Мигранти страдат от "хапещ студ" край Хърватия

Отказват да отидат в осигурените от властите убежища
20 ное 2018 13:00,
50
Мигранти страдат от "хапещ студ" край Хърватия
Снимка: архив Reuters

Мигрантите на босненската граница с Хърватия се оказаха изправени пред още една спънка - лошото време, което през последните дни се настани на Балканите след топлата есен, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Наближаващата зима, която носи със себе си хапещ студ и режещ вятър, правят още по-трудни условията на живот на мигрантите, запътили се към Западна Европа, но останали блокирани в района.

Още по темата

Стотици мигранти обитават импровизирани лагери без отопление и удобства. Някои бягат от войни в родните си държави, а други - от бедност, липса на свобода или на надежда за бъдещето.

Един такъв лагер е този в град Велика Кладуша, Северозападна Босна, едва на километър от строго охраняваната граница. Десетки мигранти прекарват дни и нощи там с надеждата да успеят да преминат границата и да влязат в Хърватия, член на ЕС, която се намира само на хвърлей разстояние.

Като член на ЕС Хърватия може да бъде премината по-лесно на път за по-благоденстващи страни, където мигрантите се надяват, че ще намерят работа и ще започнат нов живот. Много от тях прекарват месеци и дори години по пътищата.

След продължителното пътуване мнозина нямат зимни обувки, топли чорапи, шапки и ръкавици. Те се увиват в одеяла, а лицата им едва се виждат. По обяд се нареждат за топло ястие, осигурявано от благотворителни организации. Хранят се сред осеяни с отпадъци палатки, направени от найлон, въжета и кашони. Нощем се събират около огньове, за да се греят или да готвят. Някои казват, че ръцете им са посинели от студ и не знаят какво да правят.

Властите се затрудняват да настанят мигрантите, които пристигат в Босна - страна, която все още се възстановява от етническата война през 1992-95 г. Някои мигранти отказват да отидат в организирани от държавата лагери с надеждата, че може да извадят късмет близо до границата, отбелязва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
teq si mislqt che tuka qdem domatite s kolcite , varvi im obqsnqvai kak se raboti , i kolkot trq si socialen :D , bih smenil mqstoto si s vseki ostrovitqnin imasht svoboda i bezplatna hrana
18
1
 
39
 
! Отговори
Горките преди 5 години
Ей моля ви стига с тая дискриминация.. горките хорица им омръзнало да мързелуват в техните страни и да гледат грозните си жени и решили да дойдат към Европа с надежда да мързелуват тук вовеки и да мерзавят жените ни..!!
17
2
 
27
 
! Отговори
Мигранти !!!! преди 5 години
Гоу хоум в Германистан, там ви е мястото
16
2
 
40
 
! Отговори
младен преди 5 години
"...на път за по-благоденстващи страни, където мигрантите се надяват, че ще намерят работа..." на длъжност КОНСУМАТОР НА СОЦИАЛНИ "...и ще започнат нов живот." ...като *** на гърба на белите.
15
2
 
36
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Мигранти страдат от "хапещ студ" край Хърватия"Да се върнат в африка. Там е топло.
14
3
 
31
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Тия, с посинелите от студ ръце, да си ги заврат изодзадзе, на топло!Дреме ми...
13
2
 
42
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Как си желая - да дойдат на власт "националисти" като Орбан и младия премиер на Австрия! Повръща ми се от политкоректни диapии , като порената.След като години наред ни "къпеха" с клети бежанци... вече са мигранти! Защо - не се запътят към Швейцария...Нова Зеландия , Япония, Австралия... всеки noмияр е мигрант ... всеки навлек - иска да легне на джоба ни! Защо преди на никого не му дремеше - къде искат румънци, поляци, руснаци...гонеха ги из Европа с полицейски хайки , и кучета! Ах тази Мурксул!
12
2
 
39
 
! Отговори
месара преди 5 години
отивали с надежда да работят,.........! това ше да е най новия виц!
11
2
 
47
 
! Отговори
man преди 5 години
А пък на нас до скоро западна Европа ни правеше какви ли не спънки пред пътуванията натам, то визи, то всевъзможни бюрократични трикове. А на бягащите "от бедност, липса на свобода или на надежда за бъдещето" отворени врати.. лицемерници!
10
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хотелите в Дубай и Рияд ги очакват,те се запънали да мръзнат по европейските граници.
9
2
 
46
 
! Отговори
nik преди 5 години
Хем им е студено, хем не искат на топло да ходят.Те да се радват, че изобщо храна им дават, защото Босна не е в най-цветущо състояние в момента.Наглеци!
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяте ли си Меркел да се изтъпани и да каже как е толкова загриженя са тези хора, че ше спонсорира превоза им до сърани с по-благоприятен климат като Саудитска Арабия...ще избие рибата :)))
7
2
 
51
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
в газовите камери е най-топло ;)
6
1
 
57
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В техните страни е топло , без изкючения !
5
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Африка е топло.Да поемат натам.
4
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Саудитска Арабия е по-топло. Може натам да се отправят.Някак не можах да пусна сълза от тази статия.
3
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги пратят на топло по джунглите и пустините им. Европейците не плащат високи данъци за да си правят зоологическа градина.
2
1
 
73
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Хранели се край осеяни с отпадъци палатки...просълзих се направо. Явно още от лагера очакват да им се слугува. Какъв ужас! Европейците - расисти не им чистят около палатките. Никакво уважение нямаме, ей!
1
1
 
66
 
! Отговори
Има преди 5 години
много богати арабски държави. С по-топъл климат. Защо не се насочват на там?