Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници

Самуиловата държава, Кирил и Методий – две от спорните теми
22 ное 2018 19:56,
143
Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници
Кадър: bTV

Самуиловата държава, Кирил и Методий - две от спорните теми в учебниците по история, с които се занимава двустранната българо-македонска комисия. Нейна задача е не да променя учебниците, а да даде препоръки за промени, като целта е да отпаднат предубежденията и враждебността.

С Гърция работата по учебниците едва сега започва, докато с България е вече в по-напреднала фаза. Целта е да се премахнат всички спорни исторически интерпретации, които досега са обременявали отношенията между съседите. Процесите са двустранни, тоест - изменения са необходими както в македонските, така и в учебниците на български и на гръцки език, пише "Дойче веле".

"За да няма нови травми"

Още по темата

Като начало Гърция и Македония вече си размениха всички учебници за начално и средно образование, по които ще се преподава през следващата учебна година. На първата среща между експертите от двете страни все още не е било обсъждано самото съдържание на учебниците, обяснява Виктор Габер от двустранния интердисциплинарен екип. Ставало е дума единствено за правилата в бъдещата съвместна работа и за графика на срещите.

"Работим с огромен брой учебници и материали, някои от които ще бъдат преработени, така че да не предизвикват нови травми у бъдещите поколения, които ще учат по тях", обяснява македонският експерт.

Гърция и Македония са разменили учебниците по всички предмети, но Габер смята, че фокусът ще бъде върху учебниците по история и география. Втората среща ще се състои в средата на януари.

В по-напреднала фаза е процесът между Македония и България. Двустранната комисия вече проведе две срещи - през юли в София и през октомври в Скопие. На тези срещи беше анализирано съдържанието на учебниците по история за пети и шести клас в България и за шести и седми клас в Македония.

"По отношение на съдържанието за праисторическите и античните периоди нямаме различни гледни точки. Първите забележки се появиха, когато стигнахме до Средновековието. Става дума за интерпретацията на такива явления като Самуиловата държава и просветителите Кирил и Методий", обяснява ръководителят на македонския екип Драган Георгиев.

По неговите думи, от българска страна има една обща забележка: че в македонските учебници преобладава враждебният тон към България.

"Скитащо племе"

Българският професор Иван Илчев, също член на двустранната комисия, представи наскоро няколко примера от македонски учебници:

"Възникването на македонския народ е дълъг процес, започнал още през 8 век пр.н.е."

"Като скитащо племе, българите постоянно променяли своето местоживеене. Те се занимавали с развъждане на коне, лов и грабеж".

"Св. Константин-Кирил и брат му Методий през 855 г. създали славянската азбука, наречена "Глаголица". Глаголицата била съставена от 38 букви. Тъкмо по това време в североизточните области на Македония започнали български нападения, така че светите братя трябвало да напуснат Македония".

"Прабългарите принадлежали към етническата група на турските племена".

Много са недостатъците в учебниците, смята Иван Илчев. Но забележки има и македонската страна. Драган Георгиев не посочва конкретни примери, но цитира общата забележка по отношение на анализирания период: че в България на Македония се гледа като на неосвободена българска земя.

"Всяка страна има свои забележки, но целта е да намерим общ език и да дадем подходящите препоръки. Тук говорим не за историографията, а за учебниците по история", припомня той.

"Няма кавги, няма остри реакции"

Засега под лупа са взети само учебниците по история, но след година е възможно да бъдат прегледани още учебниците по география и по литература. Следващата среща на двустранната комисия е в края на ноември в София.

"Тонът на дискусията е позитивен, няма кавги, няма остри реакции от едната или от другата страна. Говорим на професионално равнище с изключително точен речник. На всички е ясно, че тези учебни програми са възниквали в продължение на седем десетилетия и че нищо не може да се промени от днес за утре. Сътрудничеството е добро и вярвам, че така ще продължи", обобщава Георгиев.

