Зимата дойде – дърва и въглища горят, на Балканите се душат

Колко са издръжливи белите дробове на хората?
Обновена: 6 дек 2018 21:01 | 6 дек 2018 20:00, Елка Василева
107
Зимата дойде – дърва и въглища горят, на Балканите се душат
Снимка: Reuters

Продавачите на пречистватели на въздуха са единствените, които потриват ръце: зимата е дошла, градовете на Балканите се задушават, отровени от колите и въглищата за отопление.

Фуад Пърняворац, астматик на 69 години, се е качил на планината Требевич над Сараево, "за да напълни белите си дробове с кислород". "В града е ужасно, невъзможно да се диша, да се излезе на разходка. Аз кашлям непрекъснато, задушавам се", споделя той.

Градът е скрит под бял облак, от който се подава само телевизионната кула на хълма Хум. Хиляди комини пушат, за да се отопляват с въглища или дърва 100 000 домакинства в града, в който ежедневно се движат 150 000 коли, чиято средна възраст е 18 години.

Проблемът е регионален, пише Франс прес. Във вторник специализираното приложение Ер Вижуъл поставяше македонската столица Скопие на трето място сред най-замърсените градове в света, а Сараево се нареждаше на пето място, преди Делхи. Постоянно присъстващи в тази класация веднага щом паднат температурите са също Белград или Прищина и двете й електроцентрали на въглища, построени по времето на комунизма, които са колкото решаващи за производството на електричество в Косово, толкова и токсични за атмосферата.

Пет града на Балканите фигурират сред десетте в Европа с най-висока концентрация на фини прахови частици, според класация от 2017 г. на Световната здравна организация: Тузла /Босна/, Плевля /Черна гора/, Скопие, Тетово и Битоля /Македония/.

Икономическата и човешката цена на това е ужасяваща. В проучване от 2016 г. Световната здравна организация посочи, че през 2010 г. атмосферното замърсяване е причинило смъртта на 37 000 души в района на Западните Балкани /за 23 милиона жители/, което е шест пъти повече, отколкото във Франция пропорционално на населението. Оттогава никаква структурна мярка не е била предприета.

Според документ на ООН от януари 2018 г. в Босна и Херцеговина "44 000 години живот са изгубени всяка година" заради атмосферното замърсяване. Цената на това представлява "над 21,5 процента от БВП" в изгубени работни и учебни дни, здравни разходи и други.

"Пречиствателите на въздуха се продават като топъл хляб. Хората изпразват портфейлите си, за да дишат чист въздух поне вкъщи", казва Ванко, продавач от Скопие - разположен също в котловина. Оборудването струва 400 евро или около една средна заплата. Но жителите "дори взимат заем, за да си купят пречиствател", "най-вече семействата с деца", посочва 48-годишният Ванко.

Македонското министерство на здравеопазването обяви раздаване на 43 000 маски на хронично болни. Жане Димески, активист на гражданското сдружение "СТОП на замърсяването на въздуха", вижда в това "по-скоро краткосрочен отговор, отколкото сериозна борба срещу замърсяването".

В Сараево, град с 340 000 жители, където общественият транспорт е в окаяно състояние, е отчетена в началото на декември средна стойност на фините прахови частици от 320 микрограма на кубичен метър и пикови стойности над 400 микрограма на кубичен метър. "Мисля, че няма сега друг град в света, където има 400 микрограма прах на кубичен метър в продължение на дванайсет часа непрекъснато", казва Мартин Тайс, босненски специалист в областта на качеството на въздуха.

Но на общината й бяха нужни четири дни, за да ограничи движението на колите. Училищата не бяха затворени въпреки призива на родителски асоциациии.

В Скопие 56-годишна начална учителка Весна Делевска също описва "непоносима" ситуация: "За тридесет години стаж като учител не съм виждала никога толкова деца да кашлят и да се разболяват. В най-лошите дни много от родителите дори не изпращат децата си на училище".

Според специалисти и активисти трябва да се вземат основни мерки, да се ускори преход към преминаване на отопление с газ, да се задействат държавни помощи. Но страните от Балканите са бедни и осъзнаването е закъсняло.

