Ердоган се опита да възпита религиозно поколение, а получи... атеисти!

Все повече турци се определят като атеисти
10 яну 2019 20:21,
92
Ердоган се опита да възпита религиозно поколение, а получи...  атеисти!
Снимка: архив Reuters

Все повече турци се идентифицират като атеисти, показва скорошно проучване на социологическа агенция "Конда". Според данните – броят на турците, които се определят като атеисти се е утроил в последните 10 години. Проучването разкрива още, че турците, които твърдят, че спазват каноните на Исляма, е спаднал от 55 на 51%.

"В Турция има религиозно принуждаване", твърди 36-годишният компютърен специалист Ахмед Балъмйез, който се определя като атеист от 10 години насам.

"Хората се питат: "Това ли е истинският Ислям?", пита Ахмед пред "DW".

"Когато видим политиката на властимащите виждаме само, че искат да възпроизведат първата ера на исляма. Така че това, което виждаме в момента, е първичен ислям", категоричен е Ахмед. Той казва, че е отраснал в религиозно семейство.

"Въздържането от храна и молитвата бяха най-нормалните неща за мен", казва той. Постепенно обаче станал атеист.

Дианета, дирекцията по религиозните въпроси в Турция, заяви през 2014 г., че над 99% от населението се определя като изповядващо исляма. Данните на "Конда" обаче показват нещо съвсем различно и разгорещиха обществения дебат по темата в съседката ни.

Религиозни или просто традиционни?

Теологът Джамил Килич вярва, че и двете цифри са верни. Въпреки че 99% от турците са мюсюлмани, твърди той, много от тях практикуват вярата само в културен и социологически аспект. Те са културни, а не духовни мюсюлмани, смята Килич.

Той твърди, че мюсюлманите, които редовно се молят, ходят на поклонение или носят традиционното облекло могат да се определят като смирени, добавяйки, че за да се счита човек за вярващ, не стига само да се изпълняват ритуали и да се носи конкретно облекло. Според Килич да се определи дали човек за религиозен е нужно да се прецени дали се придържа към определени етически и хуманитрани ценности.

Според него, ако се вземат предвид само изповядващите исляма, не повече от 60% от турците могат да се определят като мюсюлмани.

"Мнозинството от мюсюлманите в Турция са като умаядите, управлявали през седми век", пояснява Килич.

"Молитвите, които са в Корана, отхвърлят несправедливостите. Но умаядите са гледали на дневните молитви като на форма на уважение към султана, държавата и властта им. Килич посочва, че в Турция връзката между религията и държавата е стабилна.

"Редовната молитва е станала начин да се сигнализира, че човек е покорен към политическите лидери", казва той. "И молитвите в джамиите все повече отразяват политическите възгледи на властимащите", допълва той. Според него липсата на вяра не означава липса на морален компас.

"Някои атеисти са много по-етични и добросъвестни от много мюсюлмани", настоява Килич.

За почти 16 години под ръководството на Реджеп Ердоган, първо служил като министър-председател, а от 2014 г. насам и като президент, турските власти започнаха често да използват исляма като повод за легитимизиране на политиките. Това също предизвиква доза скептицизъм към вярата в правителството.

"Хората отхвърлят доминиращата интерпретация на исляма, сектите, религиозните общности, директората на религиозните дейности и властимащите", посочва теологът Килич.

"Те не искат този вид религия и тази официална форма на смиреност", посочва той. Това може да обясни защо толкова много турци се определят като атеисти.

Предизвикателства пред вярата

Селин Озкоен, която е начело на "Атеизъм Дернеги", основната турска асоциация за атеисти, смята, че стремежът на Ердоган да създаде поколение от отдадени мюсюлмани е предизвикал обратен ефект.

"Религиозните секти и общности дискредитираха сами себе си", казва Селин.

"Винаги сме казвали, че държавата не трябва да бъде управлявана от религиозни общоности, тъй като това кара хората да се съмняват във вярата си", посочва тя.

Тя посочва неуспешният опит за преврат от 2016 година, за когото властите обвиняват последователи на религиозния водач Фетхулах Гюлен. Превратът, смята Селин, е бил сблъсък на противоположни религиозни групи.

Последвалото преследване на евентуалните замесени от страна на властите също е повлияло на вярата на хората.

"Хората видяха това и се дистанцираха", смята Селин. "Онези, които разсъждават разумно се обърнаха към атеизма", посочва тя.

Според Селин резултатът е, че хората днес са по-смели и готови да кажат, че са атеисти. Правителството обаче продължава да принуждава народа да се придържа към установените религиозни стандарти.

