ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!

Воеводите го призовават да спре да говори "изключително провокативно"
28 авг 2018 19:00,
176
ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!
Снимка: Reuters

ВМРО обяви в позиция до медиите, че поредното позоваване на османското минало, което турския президент Реджеп Ердоган направи вчера, е "изключително провокативно".

"Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани".

Още по темата

Това каза Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от медии, на многохиляден митинг по повод годишнина от прословутата битка при Манцикерт (наричан днес на турски Малазгирт), в която селджуките побеждават византийските сили.

Битката бележи началото на окончателния упадък на Византия и е ключова точка за възхода на онова, което по-късно ще стане известно като Османска империя.

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент, напомня Ердоган и продължава: Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите...", каза още той.

"Само преди по-малко от половин година включи Кърджали, Скопие, Гюмюрджина и Ксанти в нещо, което определи като душевни граници на Турция. И четирите града обаче са неразривно свързани и българското културно-историческо наследство. Тъжната историческа ирония е, че районът на езерото Ван, около което се случва прословутата битка, е част от арменското наследство. Въпреки това, България никога не говори по този начин, а показва по-верния път: сътрудничеството на Балканите, вместо претенции, напомняния, многозначителни игри на думи и провокации. 

Но след като Ердоган си позволява да говори за възхода на Османската империя, ние пък ще му припомним нейният фактически край – след победата при Одрин 13.03.1913 г. Именно тогава, с водещата роля на България, Балканите застават заедно срещу прогнилата империя и показват единение в името на цивилизованото си бъдеще, прогреса и свободата. И днес това е правилният път за Балканите.

По-късно турската държава на Ататюрк също пое по този път – който днес Ердоган явно иска да ревизира. От тази ревизия може да страда единствено обикновеният турски народ, с който ние, българите, сме приятели", завършват воеводите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
16
 
5
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Нийе ни смо бугaри ни смо и татаре. Нийе сме си македонци.
103
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние нямаме избиване, не го забравяй, още повече, че не ставате за войници!.А как ни стана роб за 5 века? Доброволно ли?
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние нямаме избиване, не го забравяй, още повече, че не ставате за войници!.За какви компенсации тогава ревете? Кого сме избивали тогава?
101
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туркоподобните особено в Североизточна България сте с триъгълни глави повечето. Казвам туркоподобни, защото в България няма турци и никога не е имало!.А с квадратните глави булгароиди ли са?Казвам булгароподобни защото след 5 века генетично вливане на тригълноглаво ДНК се е появил квадратоцефалният булгароид. Българите са с обли глави с тесни дръпнати очи с плитка. Поне това показва реконструкцията на българинът чъргубил Мостич. Като монголите.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кан или хан е едно и също. Объркването идва от малоумиците на Шибидар започнал да ги налага в края на миналият век. Всичките владетели идващи от средният изток откъдето идват и българите на аспарух носят титлата хан. Както Чингиз хан. Влечението към използването на Кан вместо Хан е породено от желанието да се избяга от тюркските произход на българите.
99
8
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Онзи нали беше грузинец? Сега и гру---------Туркоподобните особено в Североизточна България сте с триъгълни глави повечето. Казвам туркоподобни, защото в България няма турци и никога не е имало!
98
4
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Защо тогава подписвайте договор за приятелство преди година с македонците? За изтегляне. Тракия бълнуваш нещо. Нали ви бяхме избили там и търсете някакви компенсации? Сега ------В Македония само правителството бяха сърби, тях ги изгониха.В източна Тракия 85 % от населението е чисто българско.Ние нямаме избиване, не го забравяй, още повече, че не ставате за войници!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде има надпис,в който съвременните българи си наричат владетеля 'хан' или 'кан' ?.Съвременните българи си наричат владетеля ББ
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има 100 % припокриване с Аспарух съвременната ни държава..Като етническа територия ли? Уточнявай
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туркоидите всички сте с триъгълни глава начело с онзи на снимката..Онзи нали беше грузинец? Сега и грузинците ли станаха турци?
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла Македония е 100 % с българи, Източна Тракия ес около 85 % българско население..Сънуваш просо. Събуди се.Защо тогава подписвайте договор за приятелство преди година с македонците? За изтегляне. Тракия бълнуваш нещо. Нали ви бяхме избили там и търсете някакви компенсации? Сега 85%. Явно си от онея 80%ните ден или.
93
2
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Ами ако ги питаш имат се за българи. Главата си ми е съвсем правилна и не е плешива като твоята.-------Туркоидите всички сте с триъгълни глава начело с онзи на снимката.
92
2
 
0
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Както и България с държавата на хан Аспарух.-------Има 100 % припокриване с Аспарух съвременната ни държава.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, твоите роднини са, виж си триъгълната глава в огледалото!.Ами ако ги питаш имат се за българи. Главата си ми е съвсем правилна и не е плешива като твоята.
90
2
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
А сега колко сте в Македония и източна Тракия?---------Цяла Македония е 100 % с българи, Източна Тракия ес около 85 % българско население.
89
1
 
1
 
! Отговори
свинаря преди 5 години
Историята на Паисий ли е критерий за достоверност? Къде има надпис,в който съвременните българи си наричат владетеля 'хан' или 'кан' ?
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм чул някой да ни упреква когато споменаваме и честваме битката при Онгъла или коя да е друга българска победа. Не виждам защо от МВРО имат против турците да си честват техните си победи. Здраво лъха на комплексарщина.
87
1
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Това са твоите роднини останали под руското иго.-------Не, твоите роднини са, виж си триъгълната глава в огледалото!
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туй що е наше..И кое е ваше в битката при Малазгирт?
85
2
 
3
 
! Отговори
Еми преди 5 години
добре правят не трябва да се малчи,а да отстояваме позиция и туй що е наше.