Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!

"Не се страхувайте", скандираха демонстрантите в Букурещ
11 авг 2018 22:30,
154
Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!
Снимка: Reuters

Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени протести. Ден по-рано се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция и 455 души, включително трийсетина полицаи за борба с безредиците, имаха нужда от лекарска помощ.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, на същото място, където вчера се стигна до насилие. Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!". Полицията ограничи движението на коли в района, информира БТА.

Още по темата

Критици на управляващите казват, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Недоволните призовават правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията защити използването на сила вчера срещу демонстрантите и каза че столичните власти са им казали да разчистят площад "Виктория". Освен това демонстрантите няколко пъти са били предупредени да се разпръснат, но не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, някои от които замеряха полицаите с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан каза, че силите на реда са действали не срещу мирните демонстранти, а само срещу опасни хулигани, които атакували "държавната власт". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, осъди "жестоката намеса" на силите за борба с безредици.

Трима журналисти също обявиха, че са били жертва на полицейско насилие. Сред тях е и оператор на австрийската обществена телевизия, който отразявал вчера протеста и бил ударен с палка.

Сред протестиращите вчера имаше много румънци, работещи в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
27
 
! Отговори
capital 2 преди 5 години
Идват над 1.6 млрд. лв. търгове по водната програма "Околна среда" (Ахмед Доган и Румен Гайтански-Вълка c общо водно дружество). Депутатите гласуваха тихомълком поправка, с която отпадна ограничението за държавните дружества от забранителния списък за приватизация да апортират имоти в недържавни дружества. Идва новият "Турски поток", предстои строителство на 470 км тръбопровод на стойност 2.8 млрд. лв.Направихте ли грубата сметка? И ние. Всичко е наред иначе. Дръжте Очите затворени.
43
1
 
21
 
! Отговори
capital преди 5 години
3a тези неща няма да научите от профила на Бойко Борисов, нито от новините по телевизиите, ето малък пътеводител какво още ще бъде раздадено и на кого:- Идва най-големият строителен търг за над 1 млрд. лв. - жп линията Елин Пелин - Костенец. За пълна изненада в трите му лота са подали оферти "Джи Пи груп", "Главболгарстрой" и ПСТ.- Идват търгове за 500 млн. лв. за ремонт на язовири - те ще се разпределят от същите хора, които бяха назначени в ръководството на "София тех парк", когато той бло
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ЛЕВИ/РУМЪНИЯ/ И ДЕСНИ/ТУРЦИЯ/ БИЯТ ЦВЕТНИТЕ ТЕРОРИСТИ
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Катеринаспокойно опорна точко
40
5
 
30
 
! Отговори
Катерина преди 5 години
Спътникът в живота ми е румънец и разбирам румънската страна на протестите от първо лице. Факт е, че при тях, както и при нас, шуробаджанащината е на първо място, че няколко хиляди под масата решават всички проблеми, че ако си обикновен човек, не знаеш дали ще можеш да си купиш хляб след 3 дни. Разликата е, че когато на тях им дойде до гуша, хиляди румънци се събудиха, че хиляди румънци, които живеят извън страната, запалиха колите и потеглиха към Румъния, за да се борят за по-добро утре.
39
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците този път организираха протестите в Румъния. Понеже сегашното правителство там е анти ЕС, а Германия е най - големия печеливш от глобалните евро пазари. Месят се навсякъде германците както преди много години. И не им пука, че населението страда. Месят се и у нас - спряха потоци и аеци, прекратиха значими проекти и нашия още лодлизва на бабата за жълти стинки... А можеше да е основен акционер в аец... Глупав премиер имаме, корумпиран...
38
3
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Сичката планета е *** - тъй ще кажа и ще свърша..
37
5
 
22
 
! Отговори
Обикновен емигрант преди 5 години
Утре от Холандия тръгваме три автобуса. Знам че и от Германия много емигранти ще се присъединят. Ако и нашите от Испания и Италия тръгнат до месец сме съборили тази корумпирана шайка. Напред! От тази седмица започва подготовката. 6-ти септември. Всички заедно за Нова България.
36
2
 
12
 
! Отговори
ПРСлавейков преди 5 години
Рум6ите са народ, а не мъpшa като някои други.
35
5
 
5
 
! Отговори
Що си кротуваме ли? преди 5 години
Оти да се косим, като че ни мине - и па секи за мене си. Че маанеме Тиквата - па че доде Кратуната...
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йоханис да ся оплачи на своя побратим комсомолец Росю Плявнялиев - бивш роботърговец и вечен слуга на чужди интереси.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния бори фашизма успешно.
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента Куклукскланис Йоханис зарева за зулумаджиите. Иска му се преврат. Ще получи импичмънт.
31
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕЗ ПРОБЛЕМ СЕ СЪБИРА 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА ПРОТЕСТИРА!!!А ПРИ НАС Е 0.1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА ПРОТЕСТИРА КОГАТО ТРЯБВА!ИЗВОДА Е, ЧЕ НЕ СМЕ НАРОД И , ЧЕ НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ !!-------------------РУМЪНЦИТЕ ВИНАГИ ЩЕ СА ПРЕД НАС ТАМ ИМА НАРОД !
30
2
 
38
 
! Отговори
Русе преди 5 години
Нека се дърлят румънците.Ние се "снишаваме": пием си ракията, гледаме си Шампионската Лига и Световното, турските сериали и т.н. Не си правим труда да ходим по избори.Но защо ли после сме най-зле от всички? Защо ли?
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ В ЕС СА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ДОБРЕ ОТ НАС НО ТЯХ НЕ ГИ Е КРАЛ И РАЗОРЯВАЛ ФИНАНСОВО БУДА 3 МАНДАТА!
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ТАМ УПРАВНИЦИТЕ ИМ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ЧИСТИ!!!НО ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС *** ТЕЗИ ИМАТ НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ И СИ ОТСТОЯВАТ ПРАВАТА!
27
2
 
34
 
! Отговори
Кенана преди 5 години
В България толкова народ вече може да се събере само на концерт на Слави Трифонов :(
26
3
 
46
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Добър вечер уважаеми зрители!Спите ли?Спите!А Румънците не спят, те стават европейци!
25
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от населението нямат наистина никакво понятие колко малко общо има между България и нормалните европейски държави.И това е късметът на управляващите престъпници от всички партии.