"Натискът се упражнява в кварталните джамии", казва Селин. - "И най-видимият знак за това е фактът, че през 2019 г., учениците все още са задължени да изучават религия", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Религията е важна преди 5 години
Ердоган е хищник, а на хищниците им трябват тревопасни.
58
3
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Дипломират се ама само по диплома,знания няма. За съжаление същото е и у нас - който иска получава диплома след 4г. плащане.А за Турция - преди две години един турчин ми каза - Ердоган построи университети в всеки областен град,ама няма откъде да осигури преподаватели. Та така,няма кадри и назначават всякакви. На какво ниво да е това образование?
57
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година 700 000 младежи в Турция се дипломирват с вишше образование, два пъти повече от ЕС. Турците никога неса били радикалислям и сляпдарвинист. Турчина е много пъти е поумен от тия дето пишат глупости за Турция.
56
7
 
9
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
Как така Ердоган е налагало насилствено и няма ефект. Вие журналистите от корумпирана та българска анархия пишете само за Турция Ердоган. Хайде напишете нещо хубаво за България и то да е вярно то няма такава новина тръгнали сте да пишете за чужди проблеми.
55
1
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
Коя правда? Силния налага своята правда на слабия. Това ли ти е правдата. Ама тя правдата е въпрос на гледна точка.
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да не съм бил там,но такива данните които са достигнали до нас. А колкото до отстояването на интересите,то и крадеца като те обере си онстоява интереса."Да, ама единият го прави заради това да възтържествува правдата, а другият го прави за да напакости за собствено облагодетелстване. Явно не правиш разлика. Плюс това, теб като те бият обръщаш ли другата бyза?
53
6
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Турция се нуждае от достоен последовател на Ататюрк с отлична алкохолна подготовка на професионално ниво и сериозни постижения с чашката. Ататюрк постига големи успехи с ракията и умира от цироза с усложнения.
52
3
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Да не съм бил там,но такива данните които са достигнали до нас. А колкото до отстояването на интересите,то и крадеца като те обере си онстоява интереса.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм вярващ, но в семейството ми сме кръстени всички, отбелязваме по-големите религиозни празници, понякога ходим и на църква, палим по свещичка. Правим го заради традицията, все пак православието ни е съхранило през вековете като народ.
50
2
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Олооо пострадалия в Турция,тук не те ли мамят бакшишите? Не знаеш ли как мамят чужденците? И мен ме ядоса един шофьор на автобус,който изрична предупредих,че искаме да слезем на Пиер Лоти,то той не спря на тази спирка.Не спря и на следващата въпреки,че натискахме бутона и стояхме да вратата.Това обаче не означава,че всички турци се държат гадно.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друг пример от Библията:"Опустошена ще бъде Самария,защото въстана срещу своя Бог:от меч ще паднат те,младенците имще бъдат в камък разбити,и непразните им женище бъдат разсечени."
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да но Христос е проповядвал мирно а Мохамед с меч в ръка."Първо, не си бил там да видиш.Второ, живяли са по различно време.Трето, дори и така да е, единият се е съгласил да го бият и е*ат, а другия си е отстоявал интереса, вместо да бъде чepвей.Четвърто, ако си чел Библията, щеше да знаеш, че не възпитава в мир и любов само.Пример: "И Господ каза на Моисея: Човекът непременно трябва да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни вън от стана. И тъй, цялото общество го изведе вън..."
47
5
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
Да но Христос е проповядвал мирно а Мохамед с меч в ръка.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТ"Християнството тръгва от пророка Христос,а мохамеданството от пророка Мохамед -те учат хората на добро,да обичат ближния и да живеят в мир !!! Това е истината,друга няма !!!!"---------Не! В християнството Христос е обявен за "син Божи", още за "Бог", т.е. дори не е монотеизъм, а е някаква сбъркана химера, благодарение на което хората си мислят, че Бог прилича на старец и седи на трон на някой облак.А в исляма, и Христос и Мохамед са пророци. И двамата. А Бог е навсякъде и всичко.
45
4
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Атеизма е най-добрата вяра."Боже колко мъка има по този свят....Ако се оповаваш на вярата в това, че няма Бог, значи си не по малко заблуден от религиозните "вярващи".
44
4
 
15
 
! Отговори
Özcan преди 5 години
Стискаме български паспорти,защото сме български граждани по право и по конституция. Никога не сме говорили лошо за Родината ни България! Тъкмо обратното, винаги сме я почитали с най мили думи, говоря само за територията,която е била и во всеки веков ще остане Родина за нашите деди и нашите внуци.Но някои индивиди , деклариращи себе си като... българи ме отвръщават,тези индивиди,винаги са се мислили за нещо повече от назе, Бог ми е свидетел че, те плюят по Родината повече от всеки друг.Четете...
43
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туркия е средновековна дивашка държава.Не съветвам нормалните хора да я посещават.
42
14
 
10
 
! Отговори
Атеист преди 5 години
Атеизма е най-добрата вяра.Религията която и да е тя, е създадена да манипулира хората и да търгува с душите им. Исляма до такава степен властва над Мюсюлманите че прави от тях не Човеци а Адови Изч.адия!Не съществува никакъв Господ,всичко това е една Еврейска утопия която продължава хилядолетия. Дори и да са съществували хора като Христос и Мохамед те просто са били едни много добри оратори ,измамници и лъжци!!! Такива хора ли боготворите!!!
41
13
 
16
 
! Отговори
Селски бек преди 5 години
То нормален чиляк, никога няма да е мюсюлманин.
40
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото място засега където все още не гледат с недружелюбие и неприязън българите е Турция