Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!

Те са винаги добре дошли, отчете областен управител
98
Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!
Снимка: Reuters

Близо 70% от туристите, посещаващи Одрин в последно време, са български граждани. Заедно с това през последните два месеца в хотелите в града са отсядали предимно туристи от България, съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред български журналисти.

Освен българи, Одрин е посещаван още от гърци и румънци, но те са значително по-малко в сравнение с нашите сънародници.

Хаджъоглу посочи, че българските туристи пристигат в града още от четвъртък вечер, а на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, за да си напазаруват.

Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин уточни, че от понеделник до четвъртък денонощно през граничните пунктове преминават около 2 000 автомобила от България, а от петък до неделя броят им стига до 5 000, като близо 90 процента от тях пътуват до Одрин и околностите, съобщава БТА.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли. Той бе категоричен, че Одрин е градът, който е най-слабо засегнат от кризата в Турция. С повишаване на стойността на лева броят на българските туристи се увеличи, а това оказва положителен принос върху икономиката, печелят и България, и Турция, подчерта Йоздемир.

Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното наследство, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически паметници и ценности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, каза директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Ахмет Хаджъоглу.

Той обясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Хаджъоглу добави, че като задължителен обект за посещение в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е интересът и към Музея на медицината, като през миналата година обектът е бил посетен от 268 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
17
 
17
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 5 години
Българи, но не с християнски именна....
66
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чукчаЯвно не си ходил отдавна, Margi Outlet от две години сдаде първенството. Новия мол е Erasta,всичко е на много прилични цени. Само за храната си заслужава да идеш. За отличното обслужване да не говорим. Миналия месец в България 40 минути чаках да ми донесат хляб,супата отдавна беше лед. И най-добре е да се плаща с карта във Едирне,най-изгоден е курса.
65
7
 
33
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ ! преди 5 години
Добре , че бяха затворени границите при Тошо и т.н. "развит СОЦиализъм ", иначе до сега да сме останали има-няма 1-2-милиона българи Тука!Живота не търпи тъпотиите и простотиите на Комунистическата диктатура и руската робия!/ ...при пост-Соца ...пък хептен.../
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция посвиха перките. В Северна Гърция е особено видимо. Доста скромно започнаха да живеят. Ама това е - доста време го даваха ларж и на заеми, сега ще връщат. В интерес на истината, не мрънкат и си бачкат.
63
3
 
45
 
! Отговори
Чукундур преди 5 години
До 63: Разбира се, че гърците са по богати от нас. И са по умни. Затова карат малки и евтини коли, защото колата не е мерило, поне в цивилизованите страни. Но ти едва ли ще го разбереш.
62
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пецатаМи не е вярно.Последно време хич не е евтино.Няма такива работи като стоки за българи.Продават ментета обувки и то скъпо.Лирата преди месец беше 30 стотинки те смятаха курса по 40 на пазарите.Глад ***!За това хитреят.
61
3
 
15
 
! Отговори
чукча преди 5 години
В Margi Outlet в Одрин има хубави маркови магазини.Скъпо е но правят и големи намаления често.За друго в Одрин не виждам за какво да се ходи-айде и за храната-по различна е от тук.
60
40
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито в Турция, нито в Гърция е по-хубаво или по-евтино отколкото у нас.на гърците заплатите може да са една идея по-добри, но не кой знае колко по-добри.Около Кавала масово се карат малки коли.Уж трябва да имат много пари от туризма, а и въобще не е евтино.Там българска кола от нисък клас не можеш да видиш.Всичко е БМВ, Мерцедес, Ауди от средния клас седани и комбита, а гърците са с Голфове, Корси, Тойота Ярис и Форд Фиеста.Защо?Нали са много по-богати от нас?
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм, колегата даже пуска опорката за 3 милиона българи навънЧе то значи ние сме 10 милиона, даже повече, отколкото при Тошко.
58
16
 
14
 
! Отговори
пецата преди 5 години
ходят за да направят икономия, това се нарича бедняшки туризъм , 5 човека в една кола разделят парите за гориво, турците на пазара вече отдавна усетиха колко е *** народа и продават специално стоки за българи , по-некачествени но по-евтини, единствено в моловете и кипата може нещо качествено да се купи но цените вече са други
57
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Напротив.България има индустрия и то добре развиваща се.Това, че нищо не произвеждаме са брътвежи на глупави хора вярващи на опорни точки на червените *** от БСП.Само заводите за автомобилни компоненти са над 100, а заплатите от 500-600лв от преди 4-5 години вече са около 1000.Не, че е много, но растежа е очеваден дори и при най-бедната част от обществото.
56
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тошко българите бяха 9 милиона.Сега са 7 милиона, но 2 милиона са навън. Та, реално сме си пак толкова. Май тотално са ви оставили на самотек, преди поне ви сменяха опорките по 1-2 пъти седмично.
55
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54А при ГЕРБ като еврото е 2 лева защо пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна и българите са световни шампиони по измиране.Пенсионерите хвърлят десетки хиляди през терасите.Аз не съм виждал пенсионер да рови в кофа за огризки.2017 по света са се родили 200 000 българчета.У нас не се раждат защото българите тук не искат да гледат деца, не че нямат пари за това.За безсмислено скъпи телефони и парцали от моловете пари има, но за деца няма.
54
9
 
18
 
! Отговори
ЖАН ВИДЕНОВ преди 5 години
1 ДОЛАР = 3000 ЛЕВА!
53
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистДнес индустрия в България няма, България е депо за евтони черноработници, нищо не произвежда, производство нула, всичко и се внася и то второ качество, а 3 милиона българи слугуват на Запад срещу мизерно заплащане.
52
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно съобщава Ахмет Хаджъоглу,че 70% от туристите са само български граждани.Премълчал е че са тези с превилигированото двойно гражданство които стоят разкрачени между двете държави и където е келепира там са.Ходят вТурция д зареждат у нас магазинчетата за един лев и здраво стискат българския паспорт.
51
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То при БСП вярно бяха бая големи. Доларът като е 3000 лева и заплатата ти е с бая нули отзад.
50
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До турчинБрат ми това лято ходи до Кушадасъ.Каза, че повече крака му няма да стъпи там.
49
24
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До ERICH""""сега пък нямаме държава,както образование,здравеопазване,култура, индустрия ,селско стопанство,по-точно нямаме нищо ,но имаме все още една територия"""Децата постоянно носят медали от Олимпиади из цял свят, извършват се уникални операции у нас, има опашки за билети за театър навсякъде.Дела на индустрията в БВП е по-голям отколкото по времето на Тошо Правешкия, а зърнодобива вече е 30% по-голям с 12,5 млн.тона за 2017г и изнасяме повече яйца и агнешко отколкото внасяме.
48
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа гине от глад.Ходи в Одрин да го нахранят чужденците безплатно.До тука ни докара тоя Бойко.А при БСП заплатите ни бяха милиони левове.