Врабевски: Прищина обещава да признае българите в Косово

Българите мюсюлмани там са 30 000, за българите християни няма данни
Обновена: 13 май 2018 13:01 | 13 май 2018 12:56, Елка Василева
53
Врабевски: Прищина обещава да признае българите в Косово
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Имаме обещание от властите в Косово, че българското малцинство в Косово ще бъде признато законово максимално скоро. Нашето малцинство там вероятно ще се нарича "българска общност," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR д-р Милен Врабевски, основател на Фондация "Българска памет".

България изпусна момента при признаването на Косово като отделна държава да договори признаването на българското малцинство там, единодушни са експертите. "Сегашният етап е много по-благоприятен, защото от най-високите си държавни позиции проявяваме грижа за своята диаспора," смята Милен Врабевски.

Още по темата

"Освен българите-мюсюлмани в Южно Косово, които показвате на картата, в страната има и българите-християни. Огромна част от християнското население там всъщност са потомци на нашите предци и представлява част от Българската екзархия и от етническите граници на българската нация," обясни д-р Врабевски.

"По груби преценки българите-мюсюлмани в Косово са около 30 000. За броя на  българите-християни в Косово засега няма данни. Аз бих се радвал Фондация "Българска памет" да подпомогне финансово едно обстойно изследване на този казус, в пълно сътрудничество с косовските власти, разбира се," ангажира се д-р Врабевски в разговор с водещата Милена Милотинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Може би преди 5 години
Може би бълканите да се обединят преди Европа, но истинско обединение не това фалшиво скачване
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българско" мюсулманско малцинство не е нужно на България.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите политици винаги или са недалновидни или се дупят,какво стана с българите в Гърция ,толкова се уплашиха ,че не казаха нито думичка по този въпрос ,само и само да бъдем приети в НАТО и ЕУ станаха предатели ,а през това време македонската пропагада добре си вършеше работата за македонизиране на населението!
41
4
 
1
 
! Отговори
Предател,не патриот преди 5 години
Косова признава "горанско" , а не българско малцинство .дъра-бъра врабчевски .Призна македонскиотязик и идентитетот , МПЦ твърди , че е майка на БПЦ и че през 1870 Дултанот признал Охридската архиепископия , бугерета минали покарй капките Врабевски и ко надминаха Г.Димитров в слугуване на Новия Интернационал.
40
5
 
6
 
! Отговори
Борислав преди 5 години
До ТурчинВ България турци няма,всички които се имат за такива са потомци на кримски татари и чеченци екстрадирани от Кримския полуостров след войната 1855 г.и разселени по нашите земи, около 200 хиляди тогава.
39
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
В глобалния свят - българи и сърби трябва здраво да се хванат едни за други иначе ще изчезнем претопени. Сега "косово" признало българи мюсюлмани за малцинство - утре това туморно образование ще признае българите за мюсюлмани.
38
5
 
9
 
! Отговори
доло рашка преди 5 години
Тя затова Нинова е бясна, защото от Кремъл виждат как столетна асимилация не можаха да затрият българите.Българите мюсулмани в България ги направиха турци. Създаваха възродителни процеси за да изправят брат срещу брата. Сега мюсулмани в Косово се определят като българи и гадните интриги вече не работят.
37
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bulgarite se pravqt na hitri svraki i ne priznavat nad 1 milion musulmani v BG no sled 20 god shte se molqt te da budat priznati za malcinstvo pririodata i demografiyata ne proshtava
36
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A turcite v BG koga shte budat priznati koito sa ne 30 hiladi a 1 milion
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 179Ако не си достатъчно информиран,знай ,че България е съществувала оттатък границите,и сега е вече настъпил моментът ,за да се види ,че тази държава е Велика и Врчна...И всеки нарекъл се българин е добре дошъл....Само в България ,като че ли останаха индивиди ,които търсят изгодата,а са забравили всичко родно....
34
8
 
3
 
! Отговори
179 преди 5 години
Още псевдо-Българи които всячески се борят за БГ паспорта който им дава право да пътуват на Запад.... Македония номер 2 !
33
3
 
6
 
! Отговори
Йода преди 5 години
до турчина... когато Ердоган спечели Нобелова награда за мир.
32
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
България като председател на ЕС обещава да съдейства на Косово да спечели Евровизия!
31
18
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
А Б. улгаристан, кога ще признае съществуването на турско малцинство???
30
15
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
А ***, кога ще признае за съществуването на турско малцинство????
29
2
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
I KAKVO OT TOVA.MNOGO VAZNO.SAMO ZALAGAME KJORFISHECI VAV BUDESHTETO....
28
5
 
15
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
Повечето обикновени сърби не са ни врагове,а наши приятели- врагове са ни само сръбските политици,които Русия от 150 години насъсква срещу нас. Миналата година разговарях със "сърби" от Ниш,които изговаряха чисто Българско "Ъ": те силно ни симпатизират и искат да се обедним в една държава,както (по техните думи!) и по-рано сме били! Те са на мнение,което аз споделям- нас ни разделят само политиците особено руските и сръбските,а мнозинството от обикновения народ не желае да бъде разделян от нас!
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанската мафия си има държава - Косово!!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
da
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 то и сърбите с дрога се занимават