Най-трудното пред Ердоган: Едно е да спечелиш избори, а друго...

Турция е съюзник, от когото Западът не може да се откаже просто така
26 юни 2018 22:00, Елка Василева
142
Най-трудното пред Ердоган: Едно е да спечелиш избори, а друго...
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Трудното за Ердоган тепърва започва. Да победиш на избори е едно, а съвсем друго е да овладееш една икономическа криза. Това ще е основното предизвикателство пред него, независимо от огромната власт, която притежава, пише Дойче веле.

Това е началото на нова ера за Турция: президентът Ердоган циментира властта си за поне още 5 години. Новата система на управление в страната му позволява пряко да назначава министрите, да управлява с декрети и дори да номинира членовете на Конституционния съд.

Ердоган спечели президентските избори с абсолютно мнозинство, макар че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отбеляза загуби от около 7% спрямо предишните парламентарни избори от 2015 година.

Турското дежавю

Да, това е огромен успех за Ердоган. Но успех в една силно поляризирана страна: Докато привържениците на управляващата ПСР празнуват, другата половина от турското население е безкрайно разочарована. За нея този изборен резултат означава край на демокрацията.

Още по темата

Опозицията се представи силно, но това не се оказа достатъчно. Турците преживяват нещо като дежавю: На референдума за промяна на конституцията през миналата година лагерът на привържениците на Ердоган успя да извоюва победа с минимално мнозинство. Проведените в неделя избори в Турция бяха последният шанс да бъде спряна въпросната конституционна реформа. Опозицията и нейните привърженици сега ще трябва да си намерят място в новата политическа система на страната.

Западният свят дълго време беше безучастен наблюдател на онова, което се случва в Турция. И ще си остане такъв и занапред, защото Турция е съюзник, от когото той не може да се откаже просто така. Но отношенията на Турция със Запада, и най-вече с Европа, стават все по-обтегнати. Защото турският президент вече си осигури и юридическа легитимация да упражнява силно разширените си правомощия. Досега той правеше това чрез извънредното положение, въведено в страната след неуспешния опит за преврат през 2016 година, което е в сила и до днес.

Ако ЕС сега прекрати преговорите за членството на Турция в общността, той ще отблъсне онази половина от турското население, която продължава да се бори в защита на демокрацията. Ако ли продължи да преговаря с Анкара, ЕС ще трябва да намери начин да си взаимодейства с една страна, която потъпква тъкмо онези ценности, около които е изграден ЕС. Досегашното мълчание на европейските лидери издава, че смятат да проявяват особена предпазливост в отношенията с Турция.

Безсилната опозиция

Привържениците на турската опозиция са особено разочаровани от мълчанието на европейците. На фона на многобройните съобщения за изборни измами преди и по време на изборния ден става лесно разбираемо защо лидерите на опозицията са толкова фрустрирани.

Но трудното за Ердоган тепърва започва. Оттук нататък президентът ще трябва да запретне ръкави и да се концентрира над мерките за подобряване икономическата ситуация в страната. Защото да победиш на избори е едно, а да овладееш една икономическа криза – нещо съвсем различно. За нейното прекратяване ще са необходими далеч по-големи усилия. И тъкмо това ще е най-голямото предизвикателство пред Ердоган – независимо от огромната власт, която старият и нов президент на Турция вече притежава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
23
 
! Отговори
ТУРЦИ преди 5 години
Турция са съюзник на България в НАТО. Защо ли ги чувстваме като врагове, обаче... ХМММММММ???
52
1
 
26
 
! Отговори
Лелелелеле преди 5 години
Колко са загрижени само дойчето веле за Турците, аве ейй швайни такива я си вижте своята бабка дето си вкара якоо арабели да заплождат жените ви. Вашето население не е ли крайно разочаровано и вашата крайна евроатлантическа "демокрация" , казано по друг начин пеерастийа....
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е правилно да се обръщам към вас? Бъл-гани или циг-ари? Или няма значение....пхаха
50
6
 
