Заев: Договорът с Гърция е пример за останалия свят!

Проблемите между държавите трябва да се решават по мирен път
21 дек 2018 13:15,
19
Заев: Договорът с Гърция е пример за останалия свят!
Снимка: Reuters

Македонският премиер Зоран Заев определи Преспанското споразумение между Атина и Скопие като модел за мирно разрешаване на спорове, който може да бъде полезен и на други страни. Заев каза това в интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ и за информационния сайт tvxs.gr, предаде агенция АНА-МПА.

Още по темата

Заев изрази оптимизъм, че споразумението ще бъде утвърдено от парламентите и на двете страни, като каза, че бъдещето му е в ръцете на парламентите и следователно на самите граждани, предава БТА.

Македонският премиер каза, че номинацията на него и на гръцкия му колега Алексис Ципрас за нобелова награда го е изненадала и я определи като голяма чест за страната му.

"Вярвам, че двете страни ще оставим едно наследство на новите поколения, но и на други региони в света, защото моделът, който намерихме, е правилният начин за разрешаване на проблемите между държавите и нациите по мирен път", заяви Зоран Заев.

Той изрази още увереност, че предимствата на споразумението ще бъдат усетени много скоро. Македонският премиер каза, че до настоящия момент споразумението е довело до увеличаване на стокообмена между Република Македония и Гърция с 18,7%, а всяка година над 1,5 милиона граждани на страната му посещават южната й съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
# 5 преди 5 години
Извините, щом етнонимот "***" го цензуриравте, па како да се прикажем?
13
2
 
2
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Когато си предал дедите си *** бащати незна за какво е пример. Мръсен сърбоман. Албанците ще ти обяснят какво е за пример
12
1
 
7
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 5 години
Говедарското протеже и сорроската марионетка не спира да лае. Досущ като Плевнелиев. Много усърдни и старателни лакеи са това.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО МАКЕДОНИЯ,КОМУНИСТА ГРУЕВСКИ ИЗБЯГА,ЧЕ ЗАТВОР ГО ЧАКА.РЕД Е НА БЪЛГАРИЯ,КОМУНИСТИ ДА БЯГАТ,ЧЕ ЗАТВОР ГИ ЧАКА
10
3
 
3
 
! Отговори
типичен бустанец, преди 5 години
българин имам предвид. По промера на нЕкои бълг. политици на евро или местно ниво и тоя се изживява като нЕкакво светило. А отзад грее като зврздста на Виргина.
9
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
После от Москва да няма: - Ну, Заев, ну, погоди!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, май ОбединиелОТ на Балканите пак никой не го бръсне за слива.Освен Тиквено-Прасешките медии де.
7
5
 
4
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 5 години
Идеята не е да извиваме ръцете на комшията а да го накараме да се извини за това, че той е извивал нашите ръце!
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ето така трябва да извиваш ръце на комшията. България да се учи. Да не подписват всичко от раз и то на килограм.
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Заев и Ципрас заслужено са кандидати за Нобелови лауреати.Филията с мас, пак ще гледа като пръ днал.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясен си ни, другарю Заев, за много хитър се имаш. Преди ДПМНЕ-Валяво вие от СДСМ водехте в пъти по-ругателна и антибългарска кампания.. Сега го раздавате "приятелски", мазно-мазно. А в кампанията за референдума вашите развяваха пред медиите бланки на декларация за българско гражданство и плашеха хората - гласувайте "за", ако не искате да сте ***. Ама, айде един път да влезете в НАТО, тогава ще видите Киро на кирия, вашта кожа.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо не мога да повярвам! Бате Ни Боко толкова се бореше за просперитета на западните Балкани, толкова хубав и значим договор направи със Заев, а Бате ни няма номинация за Нобел!? Абе нали имаше награди за цирково изкуство да не са го пуснали там нашия клоун бе?
2
4
 
11
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 5 години
Примерът е добър и България трябва да се поучи от него- поставяш железно твърди искания към историческите фалшификатори в Скопие че и в Сърбия да напишат в учебниците истината за помакедончването и докато не го направят,не сключваш никакъв договор с тях! Щом го направят,ти ставаш за пример а някъде те предлагат за Нобелова награда- това е!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... а всяка година над 1,5 милиона граждани на страната му посещават южната й съседка."У бря. От държава официално 1.7 милиона, 1.5 милиона ходят в гръцко ли? Единствено ме радва, че броя на ходещите в Гърция северномакедонци не превишава броя на съществуващите северномакедонци, че тогава не знам как щяхме да го разясним!