МВнР: Вече няма Македония, а Северна Македония

Колите ще бъдат с номера със сигнатурата NMK
15 фев 2019 11:45, Елка Василева
23
МВнР: Вече няма Македония, а Северна Македония
Снимка: Reuters

Република Северна Македония уведоми държавите-членки на ООН и страните със статут на наблюдател в световната организация за новото си конституционно име. То влиза в сила автоматично като резултат от сключването и ратифицирането от двете страни на Договора от Преспа, съобщи външното ни министерство.

„Официалното име на държавата ще бъде Република Северна Македония, което е конституционното наименование на страната. Краткото име ще бъде Северна Македония“, се казва във вербална нота, получена в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк.

Още по темата

Страната запазва досегашните си кодове MK и MKD, дадени ѝ от Международната организация по стандартизация (ISO), с изключение на регистрационните табели на превозните средства. Занапред те ще носят сигнатурата NMK.

Прилагателното, което следва да се използва за държавата, нейните официални органи и други държавни институции, както и за частни институции, които са свързани с държавата, учредени са със закон и се ползват с финансова подкрепа от държавата за дейности зад граница, трябва да бъде съобразно официалното наименование или кратката му форма, т.е. „от Република Северна Македония“ или „от Северна Македония“. Прилагателни като „северномакедонски“ или „македонски“ не може да се използват в гореизброените случаи, уточнява документът.

„Македонски“ може да се използва за частни субекти, които не са свързани с държавата и държавните институции, не са учредени със закон и не се ползват с финансовата подкрепа на държавата за дейности зад граница.

Описаните наименования следва да се използват от държавите-членки и от страните със статут на наблюдател в ООН за всякакви цели, включително в двустранните отношения, посочва още документът.

С внасянето на официалното уведомление престава да се използват наименованията „Македония“, „Република Македония“, „Бивша югославска република Македония“, както и акронимът FYROM/БЮРМ, посочва още МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 5 години
Проблекъл се Илия,па у тия.
13
2
 
5
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Най-добр да се напише Източна Албания!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро е открит скелетот на пръвиот македонец датиран на 500 000 години.Според Северномакедонските учени той е бил обит от стрела на бугарски окупатор.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велика Македония просъществува цели 27 години хахаха
10
3
 
10
 
! Отговори
Ази преди 5 години
Република Северна Македонияогромно име за толкова малка държава:)
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, ама много ми е интересно, ако трябва да се съобщи нещо, което се е случило в южната част на страната. Как става - в Южна Северна Македония .... :)
8
2
 
12
 
! Отговори
спас преди 5 години
*** те и герба сменили тия, къде отиде оня вентилатор беше по- хубав
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това северна е само на харии - винаги ще се казва Македония и Македонци !И ще просперират и ще ни задминат с м р ъсна газ ,защото са народ и истински патриоти
6
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Сега са северна Македония , натам ще са западна България . Като има Ирландия и северна Ирландия , да се прекръстят на северна България , нищо че са на запад от нас .
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1То и България в разстояние само на 140 години е била Източна Румелия, Княжество България, Царство България, Задунайская Губерния, 16'та Съветска Народна Република България, а днес - Република България...с тенденция да стане Евразийска република българия !
4
5
 
10
 
! Отговори
L. преди 5 години
Северна Корея на Балканите - помислили са се за нещо и са си повярвали.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МаДамеГруевСанданскиУспех да накараш жив организъм да бъде част от България доброволно.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече има и Северна Македония !Честито на македонците ! Успехи !
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и преди не е имало Македония. Имаше БЮРМ, преди това беше част от Югославия, а още по-преди - част от България.