Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен67 Косово е най-младата страна в Европа,която търпи негативите на сръбския националшовинизъм.Сърбия пречи на страната да членува в ИНТЕРПОЛ,ООН и други световни организации,чрез които да сложи ред и законност на територията си.Сърбите в Северно Косово и тези,които ,с европейски пари,Белград принуждава,да се заселят там,без никога да са живяли по тези земи,също се занимават с незаконна търговия,пране на пари,убийства и други.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, какво смяташ ти, не е меродавно.ООН и Просия са казали, че има етническо прочистване. Първо в Босна, за което сърбите не ядоха много бой, затова заграбиха 50% от територията. После в Косово, където вече прекалиха. През цялото време руснаците ги подкрепяха и накрая ги предадоха.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен65А дали не е от Съветския Чернобил?
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русофилите най-обичат да плюят по САЩ и да си пращат децата там.Ми нормално.Няма да ги пратят в държава с 9500 рубли заплата и 8.5/100000 убийства.
57
8
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
СТИГА СТЕ СЕ ПЛЮНЧИЛИ А ВИЖТЕ РЕАЛНОСТА, ЧЕ ЗАРАДИ ТЕЗИ БОМБАРДИРОВКИ С ОБЕДНЕН УРАН НАРАСТНА ПРОЦЕНТА НА РАКОВОБОЛНИТЕ В БЪЛГАРИЯ. СТАНА ПАНДЕМИЯ. ВСЕ СЕ ХВАЩАТЕ ЗА РУСНАЦИТЕ, СЪРБИТЕ А ОМАЛОВАЖАВАТЕ ТОЗИ СТРАШЕН ПРОБЛЕМ. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА Е ЦИФРАТА НА ОНКОБОЛНИТЕ???? ГОЛЕМИ АМЕРИКАНЦИ СТЕ ВСИЧКИ АМА БОМБИТЕ НЕ ГИ ИЗСИПВАТ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ АМИ НА БАЛКАНИТЕ. УНИЩОЖАВАТ НАСЕЛЕНИЕТО ТУК А НЕ В АМЕРИКА. МНОГО КУХИ *** СТЕ ВСИЧКИ РАЗБИРАЧИ. КОГА ЩЕ ПОУМЕЕТЕ.
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етническото прочистване е престъпление срещу човечността.Когато се върши от организирана военна сила, в случая Югоармията и сръбските четници, това е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Това беше признато и от Просия. Китай се въздържа. Просия имаше интерес САЩ и НАТО да си изразходват ресурсите в друга посока, затова са в основата на всички войни - Югославия, Ирак,Либия, Сирия. Просия по този начин отклонява вниманието от себе си.
55
4
 
3
 
! Отговори
Оуууу па... преди 5 години
СССР голяма демокрация донесе на цяла Източна европа...
54
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е силата на САЩ. Да бомби малки държавички във финансов колапс, които не могат сами да се защитят. Да бомби жени и деца с обеднен уран, та ако не умрат веднага от бомбите, да умрат от рак или от левкимия. Ако се захванат с по-сериозен противник, следва нов Виетнам. Даже нападнаха Афганистан и Ирак в коалиция с още 40 държави. Иначе сами пълнят гащите, войниците им изпадат в депресия и се самоубиват, като след Виетнам. От англосаксонци войници не стават.
53
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако САЩ реши да ти носи демокрация и свобода, започвай да се молиш! Сирия, Либия и Ирак бяха последните "щастливци" на които им беше направен този подарък! Трите сринати като лунен пейзаш, стотици хиляди обити, и петрола им контролиран от "освободителите" Винаги раздават демокрация и свобода където има петрол, или други за тях интереси! Югославия ги бодеше в очите, трябваше да бъде накъсана на пърчета и това направиха!
52
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак повтарям за простите:ИМА резолюция, квалифицираща действията на сърбите като военни престъпления. Оттам нататък всеки има право да отидд и да прекрати безобразията. Не е необходимо ООН да каже специално Ти. САЩ, *** и ги набий.
51
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкривяването на историята няма да накара хората да заобичат англосаксонските престъпници.
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** са шепата вписвачи, платени от американското посолство.
49
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православието не стои по-високо от Свободата.На Просия не ставам роб.
48
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен50 *** са всички рубладжии,руски слуги,които одобряват сръбския националшовинизъм и сепаратизъм,отнемането на български територии и подаряването им на Сърбия,създаването на "македонски език и нация",помакедончването на българи,грабежа и убийствата след 9 септември 1944 у нас...които употребяват православието и славянстрото,за руски имперски интереси и сръбския шовинизъм...Тези са безродниците.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прoсия"Прoсяци са тези които продадоха България за сребърници.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен50Ти рублите които ги взимаш веднага ли ги обръщаш в евро и долари/
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 1870 г. Българите си извоюват собствено Православие, което не е признато нито от руснаци, нито от сърби - Българската екзархия. Ввички са били против нас, това какво ви говори? Братя ли сме?
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БартеК34 Докато чакаха резолюция на ООН,в която Китай и Русия гледаха с безразличие на жертвите на сръбските кръволоци,сърбите щяха да изтрепят двойно повече невинни жени,деца...несърби,да разрушат не само Дубровник,Книн,Сараево...босненските села...
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"мaйнaта му на православието"Това само може да го каже безродник-грантаджия и слуга на Цар Долар.
42
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбандировките,ги,започват,сащ,БЕЗ,резолюция,на, ООН!!! -Докога ще повтаряте тази глупост?НЕ Е НЕОБХОДИМА СПЕЦИАЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ХОРА, ИЗВЪРШВАЩИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. А за военните престъпления на сърбите има резолюция, подписана и от Просия.