Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!

"Постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията"
Обновена: 3 сеп 2018 18:58 | 3 сеп 2018 14:30,
127
Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!
Снимка: МС

Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално посещение, съобщават от правителствената пресслужба.

"Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза министър-председателят Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Той заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", каза премиерът.

По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

"България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", допълни Борисов.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз.

Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.

Министър-председателят Бойко Борисов бе награден и с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович.

Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

В своята реч премиерът Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството.

Българският министър-председател припомни, че през тези 6 месеца страната ни положи огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани.

"Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата "16+1" и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС", заяви още премиерът Борисов.

"Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви по време на награждаването президентът Мило Джуканович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рече Баце и отиде да прави сечено на Путин да не построи некой АЕЦ или ЮП на Балканите трябвa да сме в добри отношения със съседите, че скоро ще купуваме ток от тях
23
2
 
9
 
! Отговори
До Джедая преди 5 години
Е как не разбра. Иска да уеднакви таксите и да въведе ток системи из целите балкански държави. И той да събира таксите и да плаща кредитите. Нещо като газовия хъб дето направи но този е магистрален хъб. Гаранция за много мощна икономика. Сега по-ясно ли е?
22
1
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Щом Баце е поискал, може и да стане. Само да нарине още калинки в администрацията, че тези нещо не се справят.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям политик света и Балканите са му тесни.
20
0
 
19
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Честно казано, изобщо не разбрах какво е имал предвид. "Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона." Каква е връзката между кредитите, тол системите и икономическата зона? Връзка има например в изказването ядеш праскови, пиеш вода, хваща те петминутката
19
1
 
22
 
! Отговори
Българиная преди 5 години
Добре че не зависи от него. Тогава инвестиците ще паднат до 1944 а населението до 1878....
18
1
 
15
 
! Отговори
11 преди 5 години
С тези заплати -? Никога....
17
1
 
8
 
! Отговори
Просто мисля преди 5 години
А дано, ама с този нашия манталитет ли? Бойко, споко, това не е състезание по идиотизъм
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце знае ли за 10 години колко пъти са намалели чуждите инвестиции ?
15
0
 
14
 
! Отговори
Идея преди 5 години
Баце, изпрати им оня Кугър дето се оплете в жиците и твоя Спартан. Да им охраняваш небето на черногорците.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много да им закара африканска чумЪ.
13
1
 
13
 
! Отговори
Даааа преди 5 години
Борисов поиска!Е, щом е поискал, няма начин да не стане...
12
2
 
12
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 5 години
БОЙКО БОРИСОВ е меркела на балканете!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черногорци взеха участие в Освобождението ни от турско робство.
10
0
 
16
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
И аз искам ферари ама.....
9
24
 
3
 
! Отговори
Политолог преди 5 години
Голям държавник е Борисов. Ще минат години и не само у нас а и на целия Балкански полуостров ще има улици които ще носят неговото име. Никой не е правил повече за нашия регион. Силна икономика и развит туризъм, перфектна и поддържана инфраструктура, силна дипломация. И ето че днес всеки се съобразява с налканските държави.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ела тука на пангара, момченце, не се изхлузвай по терлици! Не ми се праи на международник, че си жалък! Той за асфалт самио знае, горкият, акто продрана плоча. няма стратегия и т.н - далавера с асфалт да става...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да имаме 5-6 паралелни премиера само с един сме за никъде управляват 6 месеца и после провеждаме избори на базата кой се е справил най-добре. То и Хитлер искаше Германия да е мощна икономическа зона.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо се чудих, защо напоследък заряза спасяването на света ... евала, пак се почва.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха тиквата пак изби рибата.