Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...

Ердоган ще строи президентски комплекс в долината Малазгирт
27 авг 2018 19:20, Елка Василева
356
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...
Снимка: Reuters

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред многоброен митинг.

„Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

Турският президент обеща също така, че ще се построи президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционалната си реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт. Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 между войниците на Византийската империя и селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан, информира БТА.

Битката при Малазгирт /Манцингер в европейските източници/ фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници. А платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Не,неразбирам,а и не ме интересува родовият ти УДЪЛЖИТЕЛ!
194
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 5 години
До Василий.....Аз,ще ти кажа какъв си!!!Въздух под налягане!!!
193
0
 
3
 
! Отговори
До Навигатора преди 5 години
Бил съм 2 години в Елхово.Говориш глупости. А може би тъй сте ги и мислели.
192
2
 
5
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
Защо съжаляваш? Защото се опитвам да убия пpocтака в теб ли? Повярвай ми без него ще си много по-уважаван.
191
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 5 години
За огромно съжаление!!!
190
3
 
2
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
По жив съм от всякога ;)
189
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След това реактивната артилерия от Родопите прави огневи и отваря ада над тях..........Само от това ми става ясно колко си бил войник и колко разбираш от тактика. Артилерията дали реактивна или конвенционална винаги предхожда атаката на сухопътните сили.
188
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега .... тез турци, дето четат и пишат тук на по-добър български от българите, които пишат тук...Ако се запали на съседа плевнята трябва да ходиш, да гасиш, щото не е далеч от твоята.*** ние не можем да поемаме отговорност за тъпите управляващи, дето си гледат интереса.Аз не виждам къв интерес имам да се прецака Турция или турците. Ся чета, че дето паднала лирата, алъшвериша е добър, но скоро ще повишат цените.
187
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой насажда мнението за османската / турска / дъга от Китай до Албания?.Такива като тебе я насаждат.
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*Колата беше на един приятел.* Аз кола на турци да я ремонтират не нося. Спя на клавиатурата май... :D.Що не му я обезвъздуши ти, какъв приятел си...не можеш ли?
185
10
 
6
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
Понеже тук се говори за БГ армията преди 1989 и понеже бях във секретен оперативен щаб на 3-та армия да ви поразкажа малко ИСТИНА. Първо истинската бийна сила възлизаше на малко под 200 000 и стартегическото направление на удара беше Одрин. Понеже ние знаехме турските планове на тракийската им армия 284 000 боят щеше да бъде НАСРЕЩЕН челен удар и бяха изчислени 100 000 жертви за първите 7 минути от двете армий.След това реактивната артилерия от Родопите прави огневи и отваря ада над тях.........
184
2
 
2
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
*Колата беше на един приятел.* Аз кола на турци да я ремонтират не нося. Спя на клавиатурата май... :D
183
8
 
3
 
! Отговори
нн преди 5 години
До Анонимен 208Какво падане на Турция, каква Сирия. От 5-6 години, какво дрънкат турските политици, там където имало и един турчин, там била Турция. Кой насажда мнението за османската / турска / дъга от Китай до Албания? Това е новото в играта, регионала сфера на влияние на Турция. Затова пиша че няма да стане, просто Турция не е в сметките на големите, няма да я допуснат.
182
6
 
1
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Колата не беше на един приятел. Аз кола на турци да я ремонтират не нося.
181
9
 
6
 
! Отговори
Специално преди 5 години
Специално за всички мюсулмани, будисти и индуси.Белите европейци, белите американци и белите руснаци ИМАТ ОРЪЖИЯ, които просто нямат аналогия.Вече има няколко различни технологични типа оръжия, които могат да поразят всякакви цели за няколко часа. Резултатът е толкова унищожителен,че от поразените цели, дори танкове, остава само пепел. Разбирате ли какво означава това?Това означава само едно нещо. Алах ще бъде забравен. Буда ще бъде забравен. Шива ще бъде забравен.Довиждане!!!
180
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам какво се случи с България.. по добре да се срутва анадолския бент и да се приключва с всички неандерталци от Словения на югоизток
179
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може едни спирачки да обезвъздуши. Хахахахаха! Смях!.Явно и ти не можеш щом ходиш при тях.
178
12
 
4
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Какво ги превъзнасяте турците като културни и образовани, научни изследователи, нобелисти и т.н.? Нали ходим в чужбина и им виждаме нравите и простотията. Жените ходят с дрехи като работна манта, а мъжете мамун до мамун, брадати и с костюм. Снасят минимум 4 хемуроида и чакат държавата да ги нахрани. Най- значимата професия, която упражняват е автомонтьор-супер разбирач. Не може едни спирачки да обезвъздуши. Хахахахаха! Смях!
177
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция ще падне заради собствената си алчносттова е предречено и тоно това е на път да се случи
176
0
 
5
 
! Отговори
Боже! Боже! преди 5 години
Колко мъка има по тоя свят, Боже!Имам предложение!Да се повиши серьозно заплащането на модериращите днес.бг и да им се осигурява по 1 месец в годината почивка на места без интернет и мобилна връзка, извън нормалната отпуска от един месец. +1 месец болнични и 1 месец отсъствия заради четене на много простотии.