Борисов: Да не допуснем конфликт като този в бивша Югославия!

Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред
Обновена: 27 май 2018 07:34 | 26 май 2018 12:32, Елка Василева
129

Снимка: МС

 

Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия, заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Хърватия.

Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Така Борисов коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса, каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че заедно с колегата си Андрей Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.

На пресконференция след срещата си с хърватския премиер, по чиято покана е в Загреб, министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им.

Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Борисов благодари и за възможността броени дни след отбелязване на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в хърватската столица да бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един символ на близостта между страните и народите ни.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер.

Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

По-късно българската делегация начело с министър-председателя Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова и хърватска делегация откриха в Загреб паметник на бележития български поет, писател и драматург Иван Вазов.

Паметникът е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин. Под бюста е изписан стих от “Моите песни” на патриарха на българската литература:

“И аз на своя ред ще си замина,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, друг ще ме проклина,
но мойте песни все ще се четат.”


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
3
 
! Отговори
Бай Не'кой си преди 5 години
До Анонимен 3: Колега, Папата следващият път ще изпрати някой наказан да го погали Студен. Дори и Папата Не може да оправдае Греховете на Предателя независимо как се нарича-Юда, Тиква, Мутра, Бойко, Цецко, Юрданака, ***, СерГей........П.С. България Не може да бъде повече руска лаборатория за социални експерименти.
95
1
 
3
 
! Отговори
На Меркел Вуйчото преди 5 години
Още един месец остана и Мутрата ще е история.....Ще има Дезинфекция в Европа и руски *** не са канени на масата. Цялото ЕС и НАТО ги е Гнус от това кюфте с прякор на зеленчук и руските му зависимости като менторът му Валентин Златев и Лукойл. Тиквата вече пречи и на руските си господари. И понеже гледам на боб и леща, виждам как Тиквата спи в санаториум...........като Георги Димитрофф
94
2
 
5
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Бай Ганий Бойко М. Борисов Балкански ръси мозък непрекъснатоКъде беше мутрата когато Косоварите нападнаха Македония,Сърбия че и Черна гора като пълно подобие на по-късната ИДИЛ?ВМРО-ДПМНЕ спечелиха изборите в Македония ам Тиквун си харесва 2 Заев защото онези плюели срещу насТо в Софийска и задгранична България е национален спорт да се плюе срещу България и българите ама карайВ Косово до паметника на Клинтън построиха и на Буш-младшиШиптърите май си въобразяват че ще се измъкнатА Крим?
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТакъв избор надали ще имаш. Или нагайка или чтаган, или Европа. избери си сам.
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пoдлизyркo и гъзoлизeц!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Визин Лично аз искам да живея в християнска държава ,а не в многополовшият ,наркоманизиран и алкохолизиран ЕС
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАПЪНА СЕ *** ТА СЕ РАЗМИРИСА
89
10
 
8
 
! Отговори
Визин преди 5 години
Най вероятно Русия ще ни отстъпи на Турция, която ще вземе и Македония, Косово и Албания. Сърбия, Ч. Гора и Босна ще са в руската сфера и ще бъдат подарени на Сърбия. Гърция за сега играе на страната на Русия като отказва да признае името на Македония. Предстой нова кървава драма на Балканите под режисурата на Русия и Турция. Ако ЕС си мисли, че това засяга само нас жестоко се лъже. Този път я няма могъщата Българска държава да спира повече от 100 г. фесовете на Балканите ...
88
9
 
4
 
! Отговори
Визин преди 5 години
Не ви ли сатана ясно, че битката е за целите Балкани. Русия и Турция са се споразумели за влиянието си над Балканите. Ако западните балкани не влязат в ЕС и НАТО край с нас. Чака ни ново Турско или Руско господство. Лично аз искам да живея в ЕС а не в Руската или Отоманската империи. Турция иска България, Македония, Албания, Косово и Босна. Русия иска България, Македония, Сърбия, Ч. гора и Босна. Преговорите текат и нашите русофили бидеики на ясно се активизираха за да влезем в руска орбита.
87
2
 
13
 
! Отговори
Бивш преди 5 години
Когато се цепеше бивша Югославия , някои замутряваха охранително, сега миротворци по поръчка от чичо сам
86
2
 
16
 
! Отговори
Геш преди 5 години
И не разбра че не е избран ни от Западни балкани ни от Европа ни от Папата а е избран от 15-16 % *** от България и трябва да си седи на дебелия *** при тия които са го избрали и да остави хората сами да се оправят !!!
85
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това недоразумение, с неговите западни балкани и любимата му Турция... не млъкна, не се кротна, не разбра, че България трябва да му е гглавния приоритет...
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да няма война на западните ни по-близки и далечни граници сръбският шовинизъм и сърбоманията в БЮРМ и западна България трябва да бъдат смачкани!ДОЛЕ СРЪБСКИЯ ТУРБОФОЛК И СВЕТЛАНА=ЦЕЦА РАЖНАТОВИЧ,МИЛЕ КИТИЧ И ЛЕПА БРЕНА!Горко ти Баце,те са твои идоли......
83
8
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
борисобв, аут сте с клинтън!
82
5
 
10
 
! Отговори
Име преди 5 години
защо тайните слУжби, борисоВ МИЛОЦЮНЕРЕ, меСледqт, Вǘъпреки, че им плащам?ЗА СИГУРНОСТТА СИ? защо? крадци на ктб!
81
3
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
василев, окехй бабачка, но защо не и разлажеш за лагерите в проспекта на цру?
80
4
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
борисов merkelski, мат!
79
4
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
боре и ти заедно сyс серж, и другите комунчаиги от оон!!!
78
3
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
борисов, таq *** поставена на главна страница с изкустрвените цициу дига ли ти уq? на мене не., защо така , а педи от дойче веле? :-))) аааа да ти пуснем песента за старя ахмет...
77
3
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
педи, не беше ли днеска хавата с чехскиq парад на евреите?