ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!

Воеводите го призовават да спре да говори "изключително провокативно"
28 авг 2018 19:00,
176
ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!
Снимка: Reuters

ВМРО обяви в позиция до медиите, че поредното позоваване на османското минало, което турския президент Реджеп Ердоган направи вчера, е "изключително провокативно".

"Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани".

Още по темата

Това каза Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от медии, на многохиляден митинг по повод годишнина от прословутата битка при Манцикерт (наричан днес на турски Малазгирт), в която селджуките побеждават византийските сили.

Битката бележи началото на окончателния упадък на Византия и е ключова точка за възхода на онова, което по-късно ще стане известно като Османска империя.

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент, напомня Ердоган и продължава: Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите...", каза още той.

"Само преди по-малко от половин година включи Кърджали, Скопие, Гюмюрджина и Ксанти в нещо, което определи като душевни граници на Турция. И четирите града обаче са неразривно свързани и българското културно-историческо наследство. Тъжната историческа ирония е, че районът на езерото Ван, около което се случва прословутата битка, е част от арменското наследство. Въпреки това, България никога не говори по този начин, а показва по-верния път: сътрудничеството на Балканите, вместо претенции, напомняния, многозначителни игри на думи и провокации. 

Но след като Ердоган си позволява да говори за възхода на Османската империя, ние пък ще му припомним нейният фактически край – след победата при Одрин 13.03.1913 г. Именно тогава, с водещата роля на България, Балканите застават заедно срещу прогнилата империя и показват единение в името на цивилизованото си бъдеще, прогреса и свободата. И днес това е правилният път за Балканите.

По-късно турската държава на Ататюрк също пое по този път – който днес Ердоган явно иска да ревизира. От тази ревизия може да страда единствено обикновеният турски народ, с който ние, българите, сме приятели", завършват воеводите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тервел.Изтурбушил 130 000 читака.Само това име е достатъчно.
63
18
 
11
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ердоган ша ва изплющи ве селяни прости!!!Има мангизи и икономика да ви купи барабар с чеизите, барабар и с Македония!!!Велик Неосмански Владетел и Повелител на новата турска държава- това е Ердган!!!Агент Тони Беринджър!ЦРУ!!!
62
3
 
11
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 5 години
Е браво че ВМРО знае че Манцикерт е бил арменски град. Верно е че оттам почва унищожаването на Византия, а с това са обречени целите Балкани. Добре че Руската империя нон стоп е била трън в петите на силтаните че инак и доста голяма част от Европа щеше да иде зян.
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и България с държавата на хан Аспарух..Всъщност не съм съвсем прав. Сегашна България с 50% ромско население все повече заприличва на Аспаруховото ханство.
60
5
 
11
 
! Отговори
HawkTheOttomanWhore преди 5 години
До 52На България й трябва казарма като в Израел или Швейцария. Яги виж какво правят евреите при съпоставимо като брой население. Ние за разлика от тях не можем да притежаваме ядрено оръжие, но термобаричните бомби са добра възможност за асиметрична война. Освен това ние имаме заводи за оръжие и боеприпаси. Като качество е достатъчно за партизаните от ПКК
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, сещаме се за Римкста империя, която няма нищо общо с Италия. както Турция няма нищо общо с Османската "империя"..Както и България с държавата на хан Аспарух.
58
7
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Това ВМРО какво беше???Не бяха ли в съюз с БКП и създаваха Пиринска Македония???Пом.ияри!!!Агент Кенджи Майлс!ЦРУ!!!
57
6
 
19
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Много късопаметен е биоотпадъка край Босфора.Само преди 30 години един правешки *** им нарита *** към Диарбекира,че и имената им смени,а те пак бабаити.Този път ще има Възродителен процес из цяла Европа!
56
6
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Турция трябва да компенсира България за турското робство и баташкото клане, но вместо това иска още територия от Българя. Нямат насищане тези турци, особено Ердоган. Винаги са искали да превземат Балканите.
55
1
 
9
 
! Отговори
До Цент преди 5 години
Има ли са късмет че не са попаднали на императори от сорта на Василий ***, Роман Лакапин, Йоан Цимисхи , Маврикий и на пълководци като тракиеца Велизарий или арменеца Нерсес. Тогава щяха да победят ама другой раз.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪнгалът с Османистиката в СУ си ти!.Охоо, поласкан съм. Все пак си се поинтересувал. Кажи поне мерси, че научи нещо ново.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли са по-малко като се има предвид, че сте доминирали навремето в Македония и Източна Тракия навремето, а ВМРО много е помогнало да се изселвате с годините към Остатъчна Турция..А сега колко сте в Македония и източна Тракия?
52
0
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Едва ли са по-малко като се има предвид, че сте доминирали навремето в Македония и Източна Тракия навремето, а ВМРО много е помогнало да се изселвате с годините към Остатъчна Турция.
51
4
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Правят се само на националисти тези патриоти, а всъщност са нищо. Добре че не сте се излъгали да гласувате за тях. Някои хора вече се минаха. Който е гласувал за тях са го излъгали.
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А няма, да си направи справка колко глави с фесове е изрязало ВМРО през годините на такива като него и ще добие реална представа!.Със сигурност са по-малко от Комитски те глави забучили на колове. Иначе нямаше да ти излиза толкоз пяна от моррдата.
49
3
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Като гледам Ердоган, изпитвам омраза и към путинова Русия, а като гледам Путин, изпитвам и омраза към неосманска Турция!!!Дали това не е някаква форма на шизофреидно биполярно разстройство???Агент Дейви Махонек!ЦРУ!!!
48
2
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Ами така кажи бе, че по етнически признак говориш. Верно *** сте доста разпространени хайванчета.--------МЪнгалът с Османистиката в СУ си ти!
47
5
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Но като кажеш Римска империя се сещаш за Италия. Защо ли?---------Не, сещаме се за Римкста империя, която няма нищо общо с Италия. както Турция няма нищо общо с Османската "империя".
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, сега сме 5 пъти по-големи по етническа територия от Симеонова България..Ами така кажи бе, че по етнически признак говориш. Верно *** сте доста разпространени хайванчета.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ми се чини, че в Турция има само около 1 мил. Сирийски бежанци. Останалото са семействата на про турските сил,и които се опитват да го играят демократични. В Африн го обърнаха на грабеж, сега ще стават курбан в Идлиб. Скоро нещата ще застанат на местата си. Ердо храни комплексираната публика с величие, но утре ще иска от нея да даде живота си за тези илюзии. Турчина е пресметлив. Няма ли далавера и стократно предимство, за такива филми живота и няма да даде.