Икономиката не прощава. Ще го разбере ли Ердоган?

Турция се управлява обратно на пазарната логика
13 авг 2018 20:24, Боряна Павлова
72
Икономиката не прощава. Ще го разбере ли Ердоган?

7200 гледания   |  Още видео

Еуфорията от президенските избори в Турция бързо отшумя и беше заместена от безпокойство след бързия спад на турската лира. Придобилият могъщи сили държавен глава Реджеп Ердоган се опита да успокои населението, призовавайки към нетрадиционни мерки на фона на все по-изострените отношения със САЩ.

Още по темата

"Има икономически лостове, които Турция трябваше да приложи, за да успокои инвеститорите. За съжаление Ердоган предпочете да влезе в директна конфронтация. Никой не е спечелил срещу пазарите. Очакваме ескалация на кризата, която днес ще се задълбочи. Кризата се дължи на изключително лошо провеждана икономическа политика в турската държава", обясни икономистът Юлиян Войнов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият консул на България в Одрин Георги Димов посочи, че тази криза може да бъде използвана като повод за изтегляне на местните избори, които трябва да се проведат на 31 март 2019 г. Той се съгласи с думите на Войнов и добави, че един демократичен режим се бори с всички сили срещу икономическата криза, докато автократичният режим сам създава кризи, за да има с какво да овладява населението и да извършва преразпределение на имуществото.

"Турция се управлява точно обратно на пазарната логика. Икономиката не прощава", подчерта Георги Димов.

"Големият проблем в Турция е, че Ердоган опитва да наложи своя визия, която противоречи на логиката и на икономическите идеи в света. Той не желае да се вслуша в мнението на експертите, а налага свои протежета, които да провеждат тази политика", каза още Юлиян Войнов.

Според него кризата ще се отрази на европейския пазар, но едва ли ще доведе до сериозни проблеми в европейската икономика. Войнов обаче отбеляза, че поевтиняването на турската лира ще позволи увеличаването на вноса на турски стоки в България и може би ще затрудни износа на български стоки в Турция.

"Пазарите категорично очакват увеличаване на лихвите. Втората стъпка е договорка с Международния валутен фонд за някакво споразумение. Третата е преговори със САЩ", обясни икономистът, визирайки новите мита от страна на Тръмп върху вноса на алуминий и стомана от Турция.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
Аз чакам кога ще забранят на жените в турция да ходят на футболни мачове и кога ще изместят грешния християнски почивен ден неделя в петък ?
Онзи горе иска промени. Давайте ! В Египет 70-те години нито една забрадена. Сега всичко е full house :) Жените според закона за роби на мъжа и трябва само да се плодят като крави.
64
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
До не съм му фен, но..
"сключи съюз с Русия, Китай и Иран," да но точно тези са готови да му продават всичко но искат евро и долари :)
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато путин скръцна със зъби, Доганчо сви опашле и чакаше със седмици пред кабинета на руснака. Сега си показва патлака пред американците, и краварите му показаха голямата гега. какъв е извода - Доганчо е послушно кученце.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЩЕ ВЪВЕДАТ И ТЕ ВАЛУТЕН БОРД
61
3
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 7 месеца
Мандато на бозаджията свърши ! Краварите го пущиха по пързалката ! Скоро има среща със Садам Хюсеин...
60
2
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
Ер Доган дали си е обърнал всичките спестявания, злато и скъпоценности в турски лири - както призова за това целия турски народ - риторичен въпрос, нали...
Политиката е ДЕМАГОГИЯ !
59
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво излиза сега? Турската лира пада, турският износ бележи рекорди, а българският съвсем затъва. Уж удрят Турция, а страда българия. Честито!
58
19
 
9
 
! Отговори
Ларж комшия преди 7 месеца
Гладните турци да заповядат да ми ручат патока...
57
9
 
23
 
! Отговори
Бахуро преди 7 месеца
Ох, колко имб3цили са коментирали тука... Турската икономика растяла и била устойчива... Дрън-дрън йерина... С Американски и ЕС пари, технологии и пазари е стигнала до там. Ама като сецнат парите (кредити, дето трябва да се връщат), спрат нови инвестиции и технологично ноу-хау, станат неконкуренти и сами затворят пазарите си - ще се върнат пак в периода дето онождаха кози, като основно занимание амуджите.
56
1
 
4
 
! Отговори
До 39 анонимен преди 7 месеца
-шегата не е шега Анонимен,а
ако не вярваш ,че тази шега е с правила на истината 21 век ,то
се ИНФОРМИРАЙ .
-Анонимен интересен факт сте вие Бг. ,защо
недоволничите с/у хора които ви пишат
истината , вместо да подържате
с вдигнат палец без да сте на ясно кои палец вдигате и защо ,то
потърси ...истината за децата Анонимен
55
4
 
21
 
! Отговори
До бачкатор преди 7 месеца
"ударът" с митата на металите е един вид погалване, пред финансовото цунами което ги чака.
54
9
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 месеца
" Единственото по лошо от враждата с англо- американците е приятелството с тях! "

Йосиф Сталин
Турците най- накрая ще го разберат,само че по- трудния начин.
53
5
 
34
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 месеца
Всеки трябва да разбере че САЩ не са приятели никому. Те са ти приятели докато им играеш по свирката. Ако се опъваш - шамар!
52
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердоган е герой. Той отгатна коварната идея на САЩ да раздели Турция и губейки войната в Сирия да си създаде в югоизточна Турция контролиран кюрдски протекторат, буфер, бранещ американските колониални интереси в близкия Изток.
51
8
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 месеца
Има проблем с икономиката на Турция. Да изкуствен е .Да САЩ го предизвикват. Но е реален проблем - удрят им производството на метали. Което води до безработица и криза в този сектор.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Георги Димов до кога ще се представя като бивш консул на България в Одрин?
Друго не е ли работил? Диплома от Симеоново няма ли?
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не минават ли, не минават те даже минаха паниката обзела турците до месец ще изяде главата на Султаня!
48
13
 
19
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Ердоган е на власт отдавна,управлението му не се е променило чак толкова,както и подхода към икономиката,която има устойчив растеж.Обаче външната политика се промени-Турция става все по-самостоятелна и това няма как да се понрави на САЩ.Сега я атакуват икономически,за да я вкарат в стария коловоз.Само че тея номера не минават на силни държави със сплотен народ,особено ако има алтернативи.Освен това Ердоги има много силен коз-членството в НАТО.Ако излезе от пакта-Южният му фланг рухва!
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердо го надърви и чака Иванка.
46
10
 
6
 
! Отговори
муспи преди 7 месеца
Бойко Борисоф пред изсраилския вестник €диот тадей е казал, че ако се наложи, България ще поеме под своя икономически чадър турция. На въпроса на журналистката Сара Шапиро - държи ли непременно турция да се напиши с малка буква, отговорил - аз никога не сам броил тази султанска *** за цивилизована държава! Ашколсун на бат Бойко!