Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!

Те са винаги добре дошли, отчете областен управител
98
Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!
Снимка: Reuters

Близо 70% от туристите, посещаващи Одрин в последно време, са български граждани. Заедно с това през последните два месеца в хотелите в града са отсядали предимно туристи от България, съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред български журналисти.

Освен българи, Одрин е посещаван още от гърци и румънци, но те са значително по-малко в сравнение с нашите сънародници.

Хаджъоглу посочи, че българските туристи пристигат в града още от четвъртък вечер, а на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, за да си напазаруват.

Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин уточни, че от понеделник до четвъртък денонощно през граничните пунктове преминават около 2 000 автомобила от България, а от петък до неделя броят им стига до 5 000, като близо 90 процента от тях пътуват до Одрин и околностите, съобщава БТА.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли. Той бе категоричен, че Одрин е градът, който е най-слабо засегнат от кризата в Турция. С повишаване на стойността на лева броят на българските туристи се увеличи, а това оказва положителен принос върху икономиката, печелят и България, и Турция, подчерта Йоздемир.

Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното наследство, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически паметници и ценности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, каза директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Ахмет Хаджъоглу.

Той обясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Хаджъоглу добави, че като задължителен обект за посещение в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е интересът и към Музея на медицината, като през миналата година обектът е бил посетен от 268 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
16
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До """Одрин в 1912-1913г година е град с предимно българско население""""А още по-точно предимно гръцко и такова остава до 1913 година=Но това е друг въпроса ,отделен от темата за търговията.
26
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за времето за което ти тъгуваш се бършехме САМО с нарязани вестници,умнико.А ако и сега кажеш че няма стоки в магазините значи си изпечен лъжец,не преживял дефицит,режим на храни,бензин и ток и наличие в супермаркета само на кибрит и оцет.Ех глезени хленчещи пубери. Ходел той,мишок пъпчив!
25
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реклама, общо взето. Ама лошо няма, който иска - да се връзва. След като Северна Гърция изцяло легна на българските туристи, що пък и Одринска Тракия да не се възползва?
24
10
 
27
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Местното население на Одрин почти изцяло са българи, въпреки че са с турски имена. Навсякъде се говори там на български. Същото е в Люлебургас и Лозенград!
23
9
 
28
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"​Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли." Хубаво "комшу" отчитате, че помагаме на вашата икономика! Тогава за какъв *** ни държите по 4 часа на вашата митница? 30 автобуса с деца и много възръстни да чакат, а вашите митничари карат "агале-агале", "яваш-яваш" само на едно гише при възможност на 10-на? Така ни отказвате да почиваме и пазаруваме в Турция!
22
11
 
47
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Не знам как е сега, но Турция, преди Ердоган, която съм посещавал многократно и то не като турист още тогава беше много по-напред от нашата грозна и *** държава. Чистота, ред, сигурност, много млади, работливи,любезни хора. Уважение към възрастните. Почти нямаше забрадки, дори в анадолската част. Българите трябва да се замислим. Погледнете си улиците, къщите, тротоарите, мръсотията, фасовете навсякъде и безхаберие и липса на държава.
21
5
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
.О х ,милия ти.Явно по далеч от Витоша не си ходил.Не можеш и да си представиш че хората които пътуват,тези които ходят да си пазаруват,тези които ходят да разглеждат ,като прочетат едно такова детско изказване и само ти се смеят.Времето на ,,Под игото" отдавна замина в историята ,а на някои акъла им е още в 18ти век Ти явно тепърва ще опознаваш света ,дете.
20
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
примерът с България е пред очите на македонците - да не скачат после във Вардара и да не ровят в кофите сега ние пазаруваме в ниш и скопие а за рециклирана тоалетна хартия ходимчак в Одрин мислете с главите си не допускаите нашата грешка англичаните многокьсно се осъзнаха
19
11
 
23
 
! Отговори
До ERICH преди 5 години
Одрин в 1912-1913г година е град с предимно българско население. Може би до 16-17век да е както ти казваш, но мирното съжителство през тези 5 века се изразява в разселването на българите по империята и градът е бил с предимно българско население.
18
42
 
24
 
! Отговори
До турчин преди 5 години
бях в турция. турция е една голяма селяндурщина пълна с абсолютно необразовани ***. за жалост това е реалността. България е щита на Европа от тях
17
5
 
39
 
! Отговори
турчин преди 5 години
До АнонименНа границата всеки ден има стотици автобуса за Турция.Първо посетете Турция и след тогава коментирайте.
16
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе българинът е голям патриот и родолюбец, но келепирът си е келепир.
15
20
 
17
 
! Отговори
Марш? преди 5 години
Къв марш бе резчо? Нали български говориш и ти, как не те е срам да ибрекчийстваш на султана? Вярвай ми, предателите на България ще страдате много много болезнено скоро
14
13
 
43
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До Войн//Нека не забравяме ,че Одрин /Адрианопол/ никога не е бил български .Просто е превземан от Крум ,Симеон -два пъти ,Калоян е поканен и за последно е превзет на 13.03 1913г.Но никога не е бил български за повече от година-.Това ,че сме минали през него не го прави български.То шовинизма е хубаво ,но да е с мярка
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тошо вече се пише баба мара, че да не го познае някой
12
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 10 Робе ти най се взе за човек я марш в свинарника да не играе кютека
11
24
 
12
 
! Отговори
месара преди 5 години
това ми звучи като дпс - дост реклама! алоооо, одрин и анкара не са турция, огромен процент от хората в турция са необразовани козари, нямат ток и живеят в некой си век, за "правата" на жените да не говорим. така че........ "мерси" за рекламата!
10
14
 
14
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
значи че Одрин е в духовните граници на България :) охх мечтата ми е да се изселят плебецидите дето вървят след султана от българската почва, защо сте все в европейските държави бе? не разбрахте ли, че това което ердоган е никъде в Европа няма да го видите..!! Източната *** да си стои в Азия!!
9
42
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Просто турците си правят пиар - дано някой се излъже да иде. Само, че това време мина.
8
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ко значи Одрин е български?За цялата 13+ вековна история на БГ, Одрин е завладяван 3 пъти по за кратко.