Еврокомисарят Хан: Подкрепа за Преспанския договор

Гръцки министър доволен от ниската избирателна активност в Македония
Обновена: 1 окт 2018 05:57 | 30 сеп 2018 22:49, Анисия Иванова
61
Еврокомисарят Хан: Подкрепа за Преспанския договор
Снимка: БТА

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан първи се обади от Брюксел за резултата от референдума в Република Македония с оценката, че гласовете "за" са значителни и с това се дава подкрепа на договора от Преспа, съобщи агенция МИА от Брюксел.

"Честитя на онези, които гласуваха днес на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Със значителното "за" има широка подкрепа за Преспанския договор и евроатлантическото бъдеще на страната", написа Хан в Туитър.

Сега очаквам всички политически лидери да уважат това решение и да го приложат с голяма отговорност и единство по партийните линии в интерес на страната, призова Хан.

Дипломатически източници от Брюксел казаха за МИА, че се надяват, че опозицията "ще бъде по-конструктивна отколкото досега" и ще подкрепи процедурата в институциите.

Още по темата

"За" договора с Гърция са гласували 91,3 процента от македонските избиратели, против са 6,03 на сто, според първи резултати от обработени 710 секции. Избирателната активност е 34,09 процента.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, противник на договора на Гърция с Република Македония, изрази задоволство от ниската избирателна активност на македонците на днешния референдум за промяна на името на страната, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Каменос, който е коалиционен партньор на премиера Алексис Ципрас, архитект на споразумението, написа в Туитър, че слабото участие в референдума прави допитването "нищожно".

"68 процента от гражданите анулираха споразумението", сключено през юни между Атина и Скопие, написа той.

Говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос изрази тази сутрин надежда, че резултатът от референдума ще бъде "положителен" и ще открие пътя за ратификация в македонския парламент.

По последни данни на Държавната избирателна комисия избирателната активност до 18.30 часа, половин час преди затварянето на избирателните секции, е била 34,09 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно президентът им е бил доста осведомен какви са реалните нагласи в населението отказвайки да подпише договора с гърците.
46
5
 
17
 
! Отговори
Джордж Лукас преди 5 години
И тоя Хан Со(по)ло май страда от ишиас та говори несвързано и не знае на кой свят се намира.
45
4
 
19
 
! Отговори
Др. Шпек преди 5 години
Тъпанарюю Хан, средния пръст който ви показаха ви влезе до лакътя. Не шавайте много че ще ви боли повече.
44
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрогарю Хан, македонците ви се изхрачиха в лицето, а вия казвате приятен евродъждец и лек натовски ръмеж. Що така?
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдумът е провал....................................само вижте процентите за избирателната активност.Но тия на снимката четат Евангелието, както Дявола чете Библията!!!
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние щяхме да откажеМ ако имахме референдум за влизане в ЕС никой дори не ни попита. Там 5-6 индивида повтарят ЕC, евроатлантически и подобни гротески, то се вижда колко им е и рейтинга.
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новина от събота е , че Цв. Цветанов / ЦВЪКИ УШЕТО / става някакъв си в управлението на Европейския парламент !!Това стресна , отврати и накара македонците да бойкотират ЕС !
40
2
 
17
 
! Отговори
ПАВКАТА преди 5 години
До 51 : СДС И СОЛОМОН С ТРАБАНТЧЕТО НИ ЗАВЛЯКОХА В ЕС И НАТО И ХВЪРЛИХА ВИНАТА НА ПЪРВАНОВ ,ЧЕ БИЛ ПОДПИСАЛ. АМИ ,КАТО СЕ ОБЪРНЕ КАРУЦАТА , ПЪТИЩА МНОГО. СЕГА ПОИСКАХМЕ/НЕ НИЕ , А БОРИСОВ/ ,ДА ВКАРАМЕ И МАКЕДОНИЯ В ТЕЗИ КОЧИНИ. НО ,МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ОКАЗАХА ПО УМНИ ОТ НАС , УКРАЙНА И ДРУГИ,КОИТО СИ ПРОДАДОХА ЗАДНИЦИТЕ НА САЩ И ЕС.
39
3
 
10
 
! Отговори
Мирчо преди 5 години
До Анонимен - 49 : Как ми взе думите от устата . Като няма какво да каже ,за да се оправдае , а и да освежи клюмналата физиономия на Борисов , тоя използва последната възможност - да лъже света пряко по телевизиите. Да , ама фактите са си факти.
38
4
 
13
 
! Отговори
j преди 5 години
и нас така ни завлекоха в НАТО и ЕС - при нас дори референдум не си дадоха зор да провдат
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЗ-И ДВАМАТА НА СНИМКАТА ЩО НЕ СЕ ЦЕЛУНАТ СЕТА? ТОЛКОВА ЛЮБОВНО СЕ ГЛЕДАТ.А БАЦЕ ЩЕ РЕВНУВА.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На джендърмена Хан не са му казали горчивата истина и той се е здарадвал преди да разбере, че македонците са му били шута.
35
7
 
24
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Всеки народ има право да избере сам името на държавата си.От къде на къде т,н. Велики сили ще им дават прякор - Северна Македония.Колкото до брюкселските *** кой вече им обръща внимание.Тръм го заяви от трибуната на ООН. Ако на Америка толкова им трябва Македония, да я приемат в шибаното НАТО с името Република Македония. Ние вече окончателно преключихме с нея благодарение на големия мездународник Борисов с подкрепата на Каракачанов. Оставка на управляващата клика!
34
6
 
5
 
! Отговори
SS преди 5 години
в таа "агенция МИА от Брюксел" не знаят ли, че НЯМА "Република Македония". Има бивша югославска република Македония, с една дума - едно нещо като нищо
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, бе, евроатлантици! С референдум не стана, ще стане без него.Такава е волята на Големия брат.Ще стане Северна македония член на нато и ще брегърне евроатлантическите ценности. И там ще има прайд. Решението е окончателно и ще стане.
32
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 5 години
гатанка: кой от двамата на снимката е селски хитрец и вече "политически пенсионер'? :)
31
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прозират огромните лъжи на брюкселските зелки. Хората им казаха НЕ, а те с малцинството и то албанци искат да го изкарат друго. Вън от тоя сриващ се ЕС колкото може по-бързо!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А всеки опит това да стане , независимо дали ще е несъзнателен или умишлен ще предизвика сътресение не само на Балканите ами и в целия свят.Какво ? Да си върнем Македония ? хахах ... На кой му пка за тея ?
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо битува мнението, че всички умират да са в НАТО и ЕС.Да ама не.На нас толкова дълго ни набиваха канчето, че само в ЕС е истината, че мислим, че всички са като нас.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Не знам. Тогава беше доста по-различно. Не помня, да познавах повече от 2-3 души, който бях напълно против ЕС. Почти всички му е надяваха. Е, то и 70% се надяваха, че бат Бойк ще излезе точен, ама ... коравия.