Днешна Турция: Или преклони глава, или напусни страната

Коментира Мустафа Балба пред турския вестник "Джумхуриет"
12 яну 2019 16:48, Павел Гълъбов
45
Днешна Турция: Или преклони глава, или напусни страната
Снимка: Reuters

Турският вестник "Джумхуриет" публикува анализ от своя колумнист Мустафа Балбай, с интригуващото заглавие: "Или преклони глава, или напусни страната", съобщава "Агенция Фокус".

Още по темата

Най-голямата опасност за една страна е следната: Младежите да търсят бъдещето си по други географски ширини.

По тази тема Турция изживява сериозна ерозия. По принцип ние сме държава, от която се емигрира; държава, която приема мигранти; както и държава, която е маршрут за транзитна миграция. Всяко едно от тях е отделен проблем.

Да отделим внимание обаче на особеностите на днешната ни емиграция от страната. В Анадола има една поговорка: „Двама емигранти са равносилни на един подпален огън”. Толкова са разрушителни последиците и проблемите от това явление.

Взелите решение да напуснат Турция могат да бъдат групирани по различни подбуди и конкретни причини.
Традиционно Турция е напускана с мотива за „един по-лесен начин на живот”.
И днес това е една от най-главните причини. Масовата емиграция в Германия от 60-те години на миналия век е началото на този керван.

В периода около последния военен преврат от 12 септември 1980 година, емигрантската вълна беше заради безопасността на живота и по политически причини.

Днес тази тенденция за емигриране отново е актуална. Заедно с емиграцията заради по-добро образование, става и масово „изтичане на мозъци”. Всяка година поне 90 хиляди младежи напускат Турция заради по-добро образоване и се устройват временно или постоянно в чужбина. За тази цел техните семейства изразходват годишно по 1.5 милиарда долара. По този показател сме на пето място в света.

***
През септември м.г. Статистическият институт на Турция оповести, че в сравнение с предходната година, броят на напусналите страната се е увеличил с 42%. Това моментално предизвика оживени коментари, като се измени самата същност на дискусията по темата. По време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се увеличи не само броят на заминаващите зад граница; нараснаха и причините да се извършва тази емиграция. Чуждестранните медии оценяват и коментират това с многозначителни заглавия, като: „Образованите младежи напускат Турция” и „Заможните прослойки се устройват да живеят зад граница”.
Управляващите се стремят да опровергаят подобни интерпретации; истината обаче е, че има такива причини. Понякога само един пример е достатъчен, за да ви даде идея за какво става дума. Напоследък в основата на притесненията на обществеността е следното: В Турция не остана никаква правна сигурност.

В Анадола има една друга поговорка: „Не се доверявай на своята красота, достатъчно е да ти се появи една гнойна пъпка; не се доверявай на богатството си, достатъчно е да пламне една искра.”. При днешните условия към това трябва да се добави и следното: „Не се доверявай на свободата си, достатъчно е срещу теб да се появи един донос!”.

Правната сигурност е едно толкова важно разбиране и усещане; тя не само кара хората да бягат зад граница, тя ги кара да изнасят и своите капитали.

Известно е, че по-специално през последните 3 години капитали за милиарди турски лири са изнесени в чужбина. Неслучайно още на 21 април 2018 година президентът Реджеп Тайип Ердоган се закани: „Не можем да простим на онези, които контрабандно изнасят пари зад граница!”.

Май е прав е: Укривай и не плащай данъци вътре в страната, никой нищо няма да ти каже; ако обаче изнасяш пари в чужбина – лошо.

Има и нещо друго: Някои остават в Турция, самите те; но изпращат техните деца да търсят щастието си в чужди държави.

Ако трябва да обобщим всичко това, картинката е следната: Турция се руши и пропада!
Като физическо присъствие хората се изселват в други държави, а в духовно отношение напълно се откъсват от нашата страна; те се отдалечават много силно един от друг като диалог, къса се връзката между тях.
***
Онзи ден разговарях с председателя на Дружеството за общество без насилие Ръза Сюмер и приказката ни достигна до следното обобщение: „Най-важният проблем на Турция е езикът на насилието.”