19
 
! Отговори
ей турчин преди 5 години
Илон Мъск като прави бизнес в Турция ти по-евтино ли купуваш агнешкото месо ?!Да вземете да си потърсите един милиардер ,който прави бизнес с селскостопанска продукция , та белким агнешкото стане на по-поносими цени !
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция такива изкуствени кризи е виждала много. Ще преминат. Кажете защо България вече 20 години не може да излезе от борда? Кажете защо крият от вас причината за недопускането ви в еврозоната? Защо западните ви партньори не приемат включването ви при съотношение 2лв за едно евро, а настояват за реалното отношение от 7 към 1 до 11 към 1, което отразява реалното състояние на икономиката ви. Насочете усилията си към това, а не към въображаемите проблеми на Турция.
48
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинаИ щом хора като Илон Мъск инвестират в Турция защо тогава икономиката буксува ,заплатите намаляват ,а агнешкото стигна до 100 лири на кг. ?!Ние трева не пасем бе аркадаш и ние вестници четем ,радиво слушаме , тиливизия гледаме ,получаваме информация директно от извора от роднини в Турция ! Ти тук направо ни взе за балъци и веднага ни пробутваш теории колко добре е в Турция и как милиардерите се надпреварват да правят бизнес в Турция !
47
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция имало криза, пък всичкото лонгурбулгури съботата и неделята са на пазар я в Едирне я в Истанбул. Що така бре? Нямате ли си производство в гордата еврочленка или паричките не стигат за да купувате немските второкачествени стоки в Лидъл и Кауфланд?
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега лирата беше стабилна и икономиката стабилна благодарение на добрите отношения на запада.Добри отношения със запада имате и вие? Защо сте във валутен борд тогава?
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам, както знаеш по дъвките които дъвчеше, всеки ден женската ти рода(кypвoляка)
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако ЕС сега прекрати преговорите за членството на Турция в общността, той ще отблъсне онази половина от турското население, която продължава да се бори в защита на демокрацията."Точно обратното, Тюркие Веле- ако ЕС отблъсне Турция, това ще налее вода в мелницата на опозицията на Ердоган. Ще винят мустака за този провал.
43
5
 
20
 
! Отговори
мисли логично преди 5 години
До ТурчинаДосега лирата беше стабилна и икономиката стабилна благодарение на добрите отношения на запада ! Но сега всеки ден има девалвация и нито един уважаващ себе си бизнесмен няма да стои в Турция независимо дали е турчин или чужденец ! От началото на годината до сега само за 6 месеца от турция избягаха 12 мулти милионери ,това е тревожна цифра , по двама мултимилионери на месец !Пък за нови инвеститори въобще не може и дума да става !
42
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът не е само Европа никой няма да направи глупостта да изтърве пазар като Турция!.Е как бе, ще изпуснат питомното и ще дойдат да гонят дивото в булгурия.
41
6
 
23
 
! Отговори
зам гелди аркадашлар преди 5 години
Спомняте ли си какво ви казах ?! Вземете лист и химикал и записвайте колко е стойността на лирата ,какви са цените на стоките и какви са заплатите ! Всеки месец ще коментираме със 100 лири какво може да се купи ! Сега стигат поне за 1 кг. агнешко месо , благодарение на всевишния Аллар / Елхамдюлилля раббил аалемиин / !
40
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са свестни хора. Кюрдите не. Турците са най-малката беда на бългapaците! Интересно защо плюете по турците, докато *** ви e6aт, обират и убиват? М? А тъпyгepи?
39
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българопитека като няма какво да каже и като види копанката си празна и почва да *** с опит за обиди. Ама хайванче може ли да те обиди? Пхахаха
38
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаниелЕй значи, направо оревахте цял свят, че Ердоган спечели! Тия от дойче веле яко ги сърби.. В рамките на 24 часа пуснаха 4 новини против Ердо. Срамота!......................Че как няма да оревем цял свят бе ! Сега при тази диктатура в турция ще трябва и турски емигранти да приемаме ! Не ни стигат арабите и турците които вече са тук ,ами и още турци ще трябва да приемаме ! Европа да не е кофа за смет ?!
37
3
 
25
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Ей значи, направо оревахте цял свят, че Ердоган спечели! Тия от дойче веле яко ги сърби.. В рамките на 24 часа пуснаха 4 новини против Ердо. Срамота!
36
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голем кеф, че в Турция нямало криза. Тия инфлации и други неща ги нямало. ЦЪФТЯТ, връзват и така.Тъкмо се бях притеснил, но сега ми се отвориха очите.Ще спя спокойно.
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 г. насам искат на създадат балистична ракета с обсег до 2500 км ,ама не могат защото западът не им е продал технологии ! Касърга ,Йълдъръм имат обсег 250 км.Доста ти е стара информацията.
34
6
 
24
 
! Отговори
Ердоган ефенди преди 5 години
няма нужда вече от западните инвестиции и технологии ! Ердоган ходжа направи големи и значителни промени в образованието като уволни от университетите професори със светско образование и на тяхно място назначи ходжи и имами ! Сега с волята на великия Аллах ходжите като ударят 5 пъти чело в килима високите технологии ще дойдат от небето с помощта на великия Аллах и така турция най-после ще постигне мечтата си да произведе балистична ракета с обсег до 2500 км !