Румънците се прибират за протест. А българите – за да отидат на зъболекар!

Гражданското общество на съседите ни в действие
13 авг 2018 10:45,
218

Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на правителството на Виорика Дънчила. Събрали сили и енергията на работещите зад граница - хиляди румънци отново изпълниха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишиора и Констанца с настояване за оставка на лявоцентристкото правителство и подновяване на борбата с корупцията.

Кой ще надделее в тежката битка: Човекът, свалил двама премиери и премахнал неудобен главен прокурор, или народът, настояващ за върховенство на закона?

Още по темата

"Румънците са свободни граждани. Десетки хиляди румънци се връщат от чужбина, за да ударят по масата и да сложат край на корупцията. А нашите съграждани се прибират в България, за да отидат на зъболекар или на море. Затова у нас корупцията процъфтява, а в Румъния се борят. Румъния се бори сама със себе си", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов.

В студиото на "България сутрин" журналистът Анатолий Стайков уточни, че сегашните събития в Румъния са естествен завършек на дългогодишни процеси.

"На Балканите имаме не особено приятното качество да предизвикваме невероятни и невиждани ситуации, особено в ЕС. Властта вече е осъзнала, че хората няма да се откажат. Каквото и да направят управляващите, румънците ще излязат отново да протестират. В Полша се случва същото, но Брюксел им скръцна със зъби, а в Румъния изобщо не се обаждат. Рано или късно това ще се разбере. Румънците са свикнали сами да си създават бъдещето", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Хаджигенов направи паралел между България и северната ни съседка, който може да бъде обобщен най-просто с: Нямаме нищо общо!

"Румъния има гражданско общество. У нас не. Разстрелването на Чаушеску по телевизията беше варварски акт, но нужен. Очаквам в нас да се случи нещо смислено. Ние се целим в глупости. У нас няма правосъдие. Няма сравнение между нас и Румъния", категоричен бе той.

В темата се включи и Юлия Баховски от Букурещ, която е очевидец на протестите.

"Нямаше напрежение вчера, всичко беше тихо и мирно. В петък се получиха големи инциденти, тъй като румънската власт е уплашена от обществото. Имаше агитки, които предизвикаха напрежение. Но за тях се твърдеше, че са повикани именно от властта. За съжаление, засега румънските власти не показват по никакъв начин, че ще отстъпят", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Мелничаря Кунц 179 Абе я си гледай работата.
176
4
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До НеСоросоид 168 И баба ми активен участник в събитията през 23-та година казваше: Ние не сме се борили за това, което става сега.Имала е брат заловен, вързан за дърво и запален жив през Септемврийското въстание.Бил е само на 20 години. Има паметна плоча.
175
11
 
9
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 5 години
Българина е едно долно завистливо кривокрако човече, изтъкано от страх и негативни мисли. И това не е наследство от соца. Това е от последните 30 години, през които слугите на Запада продадоха и държавата и душите на хората. Възпитаха ни в нихилизъм и антъбългаризъм. Създаде се поколение на дупедавци и лиглъовци, не ходили в казарма. Прегърнахме западните *** ценности и съвсем изгубихме Българския дух. До сега трябваше да сме изклали тая ***, която ни докара до тук...........
174
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че не сме народ и не сме единни! Когато тройната коалиция си избра Пеевски, още същия ден се вдигнахме. Някой върна ли се в БГ, за да ни подкрепи? Да му съберат и неговата ЛК и да му запишат данните. Най-лесно е, когато има проблем да бягаш и от страни да гледаш и да даваш акъл. И ние можем да избягаме, но искаме да се борим.
173
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 160 И аз така...
172
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Анонимен 156 Какво ще има на 6 Септември в Пловдив? Да няма акция по избиване на кучетата?
171
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв бг зъболекар бе,социалната ми и частна германска застраховка ми дава възможност за супер качествено лечение с гаранция,къде в БГ да отида на зъболекар -в някой преустроен гараж и сутерен ли?
170
2
 
16
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Вие вече съвсем сте изперкали. Какъв зъболекар, какви 5 лева?Връщам се, за да видя родителите си и малкото си приятели, останали в БГ!Няма да протестирам. Срещу какво? Срещу статукво, което явно се харесва масово?Обикновени хора и работодатели буквално ми се подиграваха след като завърших магистратурата си. На едно интервю ме питаха какво правя тука?!Ето, няма ме, няма и да ме има. Не за зъболекар, за лекар са някои хора, да се прегледат преди да пишат глупотевини!
169
4
 
