Радован Караджич – военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"

Той организира необуздана кампания за етническо прочистване в Босна
20 мар 2019 19:30, Елка Василева
150
Радован Караджич – военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"
Радован Караджич. Снимка: архив, Reuters

Психиатър по образование, Радован Караджич е олицетворявал през своя живот различни роли - поет, президент, после лечител, но ще остане в летописите на историята като един от виновниците за най-големите военни престъпления, извършени в Европа след Втората световна война, отбелязва АФП.

Караджич бе арестуван през юли 2008 г. в Белград. В момента на неговото арестуване той е неузнаваем: с гъста бяла брада и дълга коса, нарича се Драган Дабич и се представя за специалист по алтернативна медицина.

Чудовище с мания за величие за босненските хървати и мюсюлмани, които го обвиняват за смъртта на десетки хиляди хора, Караджич за сърбите е "герой" от войната в Босна.

Ричард Холбрук, архитект на споразумението от Дейтън, сложило край на войната в Босна, го описваше като "един от най-лошите" хора на света. "Той наистина вярваше в расистките теории. Той щеше да е добър нацист", бе заявил бившият американски дипломат след ареста на Караджич.

Още по темата

За британския генерал Майкъл Роуз, командващ силите на ООН в Босна през 1994 г., Караджич бе "завършен лъжец, параноик по своята същност, непоправим пияница, отдал се на алкохолизма".

Роден на 19 юни 1945 г. в Петница, бедно село в Черна гора, Караджич е бил на пет години, когато среща за първи път своя баща, изпратен в затвора от югославската комунистическа власт заради участие в сръбското монархическо движение на четниците по време на Втората световна война.

На 15 години той пристига в Сараево, където започва да учи медицина през 1964 г., а после специализира психиатрия.

Поет в свободното си време, той пише театрални пиеси и изпълнява сръбска фолклорна музика.

Неговият ментор, психиатърът Исмет Церич, го описва като човек, който има "хиляда различни лица" и страдащ най-вероятно от разстройство на личността.

В началото на 90-те години на миналия век Караджич създава Сръбската демократическа партия на Босна, която днес все още е една от основните политически формации в страната.

Неговият проект за разделение на Босна се ускорява с организирането през март 1992 г. на референдум за независимостта на Босна, който сърбите бойкотират. Това гласуване му предоставя извинение, за да предприеме военните си операции.

Неговите войски се впускат в необуздана кампания за етническо прочистване, която той организира и по време на която над един милион не-сърби са експулсирани от домовете си. Конфликтът отнема живота на близо 100 000 души, а над 20 000 жени са изнасилени.

В края на 1995 г. Караджич е отстранен от мирните преговори в Дейтън от бившия му съюзник - бившия силен човек в Белград Слободан Милошевич. През юли 1996 г. международната общност го задължава да ограничи публичните си появявания.

Караджич избира тогава нелегалността. Според някои информации той се е криел на първо време в православни манастири в района.

Но никой не очакваше, че един от най-издирваните бегълци на планетата, живее в центъра на сръбската столица, предрешен като лечител.

Караджич е обвинен най-вече заради ролята му за обсадата на Сараево, продължила 44 месеца, по време на която бяха убити близо 10 000 цивилни, и заради масовото избиване на близо 8 000 мюсюлмани в Сребреница /Източна Босна/ през юли 1995 г.

Без да се разкайва, той заяви пред съдиите от Международния трибунал в края на 2012 г.: "Направих всичко, което е в човешките възможности, за да избегна войната и да намаля човешкото страдание".
 

/БТА/


150
Още по темата: Радован Караджич
Още от Русия
Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Бях ученик, когато сръбските из.ве.рги превзеха Сребреница и клаха като обезумели!"

