Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!

"Не се страхувайте", скандираха демонстрантите в Букурещ
11 авг 2018 22:30,
154
Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!
Снимка: Reuters

Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени протести. Ден по-рано се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция и 455 души, включително трийсетина полицаи за борба с безредиците, имаха нужда от лекарска помощ.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, на същото място, където вчера се стигна до насилие. Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!". Полицията ограничи движението на коли в района, информира БТА.

Още по темата

Критици на управляващите казват, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Недоволните призовават правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията защити използването на сила вчера срещу демонстрантите и каза че столичните власти са им казали да разчистят площад "Виктория". Освен това демонстрантите няколко пъти са били предупредени да се разпръснат, но не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, някои от които замеряха полицаите с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан каза, че силите на реда са действали не срещу мирните демонстранти, а само срещу опасни хулигани, които атакували "държавната власт". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, осъди "жестоката намеса" на силите за борба с безредици.

Трима журналисти също обявиха, че са били жертва на полицейско насилие. Сред тях е и оператор на австрийската обществена телевизия, който отразявал вчера протеста и бил ударен с палка.

Сред протестиращите вчера имаше много румънци, работещи в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случващото се в Румъния се адмирира от част от българите, те правят паралели с нас, и с това защо тук няма такива протести, които да изметат Бойко Борисов.Ще ви отговоря защо защото тук Сорос си е на власт (чрез Бойко Борисов) и няма защо да го сменят.
103
4
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Приятелю,румънците са започнали да се уважават още от времето когато ликвидираха Чаушеску.А ние какво направихме?Оставихме *** седесари да ни омаят и излъжат.Дано има поправителен и тая грешка да не се повтори.
102
2
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ДАНО РУМЪНЦИТЕ НИ ПОМОГНАТ ДА СЕ СЪБУДИМ И НИЕ. ДЕСЕТ ГОДИНИ ГЕРБАДЖИЙСКИ РЕКЕТ И КРАЖБИ ВЕЧЕ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА !!!
101
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия румънци почнах да ги уважавам,те и самите те са почнали да се уважават
100
1
 
24
 
! Отговори
От Коки преди 5 години
До КокиМного ми е итересно как имам 4 минуса на това, че питам как депутатите са си вдигнали заплатите и защо са ги вдигнали като са отпуска. Кой нормален български гражданин иска депутатите да взимат 10 пъти повече от него, а файда от тях никаква.
99
1
 
13
 
! Отговори
seira преди 5 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:140 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!НАРОДЕ !!!!!
98
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънци,гърци са народ те знаят как да го правят и защо. Ние сме стадо на великия вожд ББ/Венету
97
2
 
35
 
! Отговори
extremist преди 5 години
РУМЪНЦИТЕ ПРОТЕСТИРАТ, ГЪРЦИТЕ ПРОТЕСТИРАХА ...БЪЛГАРИНО ЩО ПАК СПИШ
96
7
 
4
 
! Отговори
кон спиртация преди 5 години
Не се грижи за часовника на Вока.Гледай си часовника на Бока и ако можеш,го върни назад.Истинският Вова си е отишъл отдавна.Жена му нещо споменава.Сложили са и двойник и затова ужким са се развели.
95
2
 
15
 
! Отговори
спешно е преди 5 години
Трябва да има нещо като Нюрнбергски процес.Пълна проверка на имуществото /над 53000 лв-ха,ха/ и доказване произхода на парита.Ако не-в пандиза.То с Пиночет е по-бързо,но е много жестоко.И тогава започваме наново с по-справедливо управление.А прикриватурата се заменя с прокуратура.
94
4
 
20
 
! Отговори
Коки преди 5 години
И последно, кой гласува депутатите да си вдигнат заплатите, като те са отпуска, как става този номер.
93
6
 
26
 
! Отговори
Константин преди 5 години
В бившите комунистически държави има само проблеми (България и Румъния). Но в Румъния протестират хората, а тук ние спим, повечето. Сега вчера депутатите са си вдигнали заплатите, за народа пари няма, само вдигане на сметки и режийни. Той си спинка сладък сън. В последните месеци се приеха 2-3 безумни закона и един закон беше върнат от президента, народът пак си спинка. Горивата гонят 2, 40 лв литър. Не знам какво се случва. Мишки сме.
92
27
 
6
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
За какво протестират всъщност тия хора? Че нямало демокрация или какво искат не ми става ясно. От опита в много страни като България, Гърция и много много други мога да твърдя, че положението в Румъния още повече ще се влоши. И дето много румънци били дошли от чужбина. Това не е от любов към Румъния, ами защото те не са намерили нищо в чужбина. И сега се надяват да яхнат някой доходен пост в Румъния и още по-яко да усилят корупцията.
91
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт за Бойко Борисов Пу. Тката бой по всички други около него излизай народе български от мишата дупка, покажи че си мъж, защити децата си за по добро бъдеще, да изтрием тоя сикаджииски продажник мафиот боклукккккк, БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ МИШКАТА КРАДЛИВА ДА ГО ИЗНАСИЛИМ КАТО КАДАФИ С ЖЕЛЕЗНИЯ ШИШ В МАЗНИЯ НЕНАЯЛ СЕ ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ ГЪЗЗЗЗЗ.
90
0
 
3
 
! Отговори
немирен преход,уря преди 5 години
Нема начин всички с крадливи убеждения да останат.Природен закон!!
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България минава през "мирен преход", т. е. за да тръгне напред всички с комунистически убеждения трябва да измрат.За жалост можеше да минем по пътя на Румъния и да не чакаме. Но съвременните българи са страхливи и глупави.
88
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Румъния няма червени *** по сайтовете.Няма и червени въобще. Няма хора които да тъгуват по Чаушеску. Това е разликата с България и затова са напред и са народ. Убиха си диктатора и жена му.
87
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите на българите са коментари на тотални лузъри. Завист, злоба, тъга по един тоталитарен, нечовешки режим, тъга по концлагерите, по опашките, по недоимъка, по мизерията, по дефицита на всичко, по скатаването на работното място, по кражбите на работното място.
86
3
 
10
 
! Отговори
А леко Бай преди 5 години
Надайте се тетки на умрели муища.Надайте се,че като кажете кумунис,сте оправдани за всички безобразия,които вършите днес,подкрепяни от козяк .Да не говорим,че ръководството ви е все от тая боя. Но все ще дойде видов ден.
85
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- дядо ти бил си комунист ?- да , бил съм .- ама комунист по убеждение или ?- да , двама съм бил , даже втория го бих повече от първия .