21
 
! Отговори
Черна завист преди 5 години
Така и не разбрах защо са виновни българските емигранти,при положение че идват все пак тук да оставят някой лев. Тук няма протести,или може би трябва от чужбина да ги отганизират, че съвсем да я втасаме? Подли и бездарни журналисти,и вие сте капка в чашата отрова,за жълти стотинки!
168
3
 
0
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 5 години
ТАзи година предупредихме писмено Букурещ чрез посолsтвото в София за неприятни тежки увреждания на големи региони от нови антиклиматични оръжия вкл инсталирани на милиони автомобили.Засече се активност по Долно Дунавския разломен сноп .Внимателно обяснихме на техни експерти по транспорта за засечени особенно тежки увреждания в района гара Прогресул - метро Пиептанари.
167
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох всички коментари и изводът е един и същ:българина пак чака някой друг да му свърши работата.Да се върна да ходя да ви организирам протест че да ви е по добре!А ти кво да си пийш ракията и да глеаш прет тевето как протестираме и само да даваш акъл и дъ говориш на тевето?Нямало било кой да претестира,само в София имаш поне 1м да протестират,малко ли е?Започнете сами промяната и вярайте ще имате подкрепа от така мразените от вас имигранти.Ние поне променихме нещо в живота си сега е ваш ред
166
7
 
14
 
! Отговори
TURK преди 5 години
Ганчовците освен да се пъчат пред компютрите друго не могат. Те са комплексирани типове, които чакат да се появи новина за ТУРЦИЯ, за да си избиятр компексите. Това са те- БЪЛГАРИТЕ.
165
0
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 164При демокрацията основната власт е в НАРОДА, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ГРАЖДАНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, които дават правомощия на политиците да формулират закони, отговарящи на волята на избирателите !Политиците могат да пишат удобни за тях закони само, когато народът е т.ъпо стадо овчеглави се.ляндури, които не знаят за какво гласуват и поради тази причина гласуват за медийно изграден образ на ***, нагъл, селски тарикат - идеалът за съсвършенсто на се.ляндурите - Бай ***, Андрешко,, Настрадин Ходжа и Хитър Петър в едно!
164
0
 
15
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 години
До АнонименИстинските комунисти не взеха власа 1944 година. Дядо ми беше истински комунист и като видя кои дойдоха на власт си скъса партийният билет. Той обичаше да казва, че истинските комунисти си оставиха костите по бойните полета, а крадците се криеха и подкрепяха фашизма взеха власта в България 44-та...
163
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- дядо , ти бил ли си комунист ?- да , бил съм .- ама комунист по убеждение или ?- да , и комунист по убеждение съм бил , даже тоя по убеждение го бих повече от всички.
162
30
 
4
 
! Отговори
София преди 5 години
И аз съм доволна от посоката, в която върви България. Бавно, но напредва. И мен ме кефи Бойко Борисов, намирам, че е честен и отговорен политик. И затова гласувам за него и му вярвам.
161
12
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СРЕЩУ КОГО ДА ПРОТЕСТИРАМЕ БЕ ....НИЕ СИ ИМАМЕ АТИЛА БОРИСОВ - СРЕЩУ ДНЕШНИЯ АМЕРИКАНСКИ РИМ !!! ПРОСТО ТРЯБВА ДА ЕЛИМИНИРАМЕ АМЕРИКАНСКИЯ РИМ/РАП И РАН / - УНИЩОЖИЛ 1400 БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИАТИЯ- ЗА ДА НЯМА РАБОТНИЧЕСКА СЪПРОТИВА НА ГАДОСТА НА СЕМИТСКАТА ЩАТСКА АГРЕСИЯ !!!! ЕХ КАК МИ СЕ У..... ТАКИВА И ОНАКИВА !!!!!!
160
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.Петров"ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА", "НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА"Празни нищо незначещти клишета. Всяка власт по света прави закона и правораздаването удобни за себе си. Така е било хилядолетия и така ще бъде хилядолетия....
159
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички отричащи събитията в Румъния или ги е страх да се пробват в чужбина, или са мрънкаччи готови да търпят вечно да ги правят на маймуни.
158
12
 
7
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Абе малко по-практично мислете. Никой не се бори за чест и слава. Каква ти корупция. У нас преди 2-3 години имаше също вълнения, гърците също избраха Ципрас с голяма надеожда. И много още други примери. В Румъния явно е много зле и още по-зле ще става. А тия дето са дошли от чужбина, не намират и в чужбина вече нищо. Търсят си сега от немай къде работа, в Румъния. Явно са чули че от корупция може много добре да забогатеят.