Анес Подич, отговорен представителка на босненската асоциация Еко-Акция, критикува "престъпна безотговорност на властта". "Някой е преценил, че белите дробове на жителите на Сараево са пет пъти по-издържливи от тези на /жителите/ на Париж", изтъкна иронично той в интервю наскоро, намеквайки за нивото на тревога, определено на 80 микрограма на кубичен метър във френската столица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
4
 
! Отговори
JJIVANOV преди 5 години
диХАТЕЛНИ ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ се правят от мед мафията с хлор токсични бойни отровни вещества вкл тризон и белина. В България са поразени милиони още от детските ясли, терористи на власт в момента продължават да отравят с хлор токсични канцерогенни бойни отровни вещества милиони българи и гости. Отравят питейната вода.
54
5
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
Климатика изсушава въздъха. За какъв мухъл говориш ? Дори в колата ако имаш запотени стъкла, климатика ги изчиства най-бързо..
53
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Докато все се говори за автомобилите, че замърсявали, въздуха няма да стане по-чист. Замърсяването идва отгореето на въглища, дърва, гуми и т.н. за отоплние, в тецове и т.н.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега пък по каква причина заличавате думата "мръс..на"?Аман от криворазбрана "журналистика! Ми дума като дума. София е замърсена, да. което значи "мръс..на"!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За "Балканите",но София е ужасно ***, не се диша в нея. Бях преди седмица и от слизането от автобуса ми се насълзиха очите и ми се възпали гърлото.И бях така,докато не си тръгнах.Нужни са наистина спешни и адекватни мерки. Зеленото билетче не върши работа. Така или иначе не си причинява каране на кола в този безумен град и така или иначе пътувам с обществен транспорт. Печките на твърдо си горят и в тях горят и канцерогенни ***. Колите са стари и отровни. И не е така на целите "Балкани".
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че само отоплението може да предизвика наднормено замърсяване на въздуха в София, а и не само в София. Истината е, че без отопление не може, но горивата трябва да са качествени, а не да се горят гуми или отпадъчни материали, както е в някои специални райони на София. При използването на дърва и въглища с добро качество, замърсяването не е толкова голямо. За броя на жителите на София - преди години София имаше по-малко жители, но и по-малка площ. После се разшири с селата около София
49
8
 
9
 
! Отговори
Клима сервиз преди 5 години
До натровенхахахаххаххаЕ точно щото си от 15 г на климатици ей затова са ти болни децата...Сигурно имаш тонове шишита от Меглио у вас и белина за мухъъла зад леглото ти...
48
10
 
7
 
! Отговори
натровен преди 5 години
Глупости. отоплявам се на климатици от 15 години и не съм мръзнал при -15. Ако очаквате, че при такива температури трябва да сте по тениска и вие и съседите ви да дишате сажди, не го правете в центъра на 2 милионен град в котловина. Децата ми са с респираторни заболявания и смятам за отговорни всички *** по-долу, изразяващи менния от типа: "Не ме интересува-дядо ми цял живот е горил дърва и въглища." Информирайте се и мислете, защото и без това намаляваме и сами се изтребваме с това мислене.
47
5
 
16
 
! Отговори
недоволна преди 5 години
Недоволна съм от политиците и техните игри. Да си спомним 90-те години, когато много повече хора използваха дърва и въглища дори в големите градове (в които нямаше парно, разбира се). Тогава въздуха не беше мръсен! А по селата - къде се е чуло и видяло, откак се помни българинът да се топли зимата на нещо друго освен на дърва. И сега изведнъж - печките виновни. Глупости! Господа политици, това че не получаваме вашите заплати и не си клатим краката по цял ден, не означава, че сме балами!
46
2
 
20
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
2020 г спират еврофондовете държавата няма пари и за това е тая луда работа всеки ден някой нов данък акциз или за каквото се сетите при бай Тошо нямаше винетки и гражданска па па се строяха пътища ся искат да посегнат на топлото утре ще сложат някаква урутка под юргана да отчитат що правите с булката и на това ще сложат данъка през ум не им минава да развият някаква икономика
45
4
 
