Студенина лъха от САЩ след победата на Ердоган

Белият дом призова Турция да укрепи демокрацията
26 юни 2018 07:39, Александър Попов
63
Студенина лъха от САЩ след победата на Ердоган
Снимка: Reuters

Белият дом прикани Турция да укрепи демокрацията, ден след убедителната победа на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските и парламентарните избори, предаде Франс прес.

"Насърчаваме Турция да предприеме мерки за укрепване на демокрацията", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Нейното изявление е първата реакция на САЩ след преизбирането на Ердоган за президент на първия тур от изборите вчера, добавя АФП.

Още по темата

Досега Съединените щати не са поздравили официално президента Ердоган за преизбирането му на първия тур и първите американски реакции са много студени, отбелязва АФП. Въпреки че Вашингтон и Анкара са съюзници в НАТО, от години отношенията им са напрегнати.

"Опитваме се да организираме телефонен разговор между президента на САЩ и турския президент, за да потвърдим здравината на нашите връзки", каза Сандърс.

Държавният департамент също се въздържа от поздравления и заяви, че Вашингтон зачита волята на турските избиратели.

"Искаме конструктивни отношения с президента Ердоган, за да се изправим заедно срещу общите предизвикателства", каза говорител на Държавния департамент. "Насърчаваме всички излъчени на избори представители на Турция, включително президента Ердоган, да изразяват различните позиции на всички турски граждани и да укрепят турската демокрация", добави говорителят, цитиран от АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩТурцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Реплика преди 5 години
Ще се стопли вятъраМного скоро
45
1
 
3
 
! Отговори
ФАЩ преди 5 години
ФАЩ малко двоен стандарт имаха преди да дойде бакю Тръмп. Хем в Рассии Путин бил диктатор, хем са съюзник с най-наглия жив диктатор. ДОБРЕ ЧЕ Е ТРЪМП ДА ГИ ПОСЕЧЕ!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bigpomakАз не. Кое е друго?
43
1
 
2
 
! Отговори
ЛЪХА преди 5 години
Тръмпарата е човек милиардер с принципи. Иска да направи Америка велика отново. Не се интересува от мненията на овчата маса. Много правилно, защото само така ще се излекува света. Никой не му призна помирението със СК, резките икономически мерки, ограничаването на нелегалните мигранти..Иначе всеки за това реве.. А вече на какво ви лъха, изобщо не ме интересува и не съм ви чел глупавата статия.
42
0
 
4
 
! Отговори
bigpomak преди 5 години
Всичко вече е друго не го ли разбирате?
41
9
 
7
 
! Отговори
Halil преди 5 години
Фащ да си гледа нейната даржава, турция Никой не пита .Това е волята на народаНапред с ердоган
40
2
 
3
 
! Отговори
Садам преди 5 години
Много *** само глупости бълват *** няма да стигне Туркията още сто години
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това 1603 лири колко лева прави? 641
38
11
 
23
 
! Отговори
До зозо преди 5 години
От много демокрация глава боли.Всеки си вее байрака както иска.Доколкото до говедарите отвъд океана те опитаха преди 2 години с преврата но турския народ им показа среден пръст.Така че докато го има този задружен народ говедарите и ЕС няма как да разтурят Турция.
37
3
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Турчина.......................Неделя бях в гр.Едирне и ударих една порция дроб!Оставих на турската икономика 400 евро и обратно.Много българи и гърци имаше макар че беше изборен ден.
36
3
 
22
 
! Отговори
Тик-так преди 5 години
До турците си намериха-----------------------------Моля,всеки да си гледа *** и да слуша чалга до дупка!Защо в Турция няма нито една новина за България тук през половин час новини за Турция и Ердоган????
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Насърчаваме Турция да предприеме мерки за укрепване на демокрацията"Т.е, избирайте си каквито искате диктатори, но ако се отчитат на нас във Фалш-ингтон, ще са най-великите демократи и радетели на "правата"/дето никой не ги е виждал/ и ценностите /дето са толкова добре скрити, че още само се надяваме да ги зърнем/.За справка - Салман Сауд.
34
27
 
14
 
! Отговори
турците си намериха преди 5 години
майстора ! Скоро търговските и дипломатическите им отношения със великите западни страни ще се сведат до минимум ! Турция ще е в обсега на Русия ! Мизерията и гладът в Турция едва сега започват ! В момента при минимална нетна заплата от 600 лири , 1 кг . агнешко месо струва между 80 и 100 лири ! Положението ще става все по-трагично за турците и все по-радостно за цивилизования свят !
33
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган здраво им е бръкнал с чадъра.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В политиката приятели няма Ангеле, има само интереси.
31
18
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Влошаването на отношенията между САЩ и Турция е правилния път към унищожаването на Турция.С ЕС, Турция има подобни взаимоотношения което също е добър знак.Путин се нуждае само от падане на санкциите и затопляне на отношенията си със запада и ще докаже,че на практика Ердоган няма нито 1 приятел!!!
30
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много им се искаше на САЩ да дестабилизират Турция и да я превърнат във втора Сирия и от там да разклатят и ЕС. Представяте ли си 50 млн турци и 10 млн кюрди да нахлуят в съюза като бежанци? Ердоган е пазителя т и закрилникът на Европа, колкото и да не го харесвате.
29
25
 
16
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Ердоганя определено настъпи мотиката.САЩ не са някоя малка страна и Турция трябва да има респект от нея.Ако турците си мислят,че Путин ще ги защити от САЩ,ще допуснат грешка.Великите сили няма да се сбият за диктатор мегаломан,който си е помислил,че е световен султан.
28
20
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ердоган да си укрепва демокрацията, че иначе ще му я укрепят САЩ. Те знаят как.
27
3
 
17
 
! Отговори
Гледай към небето преди 5 години
До дядо поп-------------------Попе,ти гледай какво правят твоите чеда в Троянския манастир.Кюрдистан и *** го остави на Ердоган.