки,трябва да се определи социален минимум,примерно около 800 лева за разходи,консумативи,храна в България и под този социален минимум банките да нямат право да вземат пари от хората.Имат и други предпазни клаузи.
Трябва да има и почасово заплащане и много други неща,които са нормални в Европа,но не се въвеждат в Бъ
74
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 73

А у нас да не е по-различно.Ох, много сме зле, народа бедства, умира от глад пък кръчмите пълни и по празниците все едно гледаме великото преселение на народите.
73
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
като гледам тая снимка с яхтата простана и масите с хора ядене и пиене въобще не м ежал за тея при положение че европа им опрости повече о тполовината дългове и въпреки това за всичко ревът само ядене и пиене им е живота ...сутрин кафетата пълни после са уж на работа слетобеда пак почивка и преивечер доработат и накрая по улиците пълно с горезаснети бедни а ние с панелките и заплатите отличниците на европа
72
3
 
22
 
! Отговори
чичо Гошо преди 10 месеца
МЪКА е много прав.Ревем на чужди гробища.Всеки българин трябва да помисли как да се обединим срещу общия враг-бедността.Всички до един имаме вина,че сме се оставили да ни управляват марионетни правителства и ликвидатори на България.Не искам хората да се делят на партии и вероизповедания,а да помислят за това как можем да променим системата.