25
 
! Отговори
селянина преди 5 години
Вашите баби и дядовци едно време са се отоплявали и готвили на дърва и въглища и доживяха години които ВИЕ техните внуци ще си мечтаете да доживеете!!Вие работете от тъмно до тъмно за без пари!Стресирват ви,че ако ви изгонят от работа банките ще ви вземат апартамента и няма да имате за ядене и сметки! От кога не сте се наспивали?Ядете отровна храна,пиите зъмърсена вода!Водите заседнал начин на живот и сте изложени под постоянен стрес.Поздрави от село..
44
6
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Що за наглост пропаганда!Дайте алтернатива и тогава пишете. Така скъп. Газ няма, няма и да има. С климатици ли да се отопляваме, на -10 с климатик били ли сте. Влага, мухъл, плесен и студен дом е климатика зимата. Духалка с топъл въздух. Подово на ток пък е невероятно скъпо. Как да плащам сметка за ток зимата по 300 лв ако заплатата ми е 1000, а имам и други разходи.Да търкам нашите билетчета ли бре нещастници. Окрадохте хората!!!!!!!!!
43
6
 
13
 
! Отговори
Hau преди 5 години
Да, прави сте хората от векове се отопляват на дърва, но тогава не е имало такова струпване на хора на едно място. Някой дада пример със Смолян, който до преди 60-70 години е бил с 1/3 от населението днес и е бил разкъсан на отделни села. Чисто географски София е разположена в котловина и с население от 2 млн. души е нормално да има такова замърсяване. Дори да се премине на отопление на газ едва ли ще се подобри въздуха, тъй като има индустрия и автомобили, които също замърсяват.
42
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига лъжи. Хората от векове се греят на дърва и въглища, и неса имали проблеми. Някой ръси нещо,и заедено с маглата, се получават нещата.
41
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в смолян и селата на около от векове се отопляват на дърва и въглища и имат спрямо другите населени места наи дълъг продължителен живот има много хора и сега по на 80 90 и 100 години така че тези глупости за дървата и въглищата че замърсяввали наи много на практика излиза че са пълни лъжи
40
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е натиск отгоре, от корпорации и неправителствени организации. Втора година през ден се пускат такива статии и все зимата. Отоплението на твърдо гориво е трън в очите на другите доставчици на топло. Използва се фактът, че градове какъвто е София се пренаселиха и презастроиха, а в такова населено място изобщо е трудно да се поддържа чист въздух, защото няма атмосферна циркулация. Врагът на чистия въздух се нарича псевдоурбанизация. Селата защо нямат такива проблеми?
39
4
 
27
 
! Отговори
еее преди 5 години
Едно време, кат е нямало парно и ток, а само дърва и ***, чувам, че всяка година измирали милиони през зимата.!!!!! Ай ся!
38
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. С тези "финни прахови частици" се цели да се забрани отоплението на дърва и въглища за да може да пълнят гушите корпорациите /ЕРД, топлофикация, газовите доставцици.../ От появата на човека на тази планета отоплението е било на дърва, парният локомотив се е заджижвал с въглища, първите корабни двигатели също говорим за векове...а сега изведнъж станаха проблем. Трябва корпорациите да печелят а обикновените хора кучета ги яли
37
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стадото пак го натириха в манипулативната за зомбита!Точи път господарите я карат съвсем през просото,явно защото са стигнали до извода,че това е стадо ***,с което миже да се прави всичко,което говедарят пожелае!То бива тъъпашко зомбиране,ама да заличиш хиляолетия,когато хората са се отоплявали с дърва и не са се отровили с въглероден диоксит,означава,че на Стадото може да се внушава всякаква бълвоч!И знаете ли защо?!Защото стадото си е еднотЪЪпо Стадо-о!О,Стадо-о-о!
36
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората се отопляват на дърва и въглища от векове. В София с какво да се отоплявали преди 09.09.1944 г., когато не е имало ТЕЦ-ове? Днес 80% от софиянци са на ТЕЦ, а и тогава населението не е било малко- към 600-700 000, и всички на въглища... и никой не се е задушил. Това са тънки манипулации. Доброволно да се откажем от евтиното отопление и станем зависими от газта, само че тогава месечен разход за отопление на семейство от 400-500 лв. ще е напълно реален, а цената за всяка зима- непредвидима.