Гърция спира изплащането на заплати на свещениците

200 млн. евро се отделят всяка година за заплати
7 ное 2018 11:37,
18
Гърция спира изплащането на заплати на свещениците
Снимка: архив Reuters

Правителството на Гърция и Гръцката православна църква достигнаха до предварително споразумение, което прекратява изплащането на заплати на 10 хиляди свещеници и помощен персонал към църквите, съобщава Reuters.

В настоящия момент свещенослужителите получават заплата от държавния бюджет също като държавните служители в Гърция. Стойността на получените заплати е 200 милиона евро.

Още по темата

Министър-председателят Алексис Ципрас и представителя на Еладската (Гръцка) православна църква Иероним се споразумяха, че веднъж годишно държавата ще преизчислява субсидията за църквата в специален фонд за заплати на свещенослужителите.

Очаква се споразумението да регулира дългогодишния спор между държавата и църквата за собствеността на най-големия владелец на недвижими имоти – Гръцката православна църква.Споразумението се очаква да бъде одобрено от министерския съвет, парламента и църковните лидери.

Недоволни останаха някои от служителите в църквата.

"Ние ще се борим за опазването на специалния си статут", заяви главата на асоциацията на гръцките свещеници Георгиос Селис. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Затова социалистите са в първите редици на вярващите..." Не се и съмнявам, че вярват в Ленин, Маркс и Сталин..."-----Я виж на всички църковни празници как се бутат като овце, без тях не може.
9
3
 
4
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
До Анонимен" Затова социалистите са в първите редици на вярващите..." Не се и съмнявам, че вярват в Ленин, Маркс и Сталин...
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По-прости от атеистите няма, падението на социализма го доказа..."---------Затова социалистите са в първите редици на вярващите.Влече ви Средновековието някак
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата има безумно високи необлагаеми приходи, не бива държавата да помага на никоя религия.
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияРазсъждаваш като мен колега. И аз не понасям религиозните кочини, без значение за мюсюлмански или християнски такива става въпрос. Напоследък овчия народ прекалено много се заиграва с религии, предсказания, врачки и други подобни глупосни. Това говори за изпрoстяване. Къде отидоха просветителските идеи? Бъдещето няма място за религии.
5
12
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
До привет от ГерманияПо-прости от атеистите няма, падението на социализма го доказа...
4
2
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
До 6Ти си търсиш държава :)? И кои държави отговаря на изискванията на твоята персона? Българин избягал от родината си дава оценки кой какъв е и как се случват нещата. А защо не направи това в родината си? Всяка една държава си има традиции, разбирания, начин на живот и т.н Не всички народи ги интересуват само 5-те лева в джоба.
3
7
 
3
 
! Отговори
Привет от Русия преди 5 години
Ние пък не си даваме Новичока и си чакаме санкциите.
2
10
 
2
 
! Отговори
Привет от Украйна преди 5 години
Ние пък си чакаме томоса за да зашлевим с него Путин и Гундяев.
1
12
 
25
 
! Отговори
Революционер преди 5 години
Църквата трябва да бъде отделена от държавата. Ако има Бог, значи ще се справят и без да са на държавна хранилка ;)Hasta la victoria, siempre!