До края на годината членовете на двустранната комисия трябва да докладват на своите правителства за свършената дотук работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Всяко признаване на Македонска история отпреди 1944 г. от наша страна,ще е национално предателство!С този договор се прецакаме много сериозно!
59
3
 
6
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
до алфа съм правих лайк на теб.Руската кръв е много грозен коктейл. Руска,угро-финска,азиатска,и + всички комшиите на страна. Това голям "+" за руската нация. Прясна кръв това е много добър фактор.
58
5
 
5
 
! Отговори
Alpha до руснак преди 5 години
Верни неща пишеш. Не съм искал да те засегна. Комунизмът обърка много понятия за да подсигури съществуването си. Във всеки един руснак има малко татарско. Там може и да имаме връзка, но не и по измислена славянска линия.
57
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как едно такова скитащо племе обирджии е построило град с площ 23 кв. км. с канализация и водопроводи!? Македонските "историчари" да си направят една екскурзия до Плиска и да я видят с очите си вместо да преписват наизуст сръбска пропаганда от времето на Балканските войни.
56
5
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
Руснаците не са комунисти.Комунисти са грузинци-Сталин,Берия,Орджоникидзе и т.н.Хохли-Хрушчов,Брежнев,Громыко и т.нПоляци-Дзержински,МенжинскиЕвреи-Троцкий Каганович, Свердлов, И т.нБългарите - волжски булгари-татари ЛЕНИНТака е
55
2
 
11
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
Ние сме също не славяни. Руснаците-славяни са хохли. Ние сме финландци-азиатци.
54
1
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
До алфаАМАН,от тези "братушки-фейкславяни. Руснак не комунист
53
8
 
17
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Българин съм. И да, част от написаното е вярно. Защо иначе имаме ханове и сме се молели на Тангра - монголо-тюркско божество. Прабългарите са били номади, омешали са се разбира се с други. Но погледнете, аз съм с тъмна коса, черни вежди, няма как да съм славянин. Не се връзва. Това го измислиха комунистите, за да сме близко уж до руснака.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50: много си ***. Външният дълг на държавата е 23% от БНП, другото е частен дълг на частни фирми. Нормално е българските подделения на европейските фирми да се разширяват и инвестират чрез заеми от европейски бански с лихви от 1 % и малко. Един ден като влезем в еврозоната и това ще отпадне, защото лихвите ще паднат още и при нас....Стига да не дойдат червените разбира се
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 8 век в русия си е канибализъм всяка зима не че сега е кой знае колко по различно Пътищата им определено са си на това ниво
50
1
 
34
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Гърците успяха да постигнат своето-отказаха макетата от измислената им античност!Ние трябваше да направим същото-да ги откажем от несъществуващото им Средновековие!Македония може да претендира за някаква история чак след 1913г(когато е откъсната от България),а за държавност-след 1991г.всичко друго е ала-бала!Естествено нашите национални предатели за пореден път ни закопаха и никой не протестира срещу това...
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50 успокой се бе бсп ар .. ясно пак ще загубите изборите .Вари да протестираш на студа
48
3
 
11
 
! Отговори
БОМБА преди 5 години
Сега да хвърля една БОМБА - Тези учебници са печатани в България , със Съдействието и Организацията на НСО и Вежди Рашид .
47
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И докато тук ви занимават с глупосто външният дълг на Бъгария нараснал по официални данни на БНБ: Брутният ви външен дълг е 64% от БВП. А според една филия с мас който казал по една телевизия че е само 20 % от БВП. Честито на вас й пчелевшите ви дечица внученца и правнученца Тавариши и Господа. Най доброто което направих в моят живот е че преди 20 години се изнесох от кочинката и създадох семейство което няма да живее от огризките на управниците ви селян..дури.
46
0
 
34
 
! Отговори
бай х преди 5 години
македонската азбука / коневица / е създадена от блаже коневски през 1945 със заповед на югославската комунистическа партия , български на сръбска пишеща машина това е , до тогава 1945 НЯМА НИТО 1 ПИСМЕН ДОКУМЕНТ НА ТОЗИ ЕЗИК
45
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Самуил е ясно какък е дори Василий 2 казва че е Българин ..Това което малко се знае за него че Като оправник на Бдин от името на баща си Никола комит на средец изгаря 20 кораба с войни на Светослав и изпраща главите им на император Цимисхи
44
7
 
24
 
! Отговори
Джин-Гиби преди 5 години
Когато българите са живеели отседнало в най-големите градове за времето си,Александър Македонски,който погубил родният си баща,са го порели м/у бузите верните му другари,в палатките по Азия и Африка.От където българите са минали,велики градове и държави са оставяли,а откъдето е минал хомосексуалният вожд Александър,освен догарящи огньове и кости на оглозгани животни,друго не е оставял след себе си.Това село Скопие се обяви за най-древният народ,шамари трябат тука,и то родни Български шамари.
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Макетата ще се разберем несме индиянци като тия у московия дето дори Беларус ги мрази
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заграбените земи от Сърбия през 1912 година бяха освободени от Съветската армия през 1944 година от сръбския окупатор и беше създадена отделна република, която днес е независима от Сърбия.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Македонска Академшя на Науките, какво казва?