Дежурният кандидат на ПСР Бинали Йълдъръм (бивш премиер, сегашен председател на Меджлиса, кандидат за кмет на Истанбул на местните избори на 31 март – бел. на „Фокус”), изплю камъчето и резюмира ситуацията в днешна Турция от трибуната на Великото национална събрание на Турция (ВНСТ):

„Преклони глава, гледай си кефа!”
С езика на тази власт това послание се претворява в живота по следния начин:
„Или преклони глава, или напусни страната!”.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
200%TURK преди 3 месеца
Ей помаче, не ориентирано... Много ги разбираш ти нещата.. Бас държа, че беше от до скорошните лизачи на вестник замаян БГ.
32
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 3 месеца
За преклонената глава и ние имаме подобна поговорка , така че си приличаме с турците.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да оставим гладни комшиите от тюркия я.Наточил съм мотиките за кадъните им,да копат тютюня.Ще ги комплектовам с по един кюрд като звеновод за по качествена работа.
30
2
 
16
 
! Отговори
Аз съм си аз преди 3 месеца
Коментирате Турция, а в България не виждате или не искате да видите и осъзнаете, че населението застарява, младите напускат страната, раждаемостта изчезва, има липса на работна ръка, защото заплатите са изключително ниски??? В Турция не са много хората, които напускат завинаги, работят навън, но после се връщата и влагат парите си в икономиката на Турция. А българите работят в чужбина, а после някои от тях идват за да точат НОИ, да им плаща обезщетение и пак заминават. И изобщо не се връщат ..
29
4
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 3 месеца
Е, па кой ви е приятел?
28
10
 
10
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 3 месеца
....TURCIYA...VCHERA..DNES..UTRE....IMPERIAL ZAVINAGI!!....VRAGOVETE SA NI MNOGO....ZASHTOTO NI ZAVIJDAT......PRIYATELITE ...MALKO NO ISTINSKI!
27
17
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ТУРЧМУЛИТЕ НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ РАДВАТ!!!

ПРЕЗ 2018-ТА ВАЛУТАТА ИМ СЕ ОБЕЗЦЕНИ С 50% А ДАНО ПРЕЗ 2019-ТА ДА СЕ ОБЕЗЦЕНИ СЪС 100% :D НО НЕ ПО-МАЛКО ОТ 50% ЗА ВАЛУТАТА ИМ ТУРЧМУЛСКА!
26
2
 
1
 
! Отговори
Chalgarin dudaev преди 3 месеца
Germanía gi priema vsiakakvi.Chiroko skroeni SA germancite.Sega kopat túnel do Dania Za da izbegat OT okupatorite
25
3
 
13
 
! Отговори
БРАВО преди 3 месеца
Защо ли всичко това ми е много познато ?
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Преклони глава, гледай си кефа" -няма как да се формулира по-точно девиза на българските управляващи
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На снимката - три жени. И трите забрадени. Без коментар.
22
6
 
21
 
! Отговори
до Осман преди 3 месеца
Намират се смелчаци в Турция, които въпреки терора дръзват да си кажат мнението. За което - респект.
Не случайно затворите са им пълни.
21
24
 
13
 
! Отговори
Не ме интересува преди 3 месеца
Много се радвам, Най-добре да изчезне тази гнусна страна и да измрт всички турци - най-гнусното племе на земята. Туркия ке падне.
20
5
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Какво означава изразът "зад граница"? Съжалявам, но не говоря руски.
19
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това за главата си важи за Турция откак е създадена. Те смятат, че всичко се решава само с насилие.
Техна си работа. Такова общество не е за 21 век.
18
7
 
21
 
! Отговори
Осман преди 3 месеца
Явно колумнист Мустафа Балбай не е "преклонил глава" щом в условията на диктатурата на Ердоган може да пише това в турския вестник Джумхуриет.
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Турция изнася хора ама каква раждаемост има Турция? Освен това износа на турци си е геополитика. Българите в чужбина се мразят, а турците са единни и помнят род и родина.
16
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЪЩО КАТО ***.. НЕ НАМИРАМ РАЗЛИКА.. ИЛИ СЛУШАШ ИЛИ НАПУСНЕШ..
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами, светът е изправен пред дилемата:
- или Диктатура, или Анархия (леберализъм, демокрация, ценности с доста извра...тени оттенки)

България е ярък пример в това отношение!
14
4
 
9
 
! Отговори
Citizen преди 3 месеца
До ХА-ХА-ХА !
Тук си прав. За съжаление. Тука е Герб - ава дистатура.