Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!

Те са винаги добре дошли, отчете областен управител
98
Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!
Снимка: Reuters

Близо 70% от туристите, посещаващи Одрин в последно време, са български граждани. Заедно с това през последните два месеца в хотелите в града са отсядали предимно туристи от България, съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред български журналисти.

Освен българи, Одрин е посещаван още от гърци и румънци, но те са значително по-малко в сравнение с нашите сънародници.

Хаджъоглу посочи, че българските туристи пристигат в града още от четвъртък вечер, а на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, за да си напазаруват.

Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин уточни, че от понеделник до четвъртък денонощно през граничните пунктове преминават около 2 000 автомобила от България, а от петък до неделя броят им стига до 5 000, като близо 90 процента от тях пътуват до Одрин и околностите, съобщава БТА.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли. Той бе категоричен, че Одрин е градът, който е най-слабо засегнат от кризата в Турция. С повишаване на стойността на лева броят на българските туристи се увеличи, а това оказва положителен принос върху икономиката, печелят и България, и Турция, подчерта Йоздемир.

Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното наследство, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически паметници и ценности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, каза директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Ахмет Хаджъоглу.

Той обясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Хаджъоглу добави, че като задължителен обект за посещение в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е интересът и към Музея на медицината, като през миналата година обектът е бил посетен от 268 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То вече касиерките в Била имат по две висши.А да си квалифициран уж и с дълъг трудов стаж, но да си работещ беден - е, значи толкова си можеш.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и доста други неща, ама то си е до хоризонта. Твоят явно спира в тоалетната хартия и бананите.
45
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За да излезе дете с двамата си родители, нещо друго освен международен паспорт трябва ли ? И възрастните само с лична карта ли минавате?
44
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ERICH""""сега пък нямаме държава,както образование,здравеопазване,култура, индустрия ,селско стопанство,по-точно нямаме нищо ,но имаме все още една територия"""Така е, но затова пък сега в магазините има тоалетна хартия и банани!
43
13
 
17
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
1,8 милиона работещи бедни, като повечето от тях са с висше образование или кфалифицирани и с дългогодишен трудов стаж. Иначе демокрацията не е виновна, българинът е мързелив и нищо не работи, българите са си виновни.
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечна дружба
41
6
 
48
 
! Отговори
Партиец преди 5 години
Ходих този уикенд до Одрин. Не случихме на хубаво време и бяхме в мола. Евтино и хубаво място е, хората са любезни и определено разбират от търговия. Наистина беше пълно с коли с бг регистрация. Храната, кафето и чая бяха много хубави.
40
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямаме държава,както образование,здравеопазване,култура, индустрия ,селско стопанство,по-точно нямаме нищоКато нищо не вършиш, нищо няма и да имаш. Намери си работа.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като един де сам се оправял гледам вчера чояека тегли поредния кредит е да е от квартала двеста кила така се подпомагат от такива като тия бизнесмесмени аман себе си не гледа *** иначе знае нали колко ли пари дръпна от милен а
38
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисли за себе си, че Вова нищо чудно да направи така, че да не доживееш пенсия.България има доста недостатъци, но пенсионер да рови за храна в кофа не съм виждал.
37
18
 
18
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До Анонимен 34//""""По времето на социализма при Тодор Живков и 45 годишната руска окупаця нямаше тоалетна хартия и банани а при демокрацията и ЕС имаме тоалетна хартия и банани.""""Така е,такае ,но в замяна на това сега пък нямаме държава,както образование,здравеопазване,култура, индустрия ,селско стопанство,по-точно нямаме нищо ,но имаме все още една територия
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колежке добър ден
35
3
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Извади си ръката от контакта бе ***
34
41
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи по принцип не взимам на работа защото не стават, но имах работеха 2-*** млади българи мъж и жена при мене, давах им хляба да могат живеят. Получаваха чисто по 800 лв на месец или двамата 1600 лв. Заявиха ми че парите не им стигали и щели да ходят в Германия да работят. Не им вдигнах заплатите и им казах, че там няма да изкарат повече като чисти пари за себе си отколкото тук и ще работят кофти работа. Сега и двамата въртят метлата в Германия и ми реват да се връщат.
33
12
 
53
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
За съжаление Турция в много неща беше по достайна за ЕС. Невероятна инфраструктура-магистрали за пример из цяла Турция! Красиви градове с невероятна архитектура/ за пример на нашите арх./. Невероятно обслужване в курортите си! Абе още като влезеш в Турция и направиш сравнение м/у нашите мръсни тоалетни и техните , ти става мъчно колко сме зле, щом не можем дори да си направим нормални като количества и качество тоалетни на границите ни...!
32
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на социализма при Тодор Живков и 45 годишната руска окупаця нямаше тоалетна хартия и банани а при демокрацията и ЕС имаме тоалетна хартия и банани.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
29, ходил съм доста по-далеч не само от Горубляне, ами и от Европа. Нищо лошо няма в това турците да си рекламират търговията. Нещо, от което в Горубляне не отбират.
30
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
турците са добри слуги
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно си прав, макетата нищо чудно да я карат само на храна и вода. За всичко друго ще идват в България на пазар. Ако им завиждаш, пресели се там - ще те дават по телевизията сигурно.
28
4
 
23
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Това може да го напише само някой който не е ходил по-далеч от Горубляне.Абе момче да не сме в С.Корея че да се мъчиш с лъжа да внушиш нещо което няма нищо общо с истината. Отиди там и ще ти фръкне шапката,защото турците са истински търговци.