"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!

Край Провадия ще бъде построена компресорна станция
22 ное 2018 08:50,
242
"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!
Снимка: Reuters

"Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, пише в днешния си брой руското издание "Комерсант".

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

Още по темата

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише "Комерсант".

Км момента новината не е потвърдена официално от правителствени източнице на Кремъл и Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Едно не мога да разбера .Толкова ли са загубени нашите управници.Нима не разбират ,че ако минаваха 4-те тръби през България щяха да могат да крадат четири пъти повече отколкото от една при един същ процент кражби.Ами те така си удрят по собствения джоб.Сега по-трудно ще има вила на Сейшелите или на Марбея.Сега Гваделупа ще им се види като далечен мираж.Нека го погледнем и от тази страна
78
4
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Ако Турция не е независима, то ние сме на сиджир .
77
9
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Владимир май ни съжали. Добър и жалостив е той към слабите и глупавите.
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както не се построи Южен поток така няма и да има връзка на турския с ЕС независимо от това дали през Гърция, или България докато Пу тя не свали га щи и не се съгласи с правилата на ЕС и 30% от тръбата не остане свободна за други доставчици, например Азербайджан.А Гърция и България ще слушат, защото без ЕС загиват и двете! Какво са 100 млн транзитни такси пред 8 млд които България получава от ЕС на година, а Гърция 100 млд.
75
6
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Но промиването на мозъци е удивително. Всички видяхме психопата МкКейн как идва и ни заповядва да спрем тръбата. Медиите на олигарха Прокопиев всеки ден обясняваха, че проекта е неизгоден. А днес все повече хора твърдят, че Путин е спрял проекта. Немам думи, жалка картина сме..
74
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е толкова независима , колкото е независимо едно добиче в селски двор.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90. Като селянин обичам да има на пазара конкуренция. Както си продавам и производството с участие на конкуренция.Е за това искам на пазара и доставчици на газ от Румъния , от Гърция , от други в ЕС.
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поручик,ко рече?Независима държава е Турция......?!Сам гледай какво ще става в близките месеци.....:)
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газпром на Путин, ядрените бомби на Путин, Тръбите на Путин, всичко , цялата страна на Путин. То направо като еднолична фирма.
70
6
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Турция е независима държава, а при нас мадам "йес сър" не може да изгради бледо подобие на държава. Но като гледам това се харесва на населението ба ситъпата "демокрация".
69
3
 
8
 
! Отговори
Нурнелия Кинова преди 5 години
Е тоя Бойко ще ме съсипе.Винаги става на неговото.Това е нечовешко.
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще си продава газта както си иска и както си реши дали му е изгодно с посредник или без посредник защото това си е руска газ, а на който не му харесва да чака танкера с американската шистова газ и много му здраве.
67
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин не е спирал Южен поток, спряха го българите. Май си забравил тримата американски сенатори които дойдога в България и сред срещата с тях българските министър председател излезе с клюмнал нос и обяви, че Южен поток няма да се строи.
66
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или не правиш разлика между това да вземаш газ директно по търбата от производителя и да я разпределяш, от това да си просто един от посредниците А Путин прави ли разлика дали да продава директно или с посредник? Защото той спря Южен поток.
65
7
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
В "Илиада" има един израз "Бой се от данайците ,когато ти правят дарове" но в съвременен български превод може да звучи "Бой се от любителите на"Винету"
64
13
 
17
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Предпочитам да не минава през България.... А да си искаме директна тръба. Все едно германците да си внасят швейцарските шоколади през австрия...... Това е тръбата на унижението и поражението, която ни я вкараха през задния двор преносно и буквално. Сащ и ЕС ни на е ба ха дружно в синхрон.... а герб викат още,още, още докато не изселят и последния етнически българин от тази територия и не я предоставят турция
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интереса клати феса казали турците!!!
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Бьлгария не и трябва трьба защото местното население едвам намира пари за вьглища а заводи и фабрики няма.
61
4
 
13
 
! Отговори
хъб "Суджук&quo преди 5 години
Чакаме американския танкер с щистовата газ.
60
26
 
8
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 5 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.