Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...

Ердоган ще строи президентски комплекс в долината Малазгирт
27 авг 2018 19:20, Елка Василева
356
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...
Снимка: Reuters

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред многоброен митинг.

„Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

Турският президент обеща също така, че ще се построи президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционалната си реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт. Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 между войниците на Византийската империя и селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан, информира БТА.

Битката при Малазгирт /Манцингер в европейските източници/ фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници. А платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
10
 
34
 
! Отговори
100 % мюмюн преди 5 години
Още не сме измислили азбуката,значи сме 1200 години назад от българите.Ще се побъркам,умирам от злоба и яд.Козата да му мисли.Ама като прибавим и това,че още не сме открили как се прави ток и вече 60 години купуваме от България,направо комплексът ме съсипва.Съдба...лузърска,ориенталска съдба
214
3
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Всеки народ има право да тачи историята си, но опита ми показва че такива изблици на патриотизъм се правят за да се прикрият сериозни проблеми в държавата.Той споменава нещо балканите. Да се надяваме че това е само за вътрешна консумация.Щото и онези на североисток скоро ще имат недоволно младо поколение и много вероятно късия цар да поиска да насочи неудовлетвореността му в друга посока.
213
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердогане,всеки човек греши,няма безгрешни хора,но можеше да се извиниш и помолиш,вместо да се дърлиш с европейците и американците и да си го вкарваш още по-дълбоко.
212
10
 
35
 
! Отговори
да преди 5 години
коя битка сте спечелили, бе клоуни ?:))))след неколдневни сражения византийците вземат превез и само предателството византийските командири от рода Дука,които се борят за престола в Константинопол и искат отстраняването на Роман IV Диоген внася смут в редиците за византийската армия, благодарение на което е и поражението
211
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА КОЙТО БЪЛГАРИЯ НЕ МУ ХАРЕСВА-ПОТУРИТЕ,ФЕСА И ОРИЕНТ ЕКСПРЕСА!
210
10
 
19
 
! Отговори
lYl преди 5 години
Аве анадолската държава още която няма и век и още не може да се установи от кое по-близко до европейците или до арабите не ми я хвали...
209
15
 
13
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Ако Турция е силна може да се опита да ни превземе и да се свърже с Албания и Косово в процеса на ислямизиране на Балканите!
208
23
 
16
 
! Отговори
lYl преди 5 години
Турците всъщност са араби...
207
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 5 години
До Василий.....Лека нощ на Василий с многото анонимни лица в този форум,тази вечер!Няма да ни липсваш!!!..
206
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 5 години
До "***"А инсуфициенцията каква е???Ако е сърдечна,значи си загазил!Шегичка,разбрах те идеално,дразни ме факта,че се опитваш да се правиш на по-умен отколко си!
205
3
 
7
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
Айде лека нощ момчета. Убивахме достатъчно пpocтаци днес. Утре ще се разправим и с новите които ще се родят. Пък дано и някой от тях да вземе да попрочетете нещичко и сам да започне малко по малко да убива пpocтащината в себе си....а дано ама надали...
204
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименкакто знаем "свято място пусто не остава"--------------- Защо не си завреш от зад руските т пи поговорки? Откъде да го знаем това, след като на български такъв израз не се ползва?
203
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скучно!.Скучно я. Ако беше повечко чело щяхме да си хортуваме до сабахлен..
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и твоето мнение не ме интересува,но пишеш ли пишеш..Аз пиша по принцип. Срещу тебе лично да съм написал нещо?Ако имаш против това което пиша обори ме с аргументи.Въздух под налягане не е аргумент, а квалификация и издава слабост. Аргументна инсуфициенция. Сега разбра ли ме или....
201
6
 
14
 
! Отговори
PAX OTTOMANICA преди 5 години
Само слаба Турция е гаранция за мир на балканите..Винаги когато Турция е била слаба балканите са раздирани от войни. И обратното. Справка-историята.
200
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Ами то и твоето мнение не ме интересува,но пишеш ли пишеш.
199
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да се случи ние сме губещи!Първият вариант:- силна Турция слаба България - времето играе в полза на Тр срещу все по-слаба и обезлюдаваща се Бг, а както знаем "свято място пусто не остава"!Втори вариант:- слаба Тр и слаба Бг, ние, т.е., Бг не е в състояние да се защити от хаоса и наплива на бежанци от Тр, и съответно критичните последствия за нас.За огромно съжаление и в двата случая константата в уравнението е "слаба Бг"!
198
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навигаторе ,служилсам във ВВС на Стара Загора до нашето поделение имаше едно такова секретно поделение дето го казваш,една сутрин са събужда ме и ВКР-то там..И познаи кво станало липсвали кабелите за пусковиа старт на некви ракети.Некъф си *** ги продал за скрап.а те разследват кога е станало това.СЕКРЕТНО поделение в кв.Кольо ГАнчево .А ти ми говориш.....знаел плановете на турците...***
197
1
 
2
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
Не става дума за него. Просто исках да ти кажа, че мнението ти не ме интересува ни най-малко. Явно не си от много умните. Но пък си упорит. Такива най-харесвам.
196
14
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Слаба Турция=слаба Албания=слабо Косово.Само слаба Турция е гаранция за мир на балканите.