Не сме толкова прости и неосведомени, колкото се надяваш, тро.ле. Бошняците от Сребреница месеци наред тероризираха денонощно всичко наоколо с набези, а като станеше напечено, се криеха зад сините каски като смели мусюлмански главорези. Е, на сърбите им писна и резултатът е на лице.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен59 И без Русия щяхме да бъдем свободни,но по-късно.Османската империя се разпадна и Русия,възползвайки се от българското опълчение и помоща на Българския народ,се втурна към проливите.Там,където се кръстосаха интересите на великите сили,България намери свободата си.Сърбите са кръволоците на Балканите,а Русия ги подстрекава да нападат балканските народи,като им обещава още чужди територии и доминция над тях.Варна на принципа си"Разделяй и владей".
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В ранното Средновековие,сърбите са били малко племе,което е отглеждалосвине.Преселвайки се на югоизток,са дошли наготово по българските земи отнемайки ги чрез васалство към Византия.Сетне,с помоща на бюлгароненавиждащата Русия,нападат България в гръб,но разбити и смазани от младата българска армия,обръщат в позорен бяг и дамо намесата на Австрия,спира българите да превземат Белград.Русия се е страмила към проливите,а не да освобождава България от"болния човек на Европа"-Османската империя.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В ранното Средновековие,сърбите са били малко племе,което е отглеждало ***.Преселвайки се на югоизток,са дошли наготово по българските земи отнемайки ги чрез васалство към Византия.Сетне,с помоща на бюлгароненавиждащата Русия,нападат България в гръб,но разбити и смазани от младата българска армия,обръщат в позорен бяг и дамо намесата на Австрия,спира българите да превземат Белград.Русия се е страмила към проливите,а не да освобождава България от"болния човек на Европа"-Османската империя.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДоСу34,56Остави ги,щом беснеят и обиждат,значи сме ги настъпили по мазола.България е най-старата православна държава в Европа,след Византия,а Русия и Сърбия са държави едва13 век.Сръбската държава е направена с помоща на българите,един от най-старите народи в света,българският патриарх е коронясал сръбския царСтефан-Душан,чиито майка и баба са български аристократки.Руснаците получиха азбука и първите,преведени от гръцки на български,православни книги.Първият патриарх на Киев е българинътКиприян
55
2
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 4 седмици
че
навремето направиха тази колосална грешка да подарят държава на
най-гадното и неблагодарно племе из тези галактични ширини - балканските
диви българи!
----------
А на вас Великите сили Англия и Франция като ви подариха свободата 1915 г. какво да кажем?
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 63 от славянин47 Не са отишли напразно,интересното предстои.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всички сръбски генерали са осъдени,кръволокът Милошевич умря безславно в затвора в Хага.Осъдена бе великосръбската идея,с която сърбите бяха облъчвани 100 години и бе признат геноцидът в СРебреница/БИХ,за който сръбският народ не е виновен,но "не направи нищо,за да го спре".Както пише в присъдата за геноцид.Доказан бе геноцидният произход на Сръбска Република.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен52 На всичкималоумници,фенове на агресивна Русия и сръбските кръволоци,да се отнеме правото ,да пътуват на запад.
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Герой!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До48. Десет години преди Горбачов а можеби и 20 години. Соца започна да се проваля. Мистър " НЕТ" Громико в СССР изпусна контрола на МАСИТЕ. Почна крадене, пиене, разврат. В НРБ стана същото. Не крадеш ли от държавата всекидневно излизаш на червено. И така след 1980г. Соца задълба дъното спрямо Запад
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Караджич би бил добър. Ботоксът би бил отличен.

Но щеше да е в Гестапо. За СС нямаше да му стигне ръста.
48
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
М...ата си получи заслуженото!
47
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истинския виновник за кризата в Югославия , а и в проваляне на живота на милиони в бившия соцлагер е Горбачов "белязания". Той обрече хората от цивилизация на тази разруха и ги направи второ качество хора. Поколенията стават по праволинейни и по слабо образовани и материални като маргинализирането население на сащ. Отново попаднахме в тъмен период.
46
13
 
14
 
! Отговори
до 63 от славянин преди 4 седмици
Путин в Хага!? Розови сънища за дж.нд.р.стите! Кой точно ще го заведе в съда в Хага!? НАТО ли!? Петте години ''адски'' санкции срещу Русия и десетките милиарди за борбата с ''руската пропаганда'' отидоха нахалост в отходната канализация!
45
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Издадоха още една доживотна присъда на сръбския национализъм.
44
13
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 седмици
Въпроса е кой ще спаси Рассиа от китайско-ислямското иго!
43
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лоши новини за Путин в Хага продължават да съдят за военни престъпления и престъпления срещу човечеството и раздават смъртни присъди като носни кърпи, а до сега Путин си е заработил няколко такива присъди с действията си в Украйна и Сирия. После да не се оправдава като Караджич не съм издавал заповед за нападение на Украйна и Сирия. Само че в Хага не вярват на такива янлъш приказки.
42
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пияният мужик има още много да си бие тъппата глава по стените на влажната си землянка и да рита гроба на дедите си, че навремето направиха тази колосална грешка да подарят държава на най-гадното и неблагодарно племе из тези галактични ширини - балканските диви българи!
41
7
 
18
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 4 седмици
Осем милионен Израел е обграден от милиард и половина мюсюлмани и още не е погълнат та имайки предвид този факт, не се притеснявай за поглъщането на Русия, нея я поглъщат от векове и винаги я повръщат! По-добре се разтревожи за демографията на родния си Абсурдистан, че него го поглъщат и отвътре, и отвън!